Τεχνολογικό άγχος
Το τεχνο-άγχος ή τεχνολογικό άγχος, ή αλλιώς γνωστό ως τεχνοστρές (technostress), είναι το άγχος που προκαλείται από τη χρήση υπολογιστών. Είναι το αποτέλεσμα αλλαγών στις συνήθειες εργασίας και συνεργασίας μεταξύ εργαζόμενων που προκύπτουν λόγω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής.[1]
Οι άνθρωποι που βιώνουν τεχνοστρες ψυχαναγκαστικά νιώθουν ότι συνδέονται και μοιράζονται συνεχείς ενημερώσεις προσωπικής και εργασιακής κατάστασης, αισθάνονται υποχρεωμένοι να ανταποκρίνονται σε πληροφορίες που σχετίζονται με την εργασία σε πραγματικό χρόνο και να συμμετέχουν σε σχεδόν συνήθη καθήκοντα. Αισθάνονται υποχρεωμένοι να εργάζονται γρηγορότερα επειδή οι πληροφορίες ρέουν αρκετά πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν.[2]
Ορισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Craig Brod, ειδικός στον τομέα της έρευνας πάνω στο τεχνοστρές, δηλώνει ότι το τεχνοστρές είναι μια σύγχρονη ασθένεια "προσαρμογής" που προκαλείται από την αδυναμία ενός ανθρώπου να αντιμετωπίσει τις νέες τεχνολογίες υπολογιστών με υγιή τρόπο. Αρκετοί ειδικοί πως έχει σχέση με τα υψηλά επίπεδα αποχώρησης προσωπικού στον κλάδο των υπολογιστών, τα υψηλά επίπεδα πρόωρης συνταξιοδότησης από επαγγέλματα εντατικής εργασίας με υπολογιστές, και τα αυξημένα επίπεδα κατάχρησης φαρμάκων και αλκοόλ.
Η συχνότητα εμφάνισης του τεχνο-άγχους δεν είναι γνωστή, αλλά εκτιμάται ότι εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ υποφέρουν από αυτό, αριθμοί οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς. Μια έρευνα της Microsoft[3], η οποία έγινε σε 20.000 Ευρωπαίους εργαζόμενους, έδειξε ότι η τεχνολογία και η δυνατότητα διαρκής συνδεσιμότητας μπορεί να προκαλέσει στρες και τελικά να μείωση την παραγωγικότητα.
Συμπτώματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα συμπτώματα του τεχνο-άγχους
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ο εκνευρισμός
- η εχθρική στάση προς τους ανθρώπους
- η ανυπομονησία
- η εξάντληση.
Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονται συνεχώς με υπολογιστές καταλήγουν να περιμένουν από άλλους ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων να συμπεριφέρονται όπως οι υπολογιστές, να δίνουν απαντήσεις αμέσως, να είναι απόλυτα προσηλωμένοι, και να μην έχουν συναισθήματα.
Αιτίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι αιτίες του τεχνο-άγχους
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ο γρήγορος ρυθμός των τεχνολογικών αλλαγών
- Έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης
- Ένας αυξημένος φόρτος εργασίας
- Έλλειψη τυποποίησης εντός των τεχνολογιών
- Η αξιοπιστία των υλικών υπολογιστή και του λογισμικού ( και η συνεχόμενη αλλαγή τους)
Τρόποι αντιμετώπισης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το τεχνο-άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία φιλικού προς το χρήστη λογισμικό, την εκπαίδευση των ανθρώπων για τη νέα τεχνολογία και τη δημιουργία καλύτερου επιπέδου βεβαίωσης, υπομονής, σταθερότητας και επικοινωνίας μέσα στο περιβάλλον εργασίας. Άλλη επιλογή είναι να αποφεύγεται ή να περιορίζεται η χρήση της τεχνολογίας.
Οι τρόποι για την εξάλειψη του τεχνο-άγχους είναι που διεξαγωγή δραστηριοτήτων διαχείρισης του άγχους για να μειώσουν και να εξαλείψουν γενικά το πρόβληματα του άγχους όπως η άσκηση, ο διαλογισμός, η προοδευτική χαλάρωση των μυών, η θετική συζήτηση και η υγιεινή διατροφή. Η συχνή διακοπή της τεχνολογίας, η ύπαρξη χρονοδιαγράμματος, η παροχή συμβουλών, η συνειδητοποίηση του τεχνο-άγχους( ή γενικά του άγχους), η καθιέρωση σχέσης ομαδικής εργασίας με τους συναδέλφους μπορεί να βοηθήσει.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Sami, Lalitha Krishna; Iffat, Rabia (2010)."Impact of Electronic Services on Users: A study" Αρχειοθετήθηκε 2019-12-22 στο Wayback Machine.
- ↑ «The technostress trifecta ‐ techno eustress, techno distress and design: Theoretical directions and an agenda for research».
- ↑ «τέχνο-στρες : Ένα νέο είδος εργασιακού άγχους». https://www.hxonews.gr/article/texno-stres--ena-neo-eidos-ergasiakou-agxous.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Sami, Lalitha Krishna; Iffat, Rabia (2010).Impact of Electronic Services on Users: A Study Αρχειοθετήθηκε 2019-12-22 στο Wayback Machine. JLIS.it. University of Florence. [1]
- Nina Davis-Millis; Massachusetts (February 14, 1998). A Manager's Guide to Survival in the Information Age
- Brod, Craig. Technostress: The Human Cost of the Computer Revolution. Reading, Mass: Addison Weslety, 1984.
- Kenneth C. Laudon & Jane P. Laudon. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. ISBN 978-960-461-623-7
- Tarafdar, M., Cooper, C.L., Stich, J. The technostress trifecta - techno eustress, techno distress and design: Theoretical directions and an agenda for research, Information Systems Journal, Volume 30, Issue 1, 2019[2]
- ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τέχνο-στρες : Ένα νέο είδος εργασιακού άγχους[3]
- ↑ Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο
<ref>
. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα:0
. - ↑ Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο
<ref>
. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα:1
. - ↑ Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο
<ref>
. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα:2
.