Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ταρχούν (ποτό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ταρχούν (ρωσικά: Тархун) είναι γεωργιανό[1] ανθρακούχο αναψυκτικό από εστραγκόν και έχει, παραδοσιακά, πράσινο χρώμα. Δημιουργήθηκε το 1887 από τον Γεωργιανό φαρμακοποιό Μιτροφάν Λαγκίντζε, ο οποίος άρχισε να προσθέτει ανθρακούχο νερό στα μίγματα σιροπιού-εστραγκόν (Gallium odoratum).[2] Άρχισε να πωλείται στην ΕΣΣΔ και διαδόθηκε ευρύτατα. Το όνομα προέρχεται από το όνομα για το εστραγκόν στα γεωργιανά, καθώς και στα αραβικά, στα τουρκικά, και σε διάφορες γλώσσες του Καυκάσου και των Βαλκανίων.

Εμπορικό σήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια διαφορά για τα εμπορικά σήματα μεταξύ της OÜ Acerra και της AS Tallinna Karastusjoogid, το Υπουργείου Οικονομικών και Επικοινωνιών της Εσθονίας αποφάσισε ότι η λέξη ταρχούν είναι ένας περιγραφικός όρος για το ποτό και επομένως δεν είναι εμπορικό σήμα σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας της Εσθονίας.[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Goldstein, Darra (1999). The Georgian Feast: The Vibrant Culture and Savory Food of the Republic of Georgia. University of California Press. ISBN 9780520219298. 
  2. «Lagidze Waters». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2011. 
  3. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi Tööstusomandi Apellatsioonikomisjon 28 Απριλίου 2006: ruling 808-o Αρχειοθετήθηκε 2009-12-29 στο Wayback Machine.