Τζατσίντο Μενόττι Σερράτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζατσίντο Μενόττι Σερράτι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giacinto Menotti Serrati (Ιταλικά)
Γέννηση25  Νοεμβρίου 1872[1][2]
Σποτόρνο[1]
Θάνατος10  Μαΐου 1926[1][2]
Άσσο[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιταλίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΙταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζατσίντο Μενόττι Σερράτι (Giacinto Menotti Serrati, 25 Νοεμβρίου 187210 Μαΐου 1926) ήταν Ιταλός κομμουνιστής πολιτικός. Γεννήθηκε στην κωμόπολη Σποτόρνο, στην Επαρχία Σαβόνα της Ιταλίας, και πέθανε στην κωμόπολη Άσσο, κοντά στο Κόμο.

Ο Μενόττι Σερράτι ήταν μέλος της ηγετικής ομάδας του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSI) και αρχισυντάκτης της εφημερίδας του Αβάντι!, διαδεχόμενος σε αυτή τη θέση τον Μπενίτο Μουσολίνι το 1914. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ώθησε το κόμμα προς τα αριστερά.

Ο Τζατσίντο Μενόττι Σερράτι υπήρξε δραστήριο μέλος του Κινήματος του Τσίμερβαλντ και, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917, ενέταξε το PSI στην Κομιντέρν. Κατά το Β΄ Συνέδριο της Κομιντέρν, στη Μόσχα το 1920, ο Σερράτι ήταν μέλος της Προεδρεύουσας Επιτροπής του και εκλέχθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Κομιντέρν. Ωστόσο το 1921 αντιτάχθηκε στην απόφασή της να διακόψει τις σχέσεις με τους ρεφορμιστές και παρέμεινε αρχηγός του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά την απόσχιση από αυτό του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αλλάζοντας όμως και πάλι στάση το 1924, οδήγησε την αριστερή πτέρυγα του PSI σε συγχώνευση με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, εκλεγόμενος μέλος της Κεντρικής Επίτροπής του δεύτερου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alessandro Natta: Serrati, Vita e lettere di un rivoluzionario, Editori Riuniti, Ρώμη 2001, ISBN 978-8835950950