Ταλάντωση πλοίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έχοντας υπόψη τον ορισμό της ταλάντωσης δια της οποίας χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε παλινδρομική κίνηση ενός σώματος γύρω από τη θέση ισορροπίας του, κατ΄ επέκταση προσδιορίζεται ότι με τον όρο ταλάντωση πλοίου χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους οι διάφορες παλινδρομικές κινήσεις που απαντώνται (παρατηρούνται) στο πλοίο συνήθως σε κυματισμό.

Στη ταλάντωση πλοίου περιλαμβάνονται τρεις παλινδρομικές κινήσεις, οι οποίες και είναι:

Σχεδιάγραμμα των ταλαντώσεων πλοίου σε κυματισμό.
ο Προνευστασμός, (pitching), κοινώς λεγόμενο σκαμπανεύασμα,
η Διατοίχιση, (rolling), κοινώς λεγόμενο μπότζι ή μποτζάρισμα, και
η Ανάπαλση ή ταλάντωση καθ΄ ύψος, (vertical), κοινώς λεγόμενο ανεβοκατέβασμα.

Οι δύο πρώτες παραπάνω μορφές ταλάντωσης αφορούν κλίση πλοίου, ενώ η τρίτη είναι ταλάντωση κατακόρυφη, χωρίς απαραίτητα να δημιουργεί γωνία κλίσης.
Στο σχεδιάγραμμα που παρατίθεται διαφαίνονται οι άξονες χ, y και z, των τριών ταλαντώσεων που παρουσιάζει το πλοίο (και όχι οι διευθύνσεις κλίσεων). Ο άξονας χ είναι ο άξονας του διατοιχισμού, ο άξονας y είναι ο άξονας του προνευστασμού και z ο άξονας της ανάπαλσης. Έτσι 1 είναι η διεύθυνση της ανάλπασης ως προς τη θέση ισσοροπίας, 2 ομοίως του προνευστασμού και 3 της διατοίχισης. Επ΄ αυτών 4 είναι η ταλάντωση της ανάλπασης κατά κάθετη διεύθυνση και στροφή δεξιά αριστερά του διαμήκους άξονα του πλοίου, 5 η ταλάντωση του προνευστασμού, εγκάρσια ταλάντωση του πλοίου κατά πλώρη - πρύμνη και 6 η ταλάντωση της διατοίχισης, διαμήκης ταλάντωση του πλοίου δεξιά - αριστερά,.

Γενικά όμως στη πράξη, σε θαλασσοταραχή, παρατηρείται ταυτόχρονος συνδυασμός και των τριών παραπάνω μορφών ταλάντωσης, δίνοντας την εντύπωση ότι το πλοίο εκτελεί μια σύνθετη κίνηση μορφής του αριθμού "οκτώ", (εξ ου και λαογραφικά "οκτάρι" ονομάζεται στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, εκ μέρους των ναυτών, ο υψηλόβαθμος αξιωματικός, ως μέσον διευκόλυνσης).

Ως κέντρο ταλάντωσης πλοίου (center of oscillation) προσδιορίζεται το κέντρο πλευστότητας γύρω από το οποίο ταλαντεύεται το πλοίο από εξωτερικές δυνάμεις.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]