Τζακ Ράσελ Τεριέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζακ Ράσελ Τεριέ

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Το Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι μία ράτσα μικρόσωμου ενεργητικού σκύλου με προέλευση από την Μεγάλη Βρετανία.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία και δημιουργήθηκαν από τον ιερέα Τζον Ράσελ.[2] Ο ιερέας είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα σκυλί για το κυνήγι της αλεπούς.[3] Γι' αυτό το λόγο το σκυλί αυτό θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως αντοχή στο τρέξιμο, ταχύτητα, καλή όσφρηση για τον εντοπισμό θηράματος και θάρρος για την αντιμετώπιση του. Μέχρι να δημιουργήσει την κατάλληλη ράτσα, έκανε πολλές διασταυρώσεις. Σήμερα υπάρχουν δύο ράτσες, το Πάρσον Ράσελ Τεριέρ (Parson Russell Terrier) και το Τζακ Ράσελ Τεριέρ (Jack Russell Terrier) με βασικότερη διαφορά το μέγεθος, καθώς το Πάρσον είναι μεγαλύτερο.[4] Παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε αρχικά στην Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του 1800, ο Τζακ Ράσελ Τεριέ αναγνωρίστηκε ως καθαρόαιμη φυλή από το Kennel Club του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου 2016.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τζακ Ράσελ Τεριέ είχε αναγνωριστεί προγενέστερα ως «τύπος» και όχι ως φυλή λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας των σκύλων που περιγράφηκαν ως Τζακ Ράσελ Τεριέ. Το πρότυπο της φυλής όπως αναγνωρίστηκε από το Kennel Club του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει καταρτιστεί ακόμα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προς τον χαρακτήρα είναι θαρραλέο, ζωηρό, ενεργητικό, δραστήριο, έξυπνο και ανεξάρτητο. Συνήθως βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση καθώς έχει αυτοπεποίθηση και υπομονή. Όμως, αγριεύει όταν βρίσκεται σε χώρο με μεγαλόσωμα σκυλιά διότι προσπαθεί να υπερισχύσει.[5] Τα παει καλα με τα παιδιά και είναι φιλικό προς άλλους μικρόσωμους σκύλους.

Το jack russel σε νεαρή ηλικία

Σωματότυπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνήθως, το μέγεθος του είναι σταθερό αφού έχει ύψος από 23 μέχρι 38 εκ. και βάρος από 5 μέχρι 8 κιλά. Το μήκος του τριχώματος ποικίλλει σε 3 είδη: κοντό, μακρύ και σπαστό. Το χρώμα του είναι λευκό, με κοκκινωπά, καστανά σημάδια.(Στις μέρες μας, υπάρχουν τζακ ράσελ που έχουν μαύρα σημάδια, τα οποία προήλθαν από κάποια σμίξη της ράτσας, και δεν πρόκειται για το γνήσιο είδος). Όσο είναι κουτάβι, έχει στρογγυλό κεφάλι, μα αφού ενηλικιωθεί έχει τριγωνικό κεφάλι, που καταλήγει σε μια μικρή μαύρη μύτη, αυτιά μικρά, σχήματος V και σκούρα αμυγδαλωτά μάτια.[6]

Φροντίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι σκύλος συντροφιάς που μπορεί να κοιμηθεί μέσα στο σπίτι. Είναι λιτοδίαιτο αλλά χρειάζεται ποιοτική τροφή και το τρίχωμά του δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Έχει ανάγκη από μεγάλες βόλτες και άσκηση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ρατσα Τζάκ ράσελ». Ράτσες. https://ratses.gr/%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82/%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA-%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B5%CE%BB/%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82. Ανακτήθηκε στις 2017-10-20. 
  2. Murray, Julie (1 Ιανουαρίου 2005). Jack Russell Terriers. ABDO. σελ. 6. ISBN 9781617141539. 
  3. Bollinger, Linda C.· Swager, Peggy O. (1998). A New Owner's Guide to Jack Russell Terriers. T.F.H. Publications. σελ. 52. ISBN 9780793827992. A Jack Russell Terrier stays true to his original heritage and his roots are in hunting. They were first bred in England when fox hunting was popular. 
  4. «Τζάκ Ράσελ Τεριέ - Jack Russell Terrier | DogsCity». www.dogscity.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017. 
  5. Καρρά, Τζίνα. «Jack Russell - Πανέξυπνα, θαρραλέα και πεισματάρικα» (στα αγγλικά). Living with Dogs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-07-16. https://web.archive.org/web/20170716084702/http://www.livingwithdogs.gr/ratses-skilon/oi-ektrofeis-grafoun/338-jack-russell-paneksipna-tharalea-kai-pismatarika-skylia. Ανακτήθηκε στις 2017-10-20. 
  6. «To Τζάκ ράσελ είναι ένα μικρό υπερκινητικό σκυλί». www.alphadogs.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]