Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύγκριση Καντονέζικης και Κινεζικής γλώσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Καντονέζικα και τα Τυποποιημένα Κινέζικα, γνωστά και ως Μανδαρινικά, είναι και οι δύο ποικιλίες της κινεζικής γλώσσας (Σινιτικές γλώσσες). Τα καντονέζικα αναφέρεται συχνά ως διάλεκτος της Μανδαρινικής (Τυποποιημένα Κινεζικά), παρόλο που δεν είναι ούτε αμοιβαία κατανοητή ούτε προέρχεται από τη τελευταία.

Τα Μανδαρινικά ανήκει στον Μανδαρινικό Κινεζικό (Βόρειο Κινεζικό) κλάδο, ενώ τα Καντονέζικα είναι μέρος του κινεζικού κλάδου Γιούε.

Λεξιλόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτιμάται ότι τα Τυποποιημένα Κινεζικά και τα Καντονεζικά εκτιμάται ότι έχουν λεξικολογική ομοιότητα 19%. Υπάρχουν πολλές συγγενείς λέξεις, αλλά υπάρχουν και ψευδείς φιλικές.

Τα καντονεζικά έχουν πιθανό υπόστρωμα από τα Τάι-Καντάι.

Στην πραγματικότητα, ο Μάι δηλώνει ότι τα Καντονέζικα και τα Μανδαρινικά έχουν λεξική ομοιότητα 62%, αντί για τα 23.1% και 1.8% όπως περιγράφεται από τον Λι.[1] Μια μελέτη του 2008 προτείνει ότι υπάρχει λεξιλογική ομοιότητα γύρω στο 24% και φωνολογική ομοιότητα 50%.[2]

Φωνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χε δηλώνει ότι οι δύο ποικιλίες είναι παρόμοιες στη φωνολογία τους μόνο για το 21.5% των κοινώς χρησιμοποιούμενων λέξεων, και είναι παρόμοιες στις λεξικές έννοιες και χρήση μόνο για το 23.1% των λεξιλογικών καταχωρήσεων.[3]

Ο Μάι δηλώνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει φωνολογική ομοιότητα 63.7% μεταξύ των Καντονέζικων και των Μανδαρινικών.[4]

Τα Καντονέζικα έχουν 19 αρχικά και 53 τελικά. Τα μανδαρινικά έχουν 19 αρχικά.

Τα μανδαρινικά διατηρεί τα ανακεκομμένα σύμφωνα από τα Μεσαιωνικά Κινεζικά, ενώ τα Καντονεζικά τα έχουν χάσει, αν και αυτό συνέβη μόνο στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα καντονέζικα έχει το μήκος των φωνηέντων ως διακριτό χαρακτηριστικό.

Τόνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Καντονέζικα έχουν 6 φωνημικούς τόνους και 3 ελεγχόμενους τόνους. Τα μανδαρινικά περιγράφονται ως έχουσα 4 φωνητικούς τόνους και έναν ουδέτερο τόνο. Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει την αντιστοιχία των τόνων σε σύγκριση με τους Τέσσερις Τόνους των Μεσαιωνικών Κινεζικών.

Κατανομή των τέσσερων τονικών τάξεων στα Μεσαιωνικά Κινεζικά. Κάθε τόνος αριθμείται με τους αριθμούς έως , εξαρτώντας με την αντανάκλαση τους στα Ύστερα Μεσαιωνικά Κινεζικά, ακολουθούμενη από τη πραγματική του προφορά, χρησιμοποιώντας ένα τονικό γράμμα για να εικονογραφήσει το περίγραμμα της και μετά ένα αριθμητικό ισοδύναμο.
Κύρια ομάδα υποομάδα τοπική ποικιλία Τονική τάξη των Πρώιμων Μεσαιωνικών Κινεζικών αριθμός τονικών τάξεων

(αριθμός φωνημικών τόνων)

Επίπεδο ꜀①꜁② Ανεβαζόμενοι ꜂③꜃④ Αφιχθόμενοι ⑤꜄⑥꜅ Εισαγόμενοι ⑦꜆⑧꜇
Συλλαβική άφιξη
άηχα ηχούμενο άηχο ηχούμενο άηχο ηχούμενο άηχο ηχούμενο
ακουστικό αποφευγούμενο ακ απφ τένουις δααυνόμενο ακ απφ (βραχύ) (μακρύ) ακ απφ
Μανδαρινικά Πεκίνο ① [˥] 55 ②ʰ [˧˥] 35 ③ [˨˩˦] 214 [5]⑤[˥˩] 51 (οποιοδήποτε)§ 4
Γιούε Γιουεχάι Καντονέζικα ①a [˥] 55 ~ ①b [˥˧] 53 ②ʰ [˨˩] 21~11 ③ [˧˥] 35 ④ʰ* [˩˧] 13 ⑤ [˧] 33 ⑥ [˨] 22 ⑦a̚ [˥] 5 ⑦b̚ [˧] 3 ⑧̚ [˨] 2 9~10 (6~7)
Σιγί Ταϊσανεζικά ① [˧] 33 ②ʰ? [˩] 11 ③ [˥] 55 ④ʰ? [˨˩] 21 ⑥ [˧˨] 32 ⑦a̚ [˥] 5 ⑦b̚ [˧] 3 ⑧̚ [˨˩] 21 8 (5)
Γκόου-Λόου Μπομπάι ① [˦] 44 ②ʰ? [˨˧] 23 ③ [˧] 33 ④ʰ? [˦˥] 45 ⑤ [˧˨] 32 ⑥ [˨˩] 21 ⑦a̚ [˥˦] 54 ⑦b̚ [˩] 1 ⑧a̚ [˦] 4

(μακρύς)

⑧b̚ [˧˨] 32

(βραχύς)

10 (6)

Σύγκριση με τα μεσαιωνικά Κινεζικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύεται ότι τα Καντονέζικα ότι είναι μία από τις πλησιέστερες υπάρχουσες ποικιλίες των κινεζικών προς τα Μεσαιωνικά Κινεζικά.

Από την άλλη πλευρά, τα Μανδαρινικά διατηρούν μερικά χαρακτηριστικά όπως τα ανακεκομμένα σύμφωνα, το οποίο έχει χαθεί στις περισσότερες νότιες κινεζικές ποικιλίες.

Γραμματική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και οι δύο είναι αναλυτικές γλώσσες.

Τα Καντονέζικα έχουν διαφορετικά γραμματικά μόρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μάου, Ουίνγκ Γιαν, Άννι (2005). Cantonese : Language or Dialect? (Διδακτορική διατριβή). Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. 
  2. . "Mutual intelligibility and similarity of Chinese dialects - Predicting judgments from objective measures". Πανεπιστήμιο Τσονγκτσίνγκ Τζιαοτόνγκ / Πανεπιστήμιο του Λέιντεν /LUCL.
  3. Li, J.Z. (1994). Yu yan yan bian lun. Κουανγκτσόου. 
  4. Μάι. (1993). Yueyu shi Hanyu De yizhi fangyan 粵語是漢語的一支方言-與李敬忠 先生商榷 (Τα Καντονεζικά είναι παράρτημα Κινεζικής διαλέκτου). Yu wen jian she tong xun 語文建設通訊 (Language Construction Newsletter). 41: 65-72. Πεκίνο: Zhongguo xue shu qi kan (guang pan ban) dian zi za zhi she.
  5. 4ος τόνος των Μανδαρινικών