Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζίπσι-Ρόουζ Μπλάνκαρντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζίπσι-Ρόουζ Μπλάσαρντ
Γέννηση27 Ιουλίου 1991 (1991-07-27) (33 ετών)
Λουϊζιάνα, Η.Π.Α.
Ύψος1,5μ.
ΚαταδίκηΔολοφονία Β' Βαθμού
δεδομένα

Η Τζίπσι Ρόουζ γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1991, και από νεαρή ηλικία η μητέρα της, Ντι Ντι Μπλάνσαρντ, την υποχρέωσε να ζει μια ζωή γεμάτη ψευδείς ιατρικές διαγνώσεις και θεραπείες. Η Ντι Ντι παρουσίαζε την κόρη της ως βαριά άρρωστη και ανάπηρη, ισχυριζόμενη ότι υπέφερε από μια σειρά από ασθένειες, όπως, λευχαιμία, μυϊκή δυστροφία, επιληψία κ.α. Η Τζίπσι Ρόουζ περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας σε νοσοκομεία, σε αναπηρικό αμαξίδιο και με σωλήνες σίτισης, αν και στην πραγματικότητα ήταν σωματικά υγιής. Όμως η μητέρα της κατάφερε να πείσει γιατρούς, φίλους και φιλανθρωπικές οργανώσεις ότι η Τζίπσι ήταν σοβαρά άρρωστη, λαμβάνοντας δωρεάν σπίτια, διακοπές και άλλες δωρεές.[1]

Η Ντι Ντι υπέφερε από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, μια ψυχολογική διαταραχή όπου ο φροντιστής προκαλεί ή επινοεί ασθένειες σε κάποιον υπό τη φροντίδα του για να τραβήξει την προσοχή ή τη συμπάθεια. Καθώς η Τζίπσι μεγάλωνε, άρχισε να αντιλαμβάνεται την πραγματική φύση της κατάστασής της και να επιθυμεί μια κανονική ζωή. Το 2015, με τη βοήθεια του διαδικτυακού της φίλου, Nicholas Godejohn, η Τζίπσι συνωμότησε για τη δολοφονία της μητέρας της. Ο Godejohn επισκέυθηκε το σπίτι της Ντι Ντι και τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, ενώ η Τζίπσι βρισκόταν στο δωμάτιό της. Μετά τη δολοφονία, η Τζίπσι και ο Godejohn προσπάθησαν να φύγουν, αλλά τελικά συνελήφθησαν. Η Τζίπσι Μπλάνσαρντ για δολοφονία β' βαθμου, και ο Nicholas Godejohn για δολοφονία α' βαθμού με ισόβια κάθειρξη χωρίς την δυνατότητα αποφυλάκισης

Αποφυλακίστηκε με αναστολή έπειτα από οκτώ χρόνια, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2023.[2] Δεδομένων των πτυχών της παιδικής ηλικίας της Τζίπσι, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της που την ανάγκασε να προσποιείται ότι ήταν ανάπηρη και σοβαρά άρρωστη, κέρδισε ευρεία προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

  1. Keegan, Harrison. «In 'extraordinary' case, Gypsy Blanchard gets 10 years for murdering mother». Springfield News-Leader (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «Gypsy Rose Blanchard shares new pic from her 'welcome home' party». TODAY.com (στα Αγγλικά). 30 Δεκεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024.