Σώμα Κυπρίων Οδηγών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σώμα Κυπρίων Οδηγών
Ίδρυση1960
ΈδραΚύπρος
Περιοχή δράσηςΚύπρος
ΣυνεργασίαΠαγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων

To Σώμα Κυπρίων Οδηγών (ΣΚΟ)[1] είναι η εθνική οργάνωση Οδηγισμού στην Κύπρο. Ο Οδηγισμός στην Κύπρο ξεκίνησε το 1912, ενώ η οργάνωση έγινε μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων‎ (WAGGGS) το 1962. Η μικτή εκπαιδευτική οργάνωση έχει 2.763 μέλη (από το 2006).[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και υπήρχαν Μοναχικοί Οδηγοί (Lone Guides) στα χρόνια μετά το 1912, οι πρώτες μονάδες που λειτούργησαν σχηματίστηκαν το 1930 ως υπερπόντιος κλάδος του βρετανικού σώματος Οδηγών (The Girl Guides Association). Το 1960, μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, ιδρύθηκε το Σώμα Κυπρίων Οδηγών.

Το 1962, η νεοϊδρυθείσα οργάνωση εισήχθη στην Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS) ως συνδεδεμένο μέλος. Έγινε πλήρες μέλος το 1978.

Το σωματείο φιλοξένησε την 6η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Προσκόπων και Οδηγών (6th European Scout and Guide Conference) το 1989, σε συνεργασία με το Σώμα Προσκόπων Κύπρου (ΣΠΚ).

Οι Κύπριοι Οδηγοί έχουν ενεργή συνεργασία με το σώμα των οδηγών της Λευκορωσίας (Ассоциация белорусских гайдов). Έχουν εκπαιδεύσει βαθμοφόρους από τη Λευκορωσία πριν από την εισαγωγή της στη WAGGGS το 1996 και εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των Οδηγών της Λευκορωσίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Διάταξη Σύνοψης Αποφάσεων, 18/ΠΣ/15[νεκρός σύνδεσμος] cut.ac.cy
  2. «Girl Guides Association of Cyprus». World Association of Girl Guides and Girl Scouts. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]