Τζοβάνι των Μεδίκων, καρδινάλιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζοβάνι
Γέννηση29 Σεπτεμβρίου 1544 (1544-09-29)
Φλωρεντία
Θάνατος20 Νοεμβρίου 1562 (18 ετών)
Λιβόρνο, Τοσκάνη
ΟίκοςΜεδίκων
ΠατέραςΚόζιμο Α΄
ΜητέραΕλεονόρα Αλβάρεζ ντε Τολέδο
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Τζοβάνι, ιταλ. Giovani, (29 Σεπτεμβρίου 1544 - 20 Νοεμβρίου 1562) από τον Οίκο των Μεδίκων, ήταν καρδινάλιος και επίσκοπος της Πίζας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Κόζιμο Α΄ μεγάλου δούκα της Τοσκάνης και της Ελεονώρας δε Τολέδο, κόρης του Πέδρο Άλβαρεθ μαρκησίου της Βιγιαφράνκα και αντιβασιλιά της Νάπολης.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Φραγκίσκος Α΄[1] προωθήθηκε σε πολιτική και στρατιωτική καριέρα, ενώ ο Τζοβάνι σε εκκλησιαστική. Τον ζωγράφισε ο Άνιολο Μπροντσίνο ως βρέφος και μερικά έτη αργότερα ζωγράφισε την Ελεονόρα Αλβάρεζ με ένα ακόμη πρόσωπο, που μάλλον είναι ο Τζοβάνι[2]. Αφού τοποθετήθηκε ως αρχιεπίσκοπος Πίζας, μετά έγινε καρδινάλιος στη Σάντα Μαρία ιν Ντομνίκα από τον πάπα Πίο Δ΄ στο εκκλησιαστικό συμβούλιο το 1560, αν και ήταν 16 ετών.

Μάλλον έπασχε ήδη από φυματίωση· δύο έτη μετά στο Λιβόρνο ασθένησε από ελονοσία και απεβίωσε. Ήταν 18 ετών. Λίγες ημέρες αργότερα η μητέρα του και ο αδελφός του Γκαρτσία επίσης απεβίωσαν από ελονοσία (1562). Αιώνες αργότερα ένας μύθος δημιουργήθηκε ότι ο Τζοβάνι και ο Γκαρσία δολοφονήθηκαν, αλλά πρόσφατες εκταφές δεν βρήκαν σημάδια βίας και έδειξαν ότι απεβίωσαν από ελονοσία.

Ο πατέρας του το επόμενο έτος απέκτησε ένα (νόθο) γιο, που τον ονόμασε επίσης Τζοβάνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. διαδέχθηκε τον πατέρα του ως μεγάλος δούκας της Τοσκάνης
  2. λιγότερο πιθανό να είναι ένα από τα αδέλφια του, ο Φραγκίσκος Α΄ ή ο Γκαρσία

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]