Υγιεινή διατροφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι αυτή που παρέχει στο σώμα απαραίτητα συστατικά: υγρά, επαρκή αμινοξέα από πρωτεΐνες[1], λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και επαρκείς θερμίδες.

Οι προϋποθέσεις για μια ισορροπημένη διατροφή συναντώνται σε μία ποικιλία φυτικής και ζωικής προέλευσης. Η υγιεινή διατροφή υποστηρίζει τις ενεργειακές ανάγκες και παρέχει στον άνθρωπο θρέψη χωρίς έκθεση σε τοξικά και υπερβολική πρόσληψη βάρους από την κατανάλωση υπέρμετρων ποσοτήτων. Επιπλέον, όταν η έλλειψη θερμίδων δεν αποτελεί σημαντικό ζήτημα, η κατάλληλα ισορροπημένη διατροφή (σε συνδυασμό με σωματική άσκηση) θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, παθήσεις τις καρδιάς, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και καρκίνο.[2]

Διάφοροι οδηγοί διατροφής δημοσιεύονται από ιατρικά και κυβερνητικά ιδρύματα για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με το τι πρέπει να τρώνε για να προωθήσουν την υγεία. Οι ετικέτες των στοιχείων σχετικά με τις διατροφικές ιδιότητες είναι επίσης υποχρεωτικές σε ορισμένες χώρες για να επιτρέπουν στους καταναλωτές να επιλέγουν μεταξύ των τροφίμων που βασίζονται στα συστατικά που σχετίζονται με την υγεία.

Η ιδέα της διαιτητικής θεραπείας (με τη χρήση διαιτητικών επιλογών για τη διατήρηση της υγείας και τη βελτίωση της κακής υγείας) είναι αρκετά παλιά και συνεπώς έχει σύγχρονες επιστημονικές μορφές (ιατρική διατροφική θεραπεία) και επιστημονικές μορφές (όπως η διαιτητική θεραπεία στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική).

Γενική επιστήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υγιεινή διατροφή είναι απλή, σύμφωνα με τον Marion Nestle, ο οποίος εκφράζει τη γενική άποψη μεταξύ των επιστημόνων που μελετούν τη διατροφή:[3]

“Οι βασικές αρχές της καλής διατροφής είναι τόσο απλές που μπορώ να τις συνοψίσω σε δέκα μόνο λέξεις: να τρως λιγότερα, να κινείσαι περισσότερο, να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά. Δηλαδή, συνοπτικά, σε πέντε λέξεις: να μην επιλέγεις πρόχειρο φαγητό. Ακολούθησε αυτές τις οδηγίες και θα έχεις καταφέρει την πρόληψη των κυριότερων ασθενειών - της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της οστεοπόρωσης και πολλών άλλων. Φαίνεται να είναι οι πιο πολύπλοκες διαιτητικές συστάσεις πολλών υγειονομικών οργανώσεων και εθνικών και διεθνών κυβερνήσεων - οι σαράντα "βασικές συστάσεις" των κατευθυντήριων γραμμών του 2005 για τα διαιτητικά προϊόντα. Αν και μπορεί να αισθανθείτε ότι οι συμβουλές για τη διατροφή αλλάζουν διαρκώς, οι βασικές ιδέες πίσω από τις τέσσερις οδηγίες μου δεν έχουν αλλάξει σε μισό αιώνα. Και αφήνουν αρκετό χώρο για την απόλαυση των τροφίμων.”[4]:22

Ο David L. Katz, ο οποίος εξέτασε τις πιο διαδεδομένες διατροφές το 2014, σημείωσε:

“Μια δίαιτα ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης, συνδέεται αποφασιστικά με την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών και είναι σύμφωνη με τα σημαντικότερα συστατικά των φαινομενικά διακριτών διαιτητικών προσεγγίσεων.”

Συμπερασματικά, προκύπτει πως η υγιεινή διατροφή πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων στην ανθρώπινη υγεία. [5]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Essential Amino Acid Requirements: A Review». 
  2. «WHO | Promoting fruit and vegetable consumption around the world». WHO. 
  3. Fitzgerald M (2014). Diet Cults: The Surprising Fallacy at the Core of Nutrition Fads and a Guide to Healthy Eating for the Rest of US. Pegasus Books. ISBN 978-1-60598-560-2. 
  4. Nestle, Marion (2006). What to Eat. New York: North Point Press (Farrar, Straus and Giroux). σελίδες 611. ISBN 978-0-86547-738-4. 
  5. «Can we say what diet is best for health?». Annu Rev Public Health 35: 83–103. 2014. doi:10.1146/annurev-publhealth-032013-182351. PMID 24641555. http://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev-publhealth-032013-182351.