Τέσσερις Αλληγορίες (Μπελίνι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Επιμονή.
Η Τύχη.
Η Σύνεση.
Το Ψεύδος.

Οι Τέσσερις αλληγορίες του Μπελίνι είναι μια σειρά τεσσάρων μικρών πινάκων που φιλοτέχνησε ο Μπελίνι, κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Αναγέννησης, που εκτίθενται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας (Βενετία).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πίνακες αυτοί αποτελούν ένα σπάνιο είδος στη δημιουργία του Μπελίνι.

  • Η επιμονή απεικονίζεται σε μια σύνθεση που δείχνει ένα ενάρετο πολεμιστή στον οποίο, ο Βάκχος πάνω σε άρμα που σύρεται από μικρά παιδιά, προσφέρει με δελεαστικό τρόπο φρούτα από ένα πλεκτό πανέρι.
  • Στην δεύτερη ζωγραφιά, η γυναικεία μορφή πάνω σε μια βάρκα που περιβάλλεται από ερωτιδείς και κρατά μεγάλη σφαίρα, ερμηνεύτηκε άλλοτε ως Μελαγχολία και άλλοτε ως ευμετάβλητη Τύχη. Η σφαίρα θα μπορούσε πράγματι να παραπέμπει στην αστάθεια, χαρακτηριστικό της Τύχης[1].
  • Το αλληγορικό θέμα της τρίτης σκηνής είναι μια γυμνή γυναίκα όρθια πάνω σε ένα βάθρο, που κρατά έναν κυρτό καθρέπτη όπου αντανακλάται το πρόσωπο του πιθανού παραγγελιοδότη. Ο καθρέπτης χαρακτηρίζει τη Σύνεση ή τη Ματαιοδοξία.
  • Στο τέταρτο πίνακα το ψεύδος αποδίδεται μ΄ ένα άνθρωπο, που εκκολάπτεται από ένα κέλυφος (σύμβολο της κομπίνας και τους ψεύδους) με σπείρες φιδιού σύμβολο της συκοφαντίας που υποβαστάζεται από ένα άνθρωπο, να επιτίθεται σε ερημίτη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μεγάλα Μουσεία «Πινακοθήκη της Ακαδημίας», Βενετία τόμ. 3, σ. 46 , Εκδ. Πήγασος, 2006

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Allegories (Bellini) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).