Σωματοαισθητικό σύστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «Αφή» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αφή (αποσαφήνιση).

Το σωματοαισθητικό σύστημα καλύπτει τις σωματικές αισθήσεις και μέσω αυτού, ο οργανισμός αισθάνεται την αφή, τις δονήσεις, τον πόνο, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη θέση του στο χώρο, και οποιαδήποτε άλλα που σχετίζονται με ένα από τα αισθητικά όργανα του σώματος, το δέρμα. Μέσα στο σώμα ενός ανθρώπου υπάρχουν διεσπαρμένοι αισθητήρες που αντιλαμβάνονται εξωτερικά ερεθίσματα.

Το σωματοαισθητικό σύστημα απαρτίζεται από το περιφερικό και το κεντρικό σωματοαισθητικό σύστημα. Το κεντρικό καλύπτει τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, ενώ το περιφερικό αφορά τα περιφερειακά νεύρα. τα οποία αποτελούνται από ένα σύνολο νευρικών κυττάρων, που ο πυρήνας τους βρίσκεται στο γάγγλιο της οπίσθιας ρίζας του περιφερειακού νεύρου ενώ οι δενδρίτες τους δημιουργούν μία δέσμη και απλώνονται στην περιφέρεια γεμάτοι από τους ανάλογους αισθητήρες με τους οποίους λαμβάνουν πληροφορίες από το περιβάλλον. Οι νευράξονές τους δημιουργούν και αυτοί μία δέσμη ινών και καταλήγουν στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού δημιουργώντας συνάψεις με τους δευτερογενείς νευρώνες του ΚΝΣ. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται μια πληροφορία-ερέθισμα από το περιβάλλον στον εγκέφαλο, διαμέσου του νωτιαίου μυελού.

Κάθε εξωτερικό ερέθισμα ενεργοποιεί τους αισθητικούς υποδοχείς, οι οποίοι βρίσκονται πάνω στο δέρμα. Οι υποδοχείς αυτοί κατατάσσονται σε κατηγορίες : σε μηχανοϋποδοχείς που κωδικοποιούν ερεθίσματα πίεσης ή αφής, θερμοϋποδοχείς που κωδικοποιούν αλλαγές θερμοκρασίας, και αλγοϋποδοχείς που ενεργοποιούνται από κακώσεις στην επιφάνεια του δέρματος και προκαλούν την αίσθηση του πόνου.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Somatosensory system της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).