Τζέισον Μπορν (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέισον Μπορν
ΣκηνοθεσίαΠολ Γκρίνγκρας
ΠαραγωγήΦράνκ Μάρσαλ
Τζέφρι Μ. Γουίνερ
Μπεν Σμίθ
Ματ Ντέιμον
Πολ Γκρίνγκρας
Γκρέγκορι Γκούντμαν
ΣενάριοΠολ Γκρίνγκρας
Κρίστοφερ Ράους
Βασισμένο σεΧαρακτήρες του Ρόμπερτ Λάντλαμ
ΠρωταγωνιστέςΜατ Ντέιμον
Τόμμυ Λη Τζόουνς
Αλίσια Βικάντερ
Τζούλια Στάιλς
Βενσάν Κασέλ
ΜουσικήΤζον Πάουελ
Ντέιβιντ Μπάκλει
ΦωτογραφίαΜπάρι Ακρόιντ
ΜοντάζΚρίστοφερ Ράους
ΕνδυματολόγοςΜαρκ Μπρίτζες[1]
Εταιρεία παραγωγήςPerfect World Pictures
Kennedy/Marshall
Captivate Entertainment
Pearl Street
ΔιανομήUniversal Pictures
Πρώτη προβολή11 Ιουλίου 2016 (Odeon Λέστερ Σκουέρ) Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο
29 Ιουλίου 2016  ΗΠΑ
1 Σεπτεμβρίου 2016Ελλάδα Ελλάδα
Διάρκεια123 λεπτά[2]
Προέλευση ΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$120–135 Εκατομμύρια δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα$415.5 Εκατομμύρια δολάρια[3]
ΠροηγείταιΗ Κληρονομιά του Μπορν

Ο Τζέισον Μπορν (Αγγλικά: Jason Bourne) είναι ένα αμερικανικό περιπετειώδες κατασκοπευτικό θρίλερ παραγωγής 2016. Αποτελεί την πέμπτη προσθήκη στη σειρά ταινιών Μπορν, η οποία βασίζεται στα βιβλία του Ρόμπερτ Λάντλαμ. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πολ Γκρίνγκρας και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Κρίστοφερ Ράους. Οι Ματ Ντέιμον και Τζούλια Στάιλς επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους ενώ στο καστ προστίθενται οι Τόμμυ Λη Τζόουνς, Αλίσια Βικάντερ, Βενσάν Κασέλ και Ριζ Αχμέτ.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 11 Ιουλίου 2016 και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 29 Ιουλίου 2016. Έλαβε μικτές κριτικές, ενώ απέφερε συνολικά κέρδη 415.5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέισον Μπορν είναι εξαφανισμένος εδώ και μια δεκαετία, έχοντας ανακτήσει τελικά πλήρως την μνήμη του. Εν τω μεταξύ η Πάρσονς βρίσκει τεκμηριωμένα στοιχεία με την πρόσληψη του Μπορν στην Treadstone και το ρόλο του πατέρα του στο πρόγραμμα. Ταξιδεύει στην Αθήνα για να τον βρει και να τον ενημερώσει.

Μπορν και Πάρσονς είναι στόχοι των ομάδων της CIA, και ταυτόχρονα στόχοι του Συνεργάτη, ενός πρώην δολοφόνου της Blackbriar ο οποίος έχει επίσης προσωπική μνησικακία εναντίον του Μπορν, αφού συλλήφθηκε και βασανίστηκε ως ακούσια συνέπεια της έκθεσης του Μπορν για την Blackbriar. Λίγο πριν πεθάνει η Πάρσονς δίνει στον Μπορν ένα στικάκι με τα αρχεία της CIA που κρατά.

Αναζητώντας απαντήσεις για το παρελθόν και την οικογένειά του, ο Μπορν εντοπίζει το Ντεσώ στο Βερολίνο. Αποκρυπτογραφώντας τα αρχεία της Πάρσονς, ο Μπορν ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του Ρίτσαρντ Γουέμπ ήταν αναλυτής της CIA που συμμετείχε στη δημιουργία του προγράμματος Treadstone. Ο Μπορν συναντά στο Λονδίνο τον Μάλκολμ Σμίθ, έναν πρώην πράκτορα της Treadstone. Ο Ντιούι στέλνει επίσης στο Λονδίνο και τον Συνεργάτη για να σκοτώσει τον Μπορν. Ο Σμίθ αποκαλύπτει στον Μπορν ότι ο Ρίτσαρντ Γουέμπ δημιούργησε το Treadstone και προσπάθησε να τους αποτρέψει από την πρόσληψη του. Σύμφωνα με τις εντολές του Ντιούι, ο Συνεργάτης σκότωσε τον Ρίτσαρντ Γουέμπ στη Βηρυτό, κάνοντας το να μοιάζει με τρομοκρατική επίθεση, προκειμένου να πείσει τον Μπορν να γίνει μέλος του Treadstone.

