Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Βραζιλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύστημα ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Βραζιλίας
Χώρα
Βραζιλία
Χάρτης της Βραζιλίας
Πολιτείες
Άκρε
Αλαγκόας
Αμαπά
Αμαζόνας
Μπαΐα (πολιτεία)
Σεαρά
Ομοσπονδιακή Περιοχή Βραζιλίας
Εσπίριτο Σάντο
Γκοϊάς
Μαρανιάο
Μάτο Γκρόσο
Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ
Μίνας Ζεράις
Παρά
Παραΐμπα
Παρανά (πολιτεία)
Περναμπούκο
Πιαουί
Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε
Ρίο Γκράντε ντο Σουλ
Ρίο ντε Ζανέιρο
Ροντόνια
Ροράιμα
Σάντα Καταρίνα
Σάο Πάολο (πολιτεία)
Σερζίπε
Τοκαντίνς

Το Σύστημα ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Βραζιλίας είναι μια σειρά αλληλοσυνδεόμενων πρωταθλημάτων για τις ποδοσφαιρικές ομάδες στη Βραζιλία. Αποτελείται από διάφορες ανεξάρτητες πυραμίδες οι οποίες είναι η εθνική πυραμίδα και οι πολιτειακές πυραμίδες. Δεδομένου ότι οι πυραμίδες αυτές είναι ανεξάρτητες, οι ομάδες συνήθως αγωνίζονται και στα δύο είδη πυραμίδας μέσα σε ένα έτος (εθνική και πολιτειακή). Και τα δύο είδη πυραμίδας αποτελούνται από πολλά διαφορετικά επίπεδα. Οι καλύτερες ομάδες των πολιτειακών πρωταθλημάτων όσο και οι καλύτερες στην κατάταξη της Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Βραζιλίας (CBF), συμμετέχουν στο Κύπελλο Βραζιλίας.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο υπάρχουν δύο ταυτόχρονες και ανεξάρτητες πυραμίδες: η εθνική πυραμίδα και η πολιτειακή πυραμίδα. Οι εθνικές διοργανώσεις διοργανώνονται από την Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου Βραζιλίας. Οι πολιτειακές διοργανώσεις διοργανώνονται από την αντίστοιχη ομοσπονδία κάθε πολιτείας.

Οι διοργανώσεις της εθνικής πυραμίδας ξεκινούν το Μάιο και τελειώνουν το Δεκέμβριο. Οι πολιτειακές διοργανώσεις έχουν διαφορετική διάρκεια και πρόγραμμα σε κάθε πολιτεία, αλλά στις πολιτείες που οι ομάδες αγωνίζονται στην πρώτη και δεύτερη εθνική κατηγορία, το κύριο πρωτάθλημα της πολιτείας ξεκινά από Ιανουάριο/Φεβρουάριο και τελειώνει Απρίλιο/Μάιο.

Οι περισσότερες πολιτείες έχουν τουλάχιστον ένα δευτερεύον τουρνουά στο οποίο συμμετέχουν οι μικρότερες ομάδες που δεν αγωνίζονται στις δύο κορυφαίες εθνικές κατηγορίες. Το τουρνουά αυτό διαρκεί από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο. Εκτός από το τρόπαιο, ο νικητής/ες μπορεί να κερδίσει/ουν θέσεις στο κύριο τουρνουά της πολιτείας ή στο Κύπελλο Βραζιλίας της επόμενης χρονιάς.

Οι μικρότερες πολιτείες, των οποίων οι ομάδες δεν λαμβάνουν μέρος στις εθνικές διοργανώσεις έχουν μεγαλύτερες διοργανώσεις που συνήθως διεξάγονται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Εθνικά πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εθνική πυραμίδα υπάρχουν τέσσερα πρωταθλήματα: Σέριε Α, Σέριε Β΄, Σέριε Γ΄ και Σέριε Δ΄. Τα πρωταθλήματα Σέριε Α΄, Σέριε Β΄ και Σέριε Γ΄ διεξάγονται με 20 ομάδες και το Σέριε Δ΄ με 40 ομάδες. Πριν το 2009 δεν υπήρχε η Σέριε Δ΄ και η Σέριε Γ΄ είχε 64 ομάδες. Κάθε χρόνο, οι τελευταίες τέσσερις ομάδες της Σέριε Α΄ υποβιβάζονται στη Σέριε Β΄ και οι τέσσερις πρώτες τις Σέριε Β΄ προάγονται στη Σέριε Α΄. Το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ όλων των επιπέδων (4 υποβιβασμοί, 4 προβιβασμοί).

