Ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας (σλαβομακεδονικά: Пошта на Северна Македонија‎‎, Πόστα να Σέβερνα Μακεντόνιγια[1], πριν την Συμφωνία των Πρεσπών[εκκρεμεί παραπομπή]: σλαβομακεδονικά: Македонска пошта, Makedonska Pošta) είναι ο εθνικός ταχυδρομικός φορέας της Βόρειας Μακεδονίας με έδρα τα Σκόπια. Ο φορέας αποτελεί κρατική επιχείριση. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταχυδρομεία στα Σκόπια - Αρχηγείο του ταχυδρομείου στη Βόρεια Μακεδονία

Μετά την αποχώρηση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το Σεπτέμβριο του 1991, τα ταχυδρομεία της νεοσύστατης Βόρειας Μακεδονίας εισήγαγαν νέες διεθνείς ταχυδρομικές συνδέσεις με γειτονικές χώρες (1991-1995). Το κεντρικό ταχυδρομικό κέντρο στα Σκόπια ήταν εξοπλισμένο για να διεξάγει διεθνείς μεταφορές. Επίσης, εισήχθη σύγχρονος εξοπλισμός για την αυτοματοποίηση των τεχνολογικών διαδικασιών στα ταχυδρομικά κέντρα. Από την 1η Ιουνίου 1992 ξεκίνησε η διεθνής ταχυδρομική μεταφορά στη Βόρεια Μακεδονία και στις 12 Ιουλίου 1993 η χώρα έγινε δεκτή στην Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση. Την 1η Ιανουαρίου 1997, η κρατική επιχείρηση ΠΤΤ «Μακεδονία» μετατράπηκε στην κρατική επιχείρηση «Македонска пошта» (Μακέντονσκα πόστα).

Τα ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας διεξάγουν διεθνείς ταχυδρομικές ανταλλαγές και υπηρεσίες για την εσωτερική αλληλογραφία της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, η Ταχυδρομική Υπηρεσία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μέρος του Παγκόσμιου Συνεταιρισμού EMS και παρέχει αποστολές EMS. Η παράδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων και των θέσεων EMS του ταχυδρομείου της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, που εγγυόνται την ελευθερία διέλευσης των δεμάτων που μεταφέρονται μέσω χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ των μελών ενός μόνο ταχυδρομικού εδάφους.

Ως μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, τα Ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας ασκούν τις δραστηριότητές της σύμφωνα με τους κανόνες της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Σύμβασης, η οποία ρυθμίζει τη διεθνή ταχυδρομική ανταλλαγή μεταξύ των μερών.

Η ημέρα των ταχυδρομικών υπαλλήλων στη Βόρεια Μακεδονία έχει οριστεί για τις 22 Απριλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Македонски пошти ќе се нарекуваат „Пошта на Северна Македонија"». МКД.мк (στα Σλαβομακεδονικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]