Ο Ντιούι προγραμματίζει να παραστεί στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής με τον Ααρόν Καλούρ, Διευθύνοντα Σύμβουλο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης Deep Dream. Ο Καλούρ είναι το δημόσιο πρόσωπο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην εποχή του διαδικτύου, αλλά χρηματοδοτήθηκε κρυφά από τον Ντιούι στο στάδιο εκκίνησης. Ο Ντιούι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Deep Dream για μαζική παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο παράλληλα με την τελευταία ενσάρκωση του στοχευμένου προγράμματος της CIA για τη δολοφονία «Beta», γνωστό ως «Iron Hand».

Όταν ο Καλούρ έχει δεύτερη σκέψη να δώσει στην CIA πρόσβαση στο Deep Dream, ο Ντιούι εξουσιοδοτεί τον Συνεργάτη να δολοφονήσει τους Καλούρ και Λι - έχοντας ανακαλύψει τη συνωμοσία της πριν από λίγα λεπτά. Ο Μπορν ανατρέπει τις δολοφονίες και αντιμετωπίζει τον Ντιούι στη σουίτα του.

Ο Μπορν σημαδεύει με το όπλο του, τον Ντιούι όταν αυτός προσπαθεί να τον πείσει για τα αισθήματα του πατριωτισμού του, λίγο πριν μπει στη σουίτα το δεξί χέρι του Ντιούι για να σκοτώσει τον Μπορν. Καθώς μπαίνει στη σουίτα ο Τζέφερς, ο Μπορν τον σκοτώνει. Ωστόσο η Λι σκοτώνει τον Ντιούι πριν πυροβολήσει τον Μπορν. Αφού κάλυψε τη συμμετοχή του στο θάνατο του Ντιούι η Λι, ο Μπορν καταδιώκει τον Συνεργάτη στο Λας Βέγκας και τον κυνηγάει κάτω από τα υπονόμους, και σε μια τελική μάχη ο Μπορν σκοτώνει τον Συνεργάτη.

Στη συνέχεια, η Λι πείθει τον Ράσελ ότι οι μέθοδοι του Ντιούι ήταν ξεπερασμένοι, προσφέρονται ως αντικαταστάτρια του Ντιούι ως διευθύντρια της CIA καθώς τα μάτια και τα αυτιά του Ράσελ μέσα στην CIA. Περιγράφει το σχέδιό της να χρησιμοποιήσει την εμπιστοσύνη του Μπορν για να τον φέρει πίσω στον οργανισμό, αλλά είναι έτοιμη να τον σκοτώσει αν αρνηθεί. Η Λι συναντιέται με τον Μπορν, υποσχόμενη του ότι η CIA θα γίνει ο οργανισμός που νόμιζε ότι ήταν όταν προσχώρησε. Ο Μπορν ζητάει χρόνο για να εξετάσει την προσφορά της. Η Λι επιστρέφει στο αυτοκίνητό της και βρίσκει μια ηχογράφηση, την οποία έκανε ο Μπορν, σχετικά με τη συνομιλία που είχε με τον Ράσελ, η οποία αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις για τη δολοφονία του Μπορν, καθώς λέει ότι "πρέπει να βγεί απο τη μέση".

Κάστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ματ Ντέιμον ως Τζέισον Μπορν
  • Τόμμυ Λη Τζόουνς ως Ρόμπερτ Ντιούι
  • Αλίσια Βικάντερ ως Χέδερ Λι
  • Τζούλια Στάιλς ως Νικολέτ Πάρσονς
  • Βενσάν Κασέλ ως Συνεργάτης
  • Ριζ Αχμέτ ως Ααρόν Καλούρ
  • Άτο Έσσαντο ως Γκρέγκ Τζέφερς
  • Σκοτ Σέφερντ ως Έντουιν Ράσελ
  • Μπιλ Καμπ ως Μάλκολμ Σμίθ
  • Βίσενς Κίφερ ως Κρίστιαν Ντεσώ
  • Γκρέγκ Χένρι ως Ρίτσαρντ Γουέμπ
  • Στέφεν Κάνκεν ως Μπάμεν