Οι ομάδες που διαγωνίζονται στο Σέριε Δ΄ είναι οι καλύτερες στην κατάταξη ομάδες των πολιτειακών πρωταθλημάτων της ίδιας περιόδου, οι οποίες δεν συμμετάσχουν στις Σέριε Α΄, Σέριε Β΄ και Σέριε Γ΄. Οι ομάδες που είναι επιτυχημένες στα πολιτειακά πρωταθλήματα μπορούν να ανέβουν ψηλότερα στην πυραμίδα με τον προβιβασμό τους στη Σέριε Δ΄ και μετέπειτα σε υψηλότερα επίπεδα. Μερικές πολιτείες διοργανώνουν ειδικές διοργανώσεις με έπαθλο την εξασφάλιση της συμμετοχής στη Σέριε Δ΄.

Ως αποτέλεσμα των κανόνων που αναφέρονται ανωτέρω, είναι δυνατόν (και όχι ασυνήθιστο) για μια μικρή ομάδα ενός πολιτειακού πρωταθλήματος να ανέβει μέχρι τη Σέριε Α΄, έχοντας επιτυχία στο πρωτάθλημα. Για να το επιτύχει αυτό, η ομάδα πρέπει να προκριθεί από το πολιτειακό πρωτάθλημα και αργότερα από τα πρωταθλήματα Σέριε Δ΄, Σέριε Γ΄ και Σέριε Β΄.

Παραδείγματα ομάδων που πραγματοποίησαν τη διαδρομή από το χαμηλότερο πολιτειακό πρωτάθλημα μέχρι τη Σέριε Α είναι: Παράνα Κλούμπι (ίδρυση 1989, συμμετοχή στη Σέριε Α΄ το 1993), Σάο Καετάνο (ίδρυση 1989, συμμετοχή στη Σέριε Α΄ το 2000), Μπραζιλιένσε (ίδρυση 2000, συμμετοχή στη Σέριε Α το 2005) και Ιπατίνγκα (ίδρυση 1998, συμμετοχή στη Σέριε Α΄ το 2008). Η Παράνα και η Σάο Καετάνο είχαν μια σχετική επιτυχία στη Σέριε Α΄ για ένα διάστημα. Η Μπραζιλιένσε και η Ιπατίνγκα, όμως, δεν συμμετείχαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη διοργάνωση αφού υποβαθμίστηκαν στη Σέριε Β΄.

Το αντίθετο φαινόμενο είναι επίσης πιθανόν: μια ομάδα από τη Σέριε Α΄ μπορεί να υποβιβαστεί στο χαμηλότερο πολιτειακό πρωτάθλημα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η Αμέρικα-ΜΓ (ίδρυση 1912, υποβιβασμός από τη Σέριε Α΄ το 2001, στη Σέριε Γ΄ το 2005 και στη δεύτερη πολιτειακή κατηγορία το 2007). Η Αμέρικα-ΜΓ έπαιξε στη Σέριε Γ΄ το 2008 και το 2009, αποφεύγοντας τη Σέριε Δ΄. Η ομάδα επέστρεψε στις εθνικές διοργανώσεις. Το 2011 αγωνίστηκε στη Σέριε Α΄ αλλά υποβιβάστηκε στη Σέριε Β΄ το 2012. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τέσσερις ομάδες (Φλουμινένσε, Ναούτικο, Βιτόρια και Αμέρικα-ΜΓ) έχουν υποβιβαστεί από τη Σέριε Γ΄ και επανεμφανίστηκαν στη Σέριε Α΄. Άλλες ομάδες που αγωνίζονταν στη Σέριε Α΄ και υποβιβάστηκαν στις Σέριε Γ΄ και Σέριε Δ΄ και στα πολιτειακά πρωταθλήματα, δεν έχουν ακόμη επανακτήσει τη δυναμική τους. Για παράδειγμα οι Σάντα Κρουζ, Αμέρικα-ΡΤ, Χέμο, Ζουβεντούδε, Φορταλέζα και Παϊζάντου.

