Τάπιρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τάπιρος

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Περισσοδάκτυλα (Perissodactyla)
Υπεροικογένεια: Ταπιροειδή (Tapiroidea)
Οικογένεια: Ταπιρίδαι (Tapiridae)
Gray, 1821
Γένος: Τάπιρος (Tapirus)
Brünnich, 1772
Είδη

Τάπιρος του Μπερντ (Tapirus bairdii)
Τάπιρος ο ινδικός (Tapirus indicus)
Τάπιρος ο πιντσάκε (Tapirus pinchaque)
Τάπιρος ο χερσαίος (Tapirus terrestris)

Τάπιρος (Tapirus bairdii), Μπελίζ, Αμερική

Ο Ταπιρος είναι φυτοφάγο μεγαλόσωμο παχύδερμο θηλαστικό με μικρή προβοσκίδα, της οικογένειας των ταπιριδών (Tapiridae) και της τάξης των περισσοδακτύλων (Perissodactyla).

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τάπιρος έχει οπλές και είναι πολύ ογκώδης. Το μήκος του είναι 2 περίπου μέτρα, το ύψος του (στο ακρώμιο) έως 1 μέτρο, και το βάρος του φτάνει τα 300 κιλά. Έχει κωνικό κεφάλι, μάτια μικρά και καστανά, και αυτιά επίσης μικρά και όρθια. Η προβοσκίδα του είναι κινητή αλλά μικρή, και στην άκρη της βρίσκονται τα ρουθούνια του. Στα πίσω πόδια έχει τρία δάχτυλα, αλλά στα μπροστινά τρία κύρια δάχτυλα κι ένα τέταρτο, που χρησιμοποιείται όταν βαδίζει σε μαλακό έδαφος. Μερικοί λένε ότι στην όψη μοιάζει με γουρούνι.

Είδη ταπίρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν 4 είδη ταπίρων. Το πρώτο ζει στην Ασία και τα άλλα τρία στην αμερικανική ήπειρο. Το ασιατικό είδος διαθέτει λιγότερα χρωμοσώματα.

  1. Tapirus indicus - Τάπιρος ο ινδικός (ασιατικός ή της Μαλαισίας)
  2. Tapirus pinchaque - Τάπιρος ο πιντσάκε (ορεσίβιος)
  3. Tapirus bairdii - Τάπιρος του Μπερντ
  4. Tapirus terrestris - Τάπιρος ο χερσαίος (βραζιλιάνικος)

Ζωή, αναπαραγωγή και εχθροί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τάπιρος ζει συνήθως σε δάση κοντά σε νερό. Η διάρκεια ζωής του είναι 25-30 χρόνια. Τα αρσενικά ωριμάζουν σεξουαλικά στα 3-5 χρόνια, ενώ τα θηλυκά ωριμάζουν λίγο νωρίτερα και βρίσκονται σε περίοδο οργασμού κάθε δυο-τρεις μήνες. Το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα κάτω από το νερό και μετά από κύηση 13 μηνών τα θηλυκά γεννούν συνήθως ένα μικρό. Κάθε θηλυκό γενναει ένα μικρό κάθε δυο χρόνια, και αυτός ο αργος ρυθμός αναπαραγωγης σε συνδυασμό με το κυνήγι από τον άνθρωπο είναι οι λόγοι που τον καθιστουν απειλούμενο ειδος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για μονογαμικά ζώα, πάντως ζουν ζωή μάλλον μοναχική και τα ζευγάρια δεν συναντιούνται ιδιαίτερα εκτός των περιόδων ζευγαρώματος. Αγαπούν το μπάνιο σε νερό. Είναι ζώα φιλήσυχα και ντροπαλά, που συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους.

Αλλοι εχθροί του ταπιρου εκτος από τον άνθρωπο που τον κυνηγά για το νόστιμο κρέας του είναι οι ιαγουαροι, οι κροκόδειλοι, οι τίγρεις και τα ανακόντα. Απέναντι σ' αυτά τα ζώα μπορεί να αμυνθεί με το παχύ δέρμα του και την μεγάλη ταχύτητά του στο τρέξιμο.

Οι τάπιροι τρέφονται κυρίως με ρίζες, φύλλα και φρούτα.