Βραβεία και υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Κατηγορία Υποψηφιότητα Απετέλεσμα Παρ
Βραβεία Critics' Choice Καλύτερη Ταινία Δράσης Τζέισον Μπορν Υποψηφιότητα [4]
Καλύτερος Ηθοποιός σε Ταινία Δράσης Ματ Ντέιμον Υποψηφιότητα
Βραβεία Αυτοκρατορίας Καλύτερο Θρίλερ Τζέισον Μπορν Νίκη [5]
London Film Critics' Circle Τεχνικά Επιτεύγματα Γκάρι Πάουελ Υποψηφιότητα [6]
Βραβεία Saturn Καλύτερη Ταινία Θρίλερ Τζέισον Μπορν Υποψηφιότητα [7]
Βραβεία Screen Actors Guild Καλύτερη Ερμηνεία Κάστ σε Κινηματογραφική Ταινία Καλύτερο Σύνολο του Τζέισον Μπορν Υποψηφιότητα [8]
St. Louis Gateway Film Critics Association Καλύτερη Ταινία Δράσης Τζέισον Μπορν Υποψηφιότητα [9]
Βραβεία Teen Choice AnTEENcipated Ταινία Επιλογής Τζέισον Μπορν Υποψηφιότητα [10]
AnTEENcipated Ηθοποιός Ταινίας Επιλογής Ματ Ντέιμον Υποψηφιότητα
AnTEENcipated Ηθοποιός Ταινίας Επιλογής Αλίσια Βικάντερ Υποψηφιότητα
Βραβεία Visual Effects Society Καλύτερα Οπτικά Εφέ σε Κινηματογραφική Ταινία Νταν Μπάροου, Χιού Έβανς, Τζούλιαν Νας, Τσάρλι Νόμπλ και Στιβ Γουόρνερ Υποψηφιότητα [11]
Washington D.C. Area Film Critics Association Καλύτερη Απεικόνιση της Washington D.C. Τζέισον Μπορν Υποψηφιότητα [12]

Σίκουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φράνκ Μάρσαλ είπε ότι η Universal Pictures ελπίζει να σχεδιάσει μια συνέχεια του Τζέισον Μπορν, κάνοντας την έκτη ταινία Μπορν. Είπε επίσης ότι μια επερχόμενη ταινία θα επεκτείνει το σύμπαν του Μπορν.[13] Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2017, ο Ματ Ντέιμον θέτει υπό αμφισβήτηση μια συνέχεια, υπονοώντας ότι οι άνθρωποι «θα μπορούσαν να γίνουν» με το χαρακτήρα,[14] αλλά δήλωσε προηγουμένως ότι θα ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με τον Τζέρεμι Ρένερ σε μια ταινία του Μπορν "Αν μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο".[15]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. tt4196776. Ανακτήθηκε στις 17  Σεπτεμβρίου 2016.
  2. «Jason Bourne (12A)». British Board of Film Classification. 15 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016. 
  3. «Jason Bourne (2016)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2017. 
  4. «La La Land Leads with 12 Nominations for the 22nd Annual Critics' Choice Awards». Critics' Choice. 1 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. Pape, Danny (7 Φεβρουαρίου 2017). «Star Wars: Rogue One Leads Empire Awards 2017 Nominations». Flickreel.com. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2017. 
  6. «'Moonlight' and 'Love and Friendship' Lead London Film Critics' Circle Nominations». Variety. 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016. 
  7. McNary, Dave (2 Μαρτίου 2017). «Saturn Awards Nominations 2017: 'Rogue One,' 'Walking Dead' Lead». Variety. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2017. 
  8. «SAG Awards 2017: The Complete List of Nominations». The Hollywood Reporter. 14 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2016. 
  9. «2016 StLFCA Annual Award Nominations». St. Louis Gateway Film Critics Association. 12 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016. 
  10. Vulpo, Mike (24 Μαΐου 2016). «Teen Choice Awards 2016 Nominations Announced: See the "First Wave" of Potential Winners». E!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2016. 
  11. Giardina, Carolyn (10 Ιανουαρίου 2016). «'Rogue One' Leads Visual Effects Society Feature Competition With 7 Nominations As 'Doctor Strange,' 'Jungle Book' Grab 6 Each». Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2016. 
  12. «The 2016 WAFCA Awards Nominations». 3 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2016. 
  13. «Jason Bourne Sequel Likely to Happen, Says Producer». 29 Νοεμβρίου 2016. 
  14. «Matt Damon hints maybe people are done with Jason Bourne». 5 Μαρτίου 2017. 
  15. «Matt Damon would be up for doing a Bourne Legacy crossover». SAM ASHURST. 26 Ιουλίου 2016. 

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]