Ταράς Μπούλμπα (ταινία 2009)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ταράς Μπούλμπα (ταινία 2009)
Σκηνοθεσία Vladimir Bortko
Σενάριο Vladimir Bortko και Νικολάι Γκόγκολ
Πρωταγωνιστές Bohdan Stupka, Μιχαήλ Μπογιάρσκι, Igor Petrenko, Βλαντίμιρ Βντοβιτσένκοφ, Magdalena Mielcarz, Aleksandr Dedyushko, Boris Khmelnitsky και Liubomiras Laucevičius
Μουσική Igor Kornelyuk
Φωτογραφία Dmitry Mass και Vladimir Bortko
Μοντάζ χωρίς ετικέτα
Εταιρεία παραγωγής Lenfilm
Πρώτη προβολή
Προέλευση Ρωσία
Γλώσσα ρωσική γλώσσα, Πολωνική γλώσσα, Γίντις και Ουκρανική γλώσσα
δεδομέναπ  σ  ε )

"Taras Bulba" (ρωσ. Тарас Бульба) είναι μια ιστορική ταινία δράμα βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νικολάι Γκόγκολ. Η ταινία τραβήχτηκε στην Ουκρανία και στην Πολωνία. Προβλήθηκε στους κινηματογράφους της Ρωσίας στις 2 Απριλίου του 2009, για να συμπέσει με τα διακοσαέτια του Νικολάι Γκόγκολ. Η ταινία δεν ήταν βασισμένη στην πρώτη έκδοση του ομώνυμου βιβλίου που κυκλοφόρησε το 1835 αλλά αυτής που κυκλοφόρησε το 1842.

Σκάνδαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο αυτό είχε χρηματοδοθεί από το Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας και δέχτηκε αρνητική κριτική στην Ουκρανία, για την ύπαρξη, στην ταινία, πολιτικής προπογάνδας που έμοιαζε με τα φυλλάδια του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην ταινία, οι Πολωνοί χαρακτήρες μιλούν πολωνικά, ενώ οι Κοζάκοι της Ουκρανίας μόνο στα ρωσικά. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Βλαντιμίρ Βόρτκο (που είναι Ουκρανός) είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει αντίθετες απόψεις. Θεωρεί ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ο ίδιος λαός, ότι η Ουκρανία είναι το νότιο τμήτα του Κράτους των Ρως. Στην Ρωσία φοβούνται, ότι η ταινία αυτή μπορεί να προκαλέσει ιστορικές αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία. Η ταινία είχε εξεταστεί και στην Πολωνία, για να ελέγξουν εαν υπήρχαν αντι-πολωνικοί χαρακτήρες. Υπάρχει η πιθανότητα ο σκηνοθέτης, να πρόσθεσε σκηνές πολωνικής βιαιότητας στην αρχική πλοκή του μυθιστορήματος του Νικολάι Γκόγκολ.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Taras Bulba (2009 film) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).