Τζοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζιοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος
Giaovanni il Popolano.jpg
Γέννηση
Φλωρεντία
Θάνατος
Bagno di Romagna
Ιδιότητα πολιτικός και διπλωμάτης
Σύζυγος Αικατερίνη Σφόρτσα
Τέκνα Τζιοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε
Γονείς Pierfrancesco the Elder
Commons page Πολυμέσα
Τζιοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος

Ο Τζοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος (Giovanni il Popolano, 21 Οκτωβρίου 1467 - 14 Σεπτεμβρίου 1498) ήταν Ιταλός ευγενής του Οίκου των Μεδίκων από τον δευτερεύοντα κλάδο των Μεδίκων της Φλωρεντίας. Ήταν γιος του Πιερφραντζέσκο του Πρεσβύτερου των Μεδίκων.

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία και μετά το θάνατο του πατέρα του (1476) αυτός και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Λαυρέντιος ο Ποπολάρος, μπήκαν υπό την επιτήρηση των διάσημων ξαδέλφων τους Τζουλιάνο και Λαυρέντιου των Μεδίκων. Μορφώθηκε από ουμανιστές όπως ο Πολιτσιάνο και ο Φιτσίνο και αργότερα δημιούργησε μία μεγάλη βιβλιοθήκη βιβλίων και εγγράφων.

Με τον καιρό οι σχέσεις του με τον Λαυρέντιο διαταράσσονταν κυρίως για οικονομικούς λόγους, αφού εκείνος κρατούσε για τον εαυτό του την τεράστια κληρονομιά του πατέρα τους, ενώ κανονικά θα έπρεπε μόνο να τη διαχειρίζεται και να τη συντηρεί ως την ενηλικίωσή τους. Η εχθρότητα ήταν πολύ έντονη και μόνο με τη διαιτησία ενός δικαστικού μπήκε παροδικά τέλος στη διαμάχη. Μετά το θάνατο του Λαυρέντιου ξεκίνησε πάλι η εχθρότητα μεταξύ των δύο αδερφών και του άλλου κλάδου των Μεδίκων (δηλαδή αυτόν στον οποίο ανήκε και ο Λαυρέντιος) και ήρθε σε σύγκρουση με τον διάδοχό του Πιέρο των Μεδίκων και τον Απρίλιο του 1494 εξορίστηκαν από τη Φλωρεντία.

Η εξορία είχε μικρή διάρκεια. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους και οι δύο επιστρέφουν στη Φλωρεντία μετά την εκδίωξη του Πιέρο από τη Φλωρεντία και την είσοδο στην πόλη του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Η΄. Υποστήριξαν τον Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα και ο ίδιος κέρδισε τον τίτλο του Popolani (λαϊκός, του λαού) προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το tirranico (τυραννικό) κλάδο της οικογένειας των Μεδίκων, αλλά και σαν δείγμα αφοσίωσης στη Δημοκρατία της Φλωρεντίας.

Το 1497 νυμφεύτηκε την Αικατερίνη Σφόρτσα, αλλά πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1498, πριν τη γέννηση του γιου τους Τζοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε, στον οποίο η Κατερίνα έδωσε το ίδιο όνομα με τον πατέρα του.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Giovanni de' Medici il Popolano της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).