Σχολή των Συγκρούσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο κοινωνιολόγος, οικονομολόγος και φιλόσοφος Καρλ Μαρξ, εμπνευστής της Σχολής των Συγκρούσεων

Στην Κοινωνιολογία, η Σχολή των Συγκρούσεων μελετά τις αναπόφευκτες συγκρούσεις που γίνονται στην κοινωνία λόγω της συνεχούς παραγωγής ανισοτήτων[1]. Εμπνευστής της σχολής ήταν ο Γερμανός κοινωνιολόγος, οικονομολόγος και φιλόσοφος Καρλ Μαρξ.

Εκφραστές της Σχολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Ραλφ Ντάρεντολφ

Η Σχολή των Συγκρούσεων είχε δύο κύριους ο εκφραστές. Ο πρώτος ήταν ο Καρλ Μαρξ, που ανέπτυξε τον ορισμό της Πάλης των Τάξεων και της Υπεραξίας. Ο δεύτερος ήταν ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Ραλφ Ντάρεντολφ που ήταν ένας από τους νεομαρξιστές που ανέπτυξε την έννοια της κοινωνικής δύναμης[2].

Πάλη των Τάξεων, Υπεραξία και Κοινωνική Δύναμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στον καπιταλισμό υπάρχει ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστών που διαθέτουν τα μέσα παραγωγής και των προλετάριων που κατέχουν μόνο την εργατική τους δύναμη. Η αντιπαράθεση αυτή είναι η Πάλη των Τάξεων, που σύμφωνα με τον Καρλ Μαρξ είναι ο μοχλός της ιστορίας.
  • Κατά τον Καρλ Μαρξ, οι μισθοί των εργατών δεν αντιστοιχούν στην πλήρη αξία των αγαθών που παράγουν καθώς μόνο ένα μέρος του εργάσιμου χρόνου τους αντιστοιχεί στην παραγωγή αγαθών ίσης αξίας με τις δαπάνες των δικών τους αναγκών συντήρησης. Τα αγαθά που παράγουν τον υπόλοιπο εργάσιμο χρόνο τους αντιστοιχούν στην Υπεραξία, την οποία εκμεταλλεύονται οι καπιταλιστές με τη μορφή κέρδους.
  • Σύμφωνα με τον Ραλφ Ντάρεντολφ, οι κοινωνικές συγκρούσεις δεν αφορούν μόνο την κατοχή πλούτου αλλά και την κατοχή κοινωνικής δύναμης ανάμεσα στις κυρίαρχες ομάδες, που θέλουν την διατήρηση των δεδομένων σχέσεων, και στις κυριαρχούμενες ομάδες που επιδιώκουν την ανατροπή[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]