Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα Καλύτερα Κόμικς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Καλύτερα Κόμικς ήταν ένα ιστορικό εβδομαδιαίο περιοδικό κόμικς που κυκλοφορούσε εναλλάξ τις τέσσερις εβδομάδες κάθε μήνα μήνα ως Διαπλανητικά, Παράξενα, Δυναμικά (Υπεράνθρωπα στα πρώτα τεύχη) και Εκπληκτικά.

Εκδότης ήταν ο εκδοτικός οίκος Μ. Πεχλιβανίδης και Σια Α.Ε, που επίσης εξέδιδε τα Κλασσικά Εικονογραφημένα και το Γέλιο και Χαρά.

Το περιεχόμενό τους προερχόταν από τις εκδόσεις National Periodical Publications (μετέπειτα DC Comics) των ΗΠΑ και αντιστοιχούσε στην περίοδο που είναι γνωστή ως Silver Age. Στα Διαπλανητικά (απόδοση του τίτλου Mystery in Space) εμφανιζόταν κυρίως ο Αdam Strange (ως "Παράξενος Αδάμ"), στα Παράξενα (Strange Adventures) διάφορες ιστορίες με καλύτερη την σειρά των Atomic Knights (ως "Ατομικοί Ιππότες"), στα Δυναμικά (Action Comics) ο Superman (ως "Υπεράνθρωπος" στα πρώτα τεύχη) και o Batman (ως "Νυκτερίδας" και ``Άνθρωπος Νυχτερίδα``), και στα Εκπληκτικά (Tales of The Unexpected) ο Space Ranger ως "Εξερευνητής του Διαστήματος". Υπήρχαν και αρκετές ιστορίες με άλλους ήρωες οι περισσότερες απ' τις οποίες δεν αφορούσαν επανεμφανιζόμενους χαρακτήρες.

Εκτός από τους τέσσερις παραπάνω αμερικανικούς τίτλους, ιστορίες αντλήθηκαν και από τους ακόλουθους τίτλους: Adventure Comics, Detective Comics, House of Mystery, House of Secrets, My Greatest Adventure, Showcase, Superboy, Superman, Superman’s Girl Friend, Lois Lane, Superman’s Pal, Jimmy Olsen, World’s Finest Comics [1].

Εκδόθηκαν συνολικά 136 τεύχη από τον Ιούνιο του 1961 μέχρι και το 1963, οπότε σταμάτησε η έκδοση. Προς το τέλος της εκδόσεως, από το τεύχος 133 [2], η συχνότητα κυκλοφορίας των Δυναμικών αυξήθηκε, και κυκλοφορούσαν δύο φορές τον μήνα, εβδομάδα παρά εβδομάδα. Η τιμή κάθε τεύχους ήταν τρεις δραχμές, δηλαδή διπλάσια από την τιμή μιας εφημερίδας. Για να μειωθεί το κόστος εκτύπωσης, αλλά και για τεχνικούς λόγους της εποχής, το τυπογραφείο έκανε έγχρωμη εκτύπωση από την μια πλευρά του χαρτιού και ασπρόμαυρη από την άλλη, με αποτέλεσμα να είναι έγχρωμες μόνον οι μισές σελίδες. Αργότερα, δεκαπέντε από τα τεύχη επανακυκλοφόρησαν σε τρεις θεματικούς χαρτόδετους τόμους από ένας για τα Διαπλανητικά, τα Παράξενα και τα Εκπληκτικά (αλλά όχι και για τα Δυναμικά), σε μια προσπάθεια να πουληθεί το στοκ που τευχών που παρέμειναν απούλητα, μια πολύ συνηθισμένη τακτική των Ελλήνων εκδοτών εικονογραφημένων περιοδικών από τότε ακόμα.

  1. «Τα Καλύτερα Κόμικς: Προέλευση οπισθοφύλλων—14». Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2018. 
  2. «Τα Καλύτερα Κόμικς—Εξώφυλλα και οπισθόφυλλα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2018.