Ταύρος των Κερκυραίων (Δελφοί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η θέση του ταύρου των Κερκυραίων στους Δελφούς

Μεταξύ των αναθημάτων των ελληνικών πόλεων στο τέμενος του Απόλλωνα στους Δελφούς ξεχώριζε ένας χάλκινος ταύρος αφιερωμένος από τους πολίτες της Κέρκυρας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα δεξιά, αμέσως μετά την είσοδο στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς, συναντά κανείς τη βάση του χάλκινου ταύρου που αφιέρωσαν οι Κερκυραίοι γύρω στο 480 π.Χ. για να τιμήσουν μια αξιομνημόνευτη αλιευτική συγκομιδή τόννου. Το άγαλμα ήταν φιλοτεχνημένο από τον αιγινήτη γλύπτη Θεόπροπο. Σύμφωνα με τον Παυσανία [1] ένας ταύρος στην Κέρκυρα εγκατέλειπε κάθε μέρα το κοπάδι του και κατέβαινε στην ακροθαλασσιά μουγκρίζοντας. Ο βοσκός, που τον παρακολούθησε, διαπίστωσε ότι η θάλασσα ήταν γεμάτη ψάρια. Ειδοποίησε τους συντοπίτες του και εκείνοι έσπευσαν, όμως δεν κατόρθωναν να πιάσουν τα ψάρια. Στη συνέχεια έστειλαν πρεσβεία στο Μαντείο των Δελφών και, αφού θυσίασαν έναν ταύρο στον Ποσειδώνα, η ψαριά τους ευοδώθηκε. Με το ένα δέκατο από τα έσοδα της μεγάλης αυτής αλιευτικής επιτυχίας οι Κερκυραίοι αφιέρωσαν τον χάλκινο ταύρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παυσανίας,Φωκικά 9.3

Δρόμοι του Παυσανία:https://archive.today/20160308173338/http://arcadia.ceid.upatras.gr/pausanias/book.php?id=4&lang=1&kef=9