Τερνάτε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 0°47′N 127°22′E / 0.783°N 127.367°E / 0.783; 127.367

Τερνάτε
Ternate
Η Τερνάτε όπως φαίνεται από την Χαλμαχέρα
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΝοτιοανατολική Ασία
ΑρχιπέλαγοςΜολούκες
Έκταση76 km²
Υψόμετρο1.715 μ
Υψηλότερη κορυφήΓκαμαλάμα
Χώρα
ΕπαρχίαΒόρειες Μολούκες
Μεγαλύτερη πόληΤερνάτε Σίτι
Δημογραφικά
Πληθυσμός176.065 (απογραφής 2010)
Πυκνότητα2.317 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τερνάτε (ινδονησιακά: Ternate) είναι νησί στις βόρειες Μολούκες, στην ανατολική Ινδονησία. Είναι έδρα του Σουλτανάτου της Τερνάτε, ένα από τα ισχυρότερα Σουλτανάτα της Ινδονησίας που έφτασε στην ακμή του το 16ο αιώνα. Η Τερνάτε βρίσκεται δυτικά του μεγαλύτερου νησιού Χαλμαχέρα και αποτελεί την κορυφή του ηφαιστειακού κώνου του ενεργού ηφαιστείου Γκαμαλάμα. Το Γκαμαλάμα αποτελείται από τρεις κώνους, με το νοτιότερο να είναι ο πιο ενεργός και ο ψηλότερος με ύψος 1.715 μέτρα.

Η Τερνάτε, όπως και το γειτονικό Τιντόρε, είναι ένας ηφαιστειακός κώνος που υψώνεται απότομα μέσα στη θάλασσα. Στο παρελθόν τα δύο νησιά ήταν έδρα ισχυρών Σουλτανάτων, τα οποία είχαν μεταξύ τους ιδιαίτερα μεγάλη αντιπαλότητα. Τα νησιά κάποτε ήταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί γαρίφαλου, γεγονός που έκανε τους σουλτάνους από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους στην Ινδονησία. Την προαποικιακή περίοδο, η Τερνάτε ήταν μεγαλύτερη δύναμη στις Μολούκες. Η Τερνάτε Σίτι είναι σήμερα η μεγαλύτερη πόλη στην επαρχία Βόρειες Μολούκες και πρώην πρωτεύουσα της, αφού η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Σοφίφι στην Χαλμαχέρα.

Στη Τερνάτε υπάρχουν 50 οικισμοί, οι περισσότεροι είναι παραθαλάσσιοι και λίγοι βρίσκονται στο βουνό, αλλά πάνω από 90% του συνολικού πληθυσμού του νησιού, περίπου 160.000 άτομα, ζει στη Τερνάτε Σίτι. Ένας ασφαλτωμένος δρόμος συνδέει όλα τα χωριά μεταξύ τους. Στο νησί βρίσκεται ένα μικρό αεροδρόμιο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]