Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ
SS-joule.jpg
Γέννηση
Σάλφορντ
Θάνατος
Σάλφορντ
Υπηκοότητα Ηνωμένο Βασίλειο
Ιδιότητα φυσικός
Βραβεύσεις Βασιλικό Μετάλλιο (), Μετάλλιο Κόπλυ () και Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας
Commons page Πολυμέσα

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ (αγγλικά: James Prescott Joule, 24 Δεκεμβρίου 1818 - 11 Οκτωβρίου 1889) ήταν ένας Άγγλος Φυσικός, μαθητής του Ντάλτον, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των σύγχρονων γνώσεων σε πολλά επιστημονικά πεδία όπως τη θερμότητα, τον ηλεκτρισμό και τη θερμοδυναμική.

Υπήρξε από τους πρώτους που διέγνωσε την αναγκαιότητα και την σημασία που έχουν για τις επιστήμες οι ακριβείς μετρήσεις των φυσικών φαινομένων και σε όλη του τη ζωή ασχολήθηκε περισσότερο στην ανεύρεση των ποσοτικών σχέσεων.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1838 δημοσίευσε στα "Χρονικά του Ηλεκτρισμού" την περιγραφή της ηλεκτρομαγνητικής μηχανής την οποία είχε εφεύρει, ενώ δύο χρόνια αργότερα δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα επί του μηχανικού ισοδύναμου της θερμότητας το οποίο και προσδιόριζε με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Το 1843 δημοσίευσε κι ένα υπόμνημα για την θερμότητα που εκλύεται κατά την ηλεκτρόλυση του ύδατος και το 1847 ανήγγειλε τις εργασίες του στην επαλήθευση του αξιώματος της διατήρησης της ενέργειας.

Για τις έρευνες του εκείνες έγινε γνωστός στον ευρύτερο επιστημονικό κύκλο, με συνέπεια ο διάσημος τότε φυσικός Λόρδος Κέλβιν να τον λάβει συνεργάτη του σε πολλά θέματα της Φυσικής. Όλα τα έργα του Τζάουλ έχουν εκδοθεί από την Φυσική Εταιρεία του Λονδίνου σε δύο τόμους το 1884 και το 1887.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]