Τέμενος του Σαμπάντζι Μέρκεζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°59′29″N 35°20′3″E / 36.99139°N 35.33417°E / 36.99139; 35.33417


Τέμενος του Σαμπάντζι Μέρκεζ
Χάρτης
Είδοςτζαμί
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°59′29″N 35°20′3″E
ΘρήσκευμαΙσλάμ
Διοικητική υπαγωγήΆδανα
ΧώραΤουρκία
Έναρξη κατασκευής1998
Χωρητικότητα28.500
Commons page Πολυμέσα

Το Τζαμί του Σαμπάντζι Μέρκεζ (αγγλικά: Sabancı Central Mosque‎‎) στα Άδανα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τζαμί στην Τουρκία. [1][απέτυχε η επαλήθευση] Το εξωτερικό του τζαμιού (και η εσωτερική του διακόσμηση) είναι παρόμοιο με το Τζαμί Σελιμιγιέ στην Αδριανούπολη, αν και έχει έξι μιναρέδες, παρόμοιους με το Τζαμί Σουλτάν Αχμέτ (Μπλε Τζαμί) στην Κωνσταντινούπολη.

Το τζαμί, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1998, κατασκευάστηκε σε ένα κατασχεμένο αρμενικό νεκροταφείο. [2] [3] [4] Είναι χτισμένο σε συνολική έκταση 52.600 τετραγωνικών μέτρων και έχει καλυμένη έκταση 6.600 τετραγωνικών μέτρων. [5]

Το κεντρικό τζαμί Σαμπάντζι Μέρκεζ χτίστηκε από κοινού από το Τουρκικό Θρησκευτικό Ίδρυμα και το Ίδρυμα Σαμπάντζι. Η ιδιοκτησία του τζαμιού ανήκει στο Ίδρυμα Θρησκευτικών Υποθέσεων των Αδάνων και τα δικαιώματα χρήσης του έχουν μεταφερθεί στο Επαρχιακό Γραφείο Μουφτή Αδάνων.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό τζαμί Σαμπάντζι είναι χτισμένο στη διασταύρωση των κύριων αρτηριών, σιδηροδρομικών γραμμών και δρόμων, που συνδέουν τα Άδανα με τις γύρω πόλεις και κωμοπόλεις, έχει γίνει σχεδόν το σύμβολο της πόλης με τους ψηλούς μιναρέδες του ορατούς σχεδόν από οπουδήποτε στην πόλη. Το Τζαμί, το οποίο έχει χωρητικότητα 28.500 ατόμων, φημίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στη Μέση Ανατολή.

Στις όχθες του ποταμού Σάρου, το Κεντρικό Τζαμί Σαμπάντζι έχει μια μεγαλοπρεπή δομή με 6 μιναρέδες. Υπάρχουν οκτώ πυλώνες, που στηρίζουν τον κύριο θόλο που έχει διάμετρο 32 μέτρα. Το ύψος του κύριου θόλου είναι 54 μέτρα από το επίπεδο του δαπέδου. Οι τέσσερις μιναρέδες, που βρίσκονται δίπλα στο κεντρικό κτήριο, έχουν ύψος 99 μέτρα ο καθένας και οι άλλοι δύο μιναρέδες, που βρίσκονται στην ημι-κλειστή βεράντα έχουν ύψος 75 μέτρα.

Το Τζαμί διαθέτει όλες τις εγκαταστάσεις, όπως 4 αίθουσες διδασκαλίας, 10 αίθουσες για Ιτικάφ, δωμάτια ιμάμη και μουεζίν, αίθουσες συζητήσεων και το σιντριβάνι.

Όλα τα καλλιγραφικά έργα στο Τζαμί ανήκουν στον Καλλιγράφο Χουσεΐν Κουτλού. Η κεραμοποιία του Τζαμιού έχει γίνει με την τεχνική του κεραμιδιού Ιζνίκ. Τέσσερα μεγάλα πάνελ που βλέπουν στην κίμπλα είναι τα μεγαλύτερα πάνελ τζαμιών στον κόσμο σε μέγεθος.

Όλα τα σχέδια ζωγραφικής και κεραμιδιών στο Τζαμί ανήκουν στον αρχιτέκτονα Νάκκας M. Σεμίχ Ιρτές. Η κόγχη, ο άμβωνας, η εξέδρα, η είσοδος και άλλες πόρτες είναι όλες από μάρμαρο και έχουν σχεδιαστεί με το στυλ, που φαίνεται στα κλασικά οθωμανικά τζαμιά και έχουν χτιστεί από τον Νιχάτ Καρτάλ.

Οι ξύλινες πόρτες κατασκευάστηκαν σε στυλ "κιουντεκαρί" από τον Αχμέτ Γιλτσάι, όλα τα έργα βιτρό έγιναν από τον Αμπντουλκαντίρ Αϊντίν και τα έργα "μουκάρνας" από τον Αλή Τουράν.

Οι μιναρέδες έχουν κατασκευαστεί με θωρακισμένο σκυρόδεμα, που παρήχθη με ανάμειξη λευκού τσιμέντου και θρυμματισμένης πέτρας χρώματος ελεφαντόδοντου.

Τα έργα εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού και τα έργα εσωτερικού συστήματος ήχου ανήκουν στη Philips. Επιπλέον, με το κεντρικό ραδιοφωνικό σύστημα, που είναι ενσωματωμένο στον μιναρέ με ανελκυστήρα και υλοποιείται από τον Ασελσάν, τα κηρύγματα είναι διαθέσιμα σε 275 τζαμιά, που βρίσκονται σε μια ευρύτερη περιοχή διαμέτρου 60 χιλιομέτρων μέσω του κεντρικού συστήματος εκπομπής.

Στη δυτική πλευρά του Τζαμιού, υπάρχει μια κλασική και μια ψηφιακή βιβλιοθήκη ως ξεχωριστό παράρτημα, ανοιχτές για τους ερευνητές και το κοινό.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A look into Adana's history by Incirlik Air Base». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2011. 
  2. «The process of the Armenians' wealth seizing in Turkey». International Center for Human Development. 2012. http://www.ichd.org/download.php?f=713&fc=Property-v3.pdf. Ανακτήθηκε στις 20 March 2013. «many public buildings and Sabanci Mosque were constructed upon Adana Armenian Cemetery.». 
  3. Çetinoğlu, Sait (2012-12-18). «Bir Süryani Kilisesi hikayesi vesilesi ile İki ailenin örnek dayanışmasına dairdir» (στα tr). Hristyan Gazete. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 December 2013. https://web.archive.org/web/20131203032302/http://www.hristiyangazete.com/2012/12/bir-suryani-kilisesi-hikayesi-vesilesi-ile-iki-ailenin-ornek-dayanismasina-dairdir-sait-cetinoglu/. Ανακτήθηκε στις 22 March 2013. «Adana Ermeni mezarlığının üzerinde yükselen Sabancı camisi gibi Aya Stefanos’taki Latin mezarlığında da Süryani kilisesi yükselmeden gerekli duyarlılığı gösterileceğini ummak istiyorum.» 
  4. Çetinoğlu, Sait. «KİLİKYA 1909; Adana’da Adaletin Katledilmesi-4» (στα tr). Sosyalist Mezopotamya. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-04-08. https://web.archive.org/web/20140408215909/http://www.mesop.net/osd/?app=izctrl&archiv=39&izseq=izartikel&artid=1748. Ανακτήθηκε στις 20 March 2013. 
  5. «Sabancı Merkez Camii». Sabancı Vakfı.