Τίμο του Βέττιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τίμο του Βέττιν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Thimo von Wettin (Γερμανικά)
Γέννηση 1010 (περίπου)
Θάνατος 11ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Τέκνα Κορράδος του Μάισεν
Dedo IV. von Wettin
Γονείς Θεοδώριχος Β΄ της Κάτω Λουσατίας και Mathilde of Meissen
Αδέλφια Ida of Wettin
Ντέντι Α΄ του Σαξονικού Όστμαρκ
Frederik I van Münster
Gero von Brehna
Οικογένεια Οίκος των Βέτιν

Ο Τίμο ο γενναίος (γερμ.: Thimo von Wettin, 1015 - 9 Μαρτίου 1091)[1] από τον Οίκο των Βέττιν ήταν κόμης του Βέττιν και της Μπρένα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Θεοδώριχου Β΄ μαργράβου της Κάτω Λουσατίας, κόμη του Βέττιν και της Μπρένα και της Ματίλντας των Εκεχαρτιδών, κόρης του Έκαρτ Α΄ μαργράβου του Μάισεν.

Το 1034 σκοτώθηκε ο πατέρας του και ο πρωτότοκος Ντέντι Α΄ έγινε μάργραβος της Κάτω Λουσατίας, ενώ ο Τίμο κόμης του Βέττιν και της Μπρένα. Έινε επίτροπος (vogt) της επισκοπής του Νάουμπουρκ και της μονής του Οίκου των Βέττιν στο Γκέρμπστετ.

Στη Σαξονική εξέγερση των ετών 1073-75 πολέμησε εναντίον του Ερρίκου Δ΄ των Σαλίων της Γερμανίας. Διαφώνισε με τον αδελφό του Φρειδερίκο επίσκοπο του Μύνστερ. Αργότερα προσέγγισε τον βασιλιά και το 1088 παρακολούθησε τη Συνέλευση (Ηoftag) στο Κέντλινμπουρκ, όπου αποφασίστηκε η εκτόπιση του Έγκμπερτ Β΄ των Μπρουνονιδών από το μαργραβάτο του Μάισεν.

Δεν ξέρουμε πότε απεβίωσε· πάντως ο νεότερος γιος του Κορράδος γεννήθηκε π. το 1098 και πιστεύουμε ότι δεν έζησε πολύ μετά. Ωστόσο ένα χρονικό αναφέρει ότι απεβίωσε το 1090/91, έτσι κατά μία άλλη άποψη ο Κορράδος είναι εγγονός του, γιος ενός ομώνυμου γιου του Τίμο· όμως αυτό δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή και θεωρείται απίθανο.

Τάφηκε στη μονή του Νήμεκ, την οποία είχε ιδρύσει.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ίντα, κόρη του Όθωνα των Νόρτχαϊμ δούκα της Βαυαρίας και είχε τέκνα:

  • Ντέντι Δ΄ απεβ. 1124, κόμης του Βέττιν. Νυμφεύτηκε τη Μπέρτα, κόρη του Βίπρεχτ μαργράβου του Μάισεν και του Σαξονικού Όστμαρκ.
  • Κορράδος π. 1097-1157, μάργραβος του Μάισεν.
  • Ματίλντε, παντρεύτηκε πρώτα τον Γκέρο Α΄ κόμη του Ζέεμπουρκ και μετά τον Λουδοβίκο κόμη της Βίπρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Thimo I. Manfred-Hiebl

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hermann Grote "Stammtafeln Europäische Herrscher- und Fürstanhäuser" Leipzig 1877, reprint Verlag-Leipzig, ISBN 3-8262-0710-6.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thimo the Brave, Count of Wettin της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).