Τζοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος
Giaovanni il Popolano.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 21  Οκτωβρίου 1467
Φλωρεντία
Θάνατος 14  Σεπτεμβρίου 1498
Bagno di Romagna
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
διπλωμάτης
Οικογένεια
Σύζυγος Αικατερίνη Σφόρτσα (από 1496)
Τέκνα Τζοβάνι νταλε Μπάντε Νέρε
Γονείς Πιερφραντσέσκο των Μεδίκων ο πρεσβύτερος
Αδέλφια Λαυρέντιος των Μεδίκων ο νεότερος
Οικογένεια Οίκος των Μεδίκων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα πρέσβης
Τζοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος

Ο Τζοβάνι των Μεδίκων (ιταλικά: Giovanni di Pierfrancesco de' Medici[1], 21 Οκτωβρίου 1467 - 14 Σεπτεμβρίου 1498), αποκαλούμενος ο Ποπολάρος, ήταν Φλωρεντινός πολιτικός, μέλος δευτερεύοντος κλάδου της επιφανούς οικογένειας των Μεδίκων. Ήταν γιος του Πιερφραντσέσκο του πρεσβύτερου των Μεδίκων.

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία. Μετά το θάνατο του πατέρα του Πιερφραντσέσκο του πρεσβύτερου το (1476) αυτός και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Λαυρέντιος ο νεότερος, μπήκαν υπό την επιτήρηση των διάσημων ξαδέλφων τους Τζουλιάνο και Λαυρέντιου Α΄ των Μεδίκων. Μορφώθηκε από ουμανιστές όπως ο Πολιτσιάνο και ο Φιτσίνο και αργότερα δημιούργησε μία μεγάλη βιβλιοθήκη βιβλίων και εγγράφων.

Με τον καιρό οι σχέσεις του με τον Λαυρέντιο διαταράσσονταν κυρίως για οικονομικούς λόγους, αφού εκείνος κρατούσε για τον εαυτό του την τεράστια κληρονομιά του πατέρα τους, ενώ κανονικά θα έπρεπε μόνο να τη διαχειρίζεται και να τη συντηρεί ως την ενηλικίωσή τους. Η εχθρότητα ήταν πολύ έντονη και μόνο με τη διαιτησία ενός δικαστικού μπήκε παροδικά τέλος στη διαμάχη. Μετά το θάνατο του Λαυρέντιου ξεκίνησε πάλι η εχθρότητα μεταξύ των δύο αδερφών και του άλλου κλάδου των Μεδίκων (δηλαδή αυτόν στον οποίο ανήκε και ο Λαυρέντιος) και ήρθε σε σύγκρουση με τον διάδοχό του Πέτρο Β΄ και τον Απρίλιο του 1494 εξορίστηκαν από τη Φλωρεντία.

Η εξορία είχε μικρή διάρκεια. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους και οι δύο επιστρέφουν στη Φλωρεντία μετά την εκδίωξη του Πιέρο από τη Φλωρεντία και την είσοδο στην πόλη του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Η΄. Υποστήριξαν τον Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα και ο ίδιος κέρδισε το προσωνύμιο il popolano (o λαοφιλής, ως οπαδός της Δημοκρατίας) προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το tirranico (τυραννικό) κλάδο της οικογένειας των Μεδίκων, αλλά και σαν δείγμα αφοσίωσης στη Δημοκρατία της Φλωρεντίας.

Το 1497 νυμφεύτηκε την Αικατερίνη Σφόρτσα, αλλά πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1498, πριν τη γέννηση του γιου τους Τζοβάνι νταλε Μπάντε Νέρε, στον οποίο η Αικατερίνη έδωσε το ίδιο όνομα με τον πατέρα του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Medici, Giovanni de', detto il Popolano» (στα ιταλικά). Enciclopedie on line. Treccani, La cultura italiana. http://www.treccani.it/enciclopedia/medici-giovanni-de-detto-il-popolano/. Ανακτήθηκε στις 27.02.2017. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Giovanni de' Medici il Popolano (έκδοση 737994847) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).