Τετρακένιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Skeletal formula

Το τετρακένιο (αγγλ. tetracene), που ονομάζεται επίσης ναφθακένιο, είναι πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας, που έχει την εμφάνιση πορτοκαλί σκόνης. Είναι μέλος στα αρένια και έχει τέσσερις εξαγωνικούς δακτυλίους. Το τετρακένιο είναι μοριακός οργανικός ημιαγωγός, που χρησιμοποιείται σε οργανικά τρανζίστορ επίδρασης πεδίου (OFET) και σε οργανικές φωτοδιόδους (OLED).

Τον Μάιο του 2007, ερευνητές από δύο ιαπωνικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Tohoku στο Σεντάι και το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, ανέπτυξαν ένα αμφίπολο τρανζίστορ το οποίο εκπέμπει φως που παράγεται από έναν μόνο κρύσταλλο τετρακενίου.[1] Διπολικό σημαίνει ότι το ηλεκτρικό φορτίο μεταφέρεται τόσο από θετικά φορτισμένες οπές όσο και από αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια. Το τετρακένιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέσο σε λέιζερ βαφής ως ευαισθητοποιητικό στη χημειοφωταύγεια.

Ο Γερμανός φυσικός Jan Hendrik Schön κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του στα Bell Labs (1997–2002) ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε ένα ηλεκτρικά αντλούμενο λέιζερ με βάση το τετρακένιο. Ωστόσο, τα αποτελέσματά του δεν μπόρεσαν να αναπαραχθούν και για αυτό, η εργασία του αυτή θεωρείται επιστημονική απάτη.[2]

Το ναφθακένιο είναι το κύριο χημικό συστατικό της κατηγορίας αντιβιοτικών των τετρακυκλινών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]