Πολιτειακά πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πολιτειακή πυραμίδα, η οποία αποτελείται από διάφορα ανεξάρτητα πολιτειακά πρωταθλήματα, οι συμμετέχοντες ομάδες (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ομάδες των Σέριε Α΄ και Σέριε Β΄, περιορίζονται στη δική τους πολιτεία (ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρές εξαιρέσεις, όπως στο Καμπεονάτο Μπραζιλιένσε, όπου συμμετέχουν η Ούνα από την πολιτεία Μίνας Ζεράις και οι Λουζιάνια και Μπόσκι Φορμόζα από την πολιτεία Γκοϊάς λόγο της εγγύτητας τους με τη Μπραζίλια).[1] Τα πρωταθλήματα συνήθως χωρίζονται σε δύο, τρία ή τέσσερα επίπεδα. Οι ομάδες που συμμετέχουν σε κάθε επίπεδο αλλά και ο αριθμός των επιπέδων, διαφέρουν σε κάθε πολιτεία. Για παράδειγμα, στην πολιτεία Σάο Πάολο συμμετέχουν 20 ομάδες στο πρώτο επίπεδο, αλλά στην πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο συμμετέχουν 16 και στη Ροντόνια μόνο 8 ομάδες. Επίσης, ο αριθμός των ομάδων που προβιβάζονται και υποβιβάζονται διαφέρουν από τη μια πολιτεία στην άλλη.

Σε μερικά πολιτειακά πρωταθλήματα μπορεί να περιλαμβάνονται πειραματικές καινοτομίες στους κανόνες. Ορισμένοι κανόνες μπορεί να είναι άδικοι. Για παράδειγμα, στο πολιτειακό πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2008, οι τέσσερις μεγάλες ομάδες (Μποταφόγκο, Φλαμέγκο, Φλουμινένσε και Βάσκο Ντα Γκάμα), έδωσαν όλα τα παιχνίδια τους εντός έδρας απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες. [2]

Πολιτειακά κύπελλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πολιτειακά κύπελλα συνήθως διεξάγονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του έτους, μετά που ολοκληρώνονται τα πολιτειακά πρωταθλήματα. Οι συμμετέχοντες ομάδες είναι οι ομάδες που δε συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα και οι αναπληρωματικές ομάδες των ομάδων που συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα. Παραδείγματα τέτοιων διοργανώσεων είναι το Κόπα FGF, το Κόπα Παουλίστα ντε Φουτμπόλ και το Κόπα Ρίο.

Κύπελλο Βραζιλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Κύπελλο Βραζιλίας συμμετέχουν οι νικήτριες ομάδες και οι ομάδες που τερμάτισαν στις καλύτερες θέσεις των πολιτειακών πρωταθλημάτων της προηγούμενης σεζόν και από τις ομάδες που λαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βραζιλίας. Διεξάγεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου (ή Ιουλίου τις περιόδους που διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου). Ο αριθμός των ομάδων ανά πολιτεία κυμαίνεται από μία μέχρι τρεις, εξαιρουμένου των ομάδων που συμμετέχουν μέσω της κατάταξης της CBF. Από το 2001, οι ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στο Κόπα Λιμπερταδόρες δεν συμμετέχουν στο Κύπελλο Βραζιλίας, αποτρέποντας μια ομάδα να κερδίσει τον τίτλο διαδοχικά.[3]

Υπάρχων σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίπεδο Πρωτάθλημα/Κατηγορία
Εθνικά πρωταθλήματα
1 Σέριε Α΄
20 ομάδες
Οι 4 τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται
2 Σέριε Β΄
20 ομάδες
Οι 4 πρώτες ομάδες προβιβάζονται
Οι 4 τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται
3 Σέριε Γ΄
20 ομάδες που χωρίζονται σε 2 ομίλους των 10 ομάδων
Οι δύο κορυφαίες ομάδες από κάθε όμιλο προβιβάζονται
Οι δύο τελευταίες ομάδες από κάθε όμιλο υποβιβάζονται
4 Σέριε Δ΄
40 ομάδες
Οι ομάδες των ημιτελικών προβιβάζονται
Δεν υπάρχει υποβιβασμός1
Πολιτειακά πρωταθλήματα1
1 Πολιτειακά πρωταθλήματα Α΄ κατηγορίας
Άκρε - Αλαγκόας - Αμαπά - Αμαζόνας - Μπαΐα - Σεαρά - Ντιστρίτο Φέντεραλ - Εσπίριτο Σάντο - Γκοϊάς - Μαρανιάο - Μάτο Γκρόσο - Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ - Μίνας Ζεράις - Παρά - Παραΐμπα - Παρανά - Περναμπούκο - Πιαουί - Ρίο ντε Τζανέιρο - Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε - Ρίο Γκράντε ντο Σουλ - Ροντόνια - Ροράιμα - Σάντα Καταρίνα - Σάο Πάολο - Σερζίπε - Τοκαντίνς
2 Πολιτειακά πρωταθλήματα Β΄ κατηγορίας
Άκρε - Αλαγκόας - Αμαπά - Αμαζόνας - Μπαΐα - Σεαρά - Ντιστρίτο Φέντεραλ - Εσπίριτο Σάντο - Γκοϊάς - Μαρανιάο - Μάτο Γκρόσο - Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ - Μίνας Ζεράις - Παρά - Παραΐμπα - Παρανά - Περναμπούκο - Πιαουί - Ρίο ντε Τζανέιρο - Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε - Ρίο Γκράντε ντο Σουλ - Ροντόνια - Σάντα Καταρίνα - Σάο Πάολο - Σερζίπε - Τοκαντίνς
3 Πολιτειακά πρωταθλήματα Γ΄ κατηγορίας
Μπαΐα - Σεαρά - Ντιστρίτο Φέντεραλ - Γκοϊάς - Μάτο Γκρόσο - Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ - Μίνας Ζεράις - Παρανά - Περναμπούκο - Ρίο ντε Τζανέιρο - Ρίο Γκράντε ντο Σουλ - Σάντα Καταρίνα - Σάο Πάολο
4 Πολιτειακά πρωταθλήματα Δ΄ κατηγορίας
Σάο Πάολο

1Ιεραρχικά, τα πολιτειακά πρωταθλήματα δεν βρίσκονται κάτω από τη Σέριε Δ΄, αλλά χρησιμοποιούνται από την CBF για τη συμμετοχή των ομάδων στη Σέριε Δ΄.

Παράδειγμα πυραμίδας πολιτειακού πρωταθλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καμπεονάτο Παουλίστα 2006 παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα ως παράδειγμα μιας πυραμίδας πολιτειακού πρωταθλήματος. Χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα. Στα πρώτα τρία επίπεδα συμμετέχουν από 20 ομάδες και στο τέταρτο επίπεδο συμμετέχουν 44 ομάδες. Τα πρωταθλήματα διοργανώνονται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σάο Πάολο.

Καμπεονάτο Παουλίστα
Επίπεδο Πρωτάθλημα/Κατηγορία
1 Σέριε A1
20 ομάδες
2 Σέριε A2
20 ομάδες
3 Σέριε A3
20 ομάδες
4 Σεγούντα Ντιβισάο
44 ομάδες


Το Καμπεονάτο Καταρινέζε 2008 παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα ως ακόμα ένα παράδειγμα μιας πυραμίδας πολιτειακού πρωταθλήματος. Χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Στα πρώτα δύο επίπεδα συμμετέχουν από 12 ομάδες (στο δεύτερο επίπεδο οι 12 ομάδες προέρχονται 3 από το πρώτο επίπεδο και 9 από το δεύτερο). Στο τρίτο επίπεδο συμμετέχουν 5 ομάδες. Τα πρωταθλήματα διοργανώνονται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σάντας Καταρίνας. Επιπρόσθετα, υπήρχαν ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, που διοργανώνονται από την ομοσπονδία κάθε πόλης, για παράδειγμα Παλιόσα και Σαν Ζοσέ. Ωστόσο, έχουν τερματιστεί.

Καμπεονάτο Καταρινέζε
Επίπεδο Πρωτάθλημα/Κατηγορία
1 Ντιβισάο Πρινσιπάλ
12 ομάδες
2 Ντιβισάο Εσπασιάλ
12 ομάδες
3 Ντιβισάο Ασέσο
5 ομάδες
4 Διάφορα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα
(Τερματίστηκαν)


Το Καμπεονάτο Μινέιρο 2011 παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα ως ακόμα ένα παράδειγμα μιας πυραμίδας πολιτειακού πρωταθλήματος. Διαιρείται σε 3 επίπεδα. Στο πρώτο και στο δεύτερο επίπεδο συμμετέχουν από 12 ομάδες. Στο τρίτο επίπεδο ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν διαφέρει από έτος σε έτος. Τα πρωταθλήματα διοργανώνονται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μίνας Ζεράις.

Καμπεονάτο Μινέιρο
Επίπεδο Πρωτάθλημα/Κατηγορία
1 Μότουλου I
12 ομάδες
2 Μότουλου II
12 ομάδες
3 Σεγούντα Ντιβισάο


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Favorito ao título, Brasiliense apenas empata com o Esportivo» (στα Πορτογαλικά). FBA (Futebol Brasil Associados). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2012. 
  2. «Carioca de 2008 tem fórmula e grupos definidos» (στα Πορτογαλικά). Gazeta Esportiva. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. «Copa do Brasil de 2007 terá times da Libertadores» (στα Πορτογαλικά). iG Último Segundo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]