Σφύρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο αμερικανός αθλητής της σφύρας Τζον Φλάναγκαν στους Ολυμπιακούς του 1908

Η σφύρα είναι το όργανο που χρησιμοποιούν οι αθλητές της σφυροβολίας. Αποτελείται από τρία μέρη: την κεφαλή, το καλώδιο και τη χειρολαβή.

Κεφαλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεφαλή της σφύρας είναι μία μεταλλική σφαίρα κατασκευασμένη από συμπαγή σίδηρο ή άλλο μέταλλο, αρκεί να είναι σκληρότερο από το μπρούτζο. Επιτρέπεται επίσης να αποτελείται από σκληρό κέλυφος και πυρήνα από κάποιο βαρύτερο υλικό, όπως μόλυβδο. Ωστόσο θα πρέπει ο πυρήνας να έχει εισαχθεί στο κέλυφος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σταθερός και το κέντρο βάρους της σφαίρας να μην απέχει περισσότερο από 6 mm από το γεωμετρικό της κέντρο. Η διάμετρός της ποικίλλει από 95 mm στην κατηγορία γυναικών έως 130 mm στην κατηγορία ανδρών.

Καλώδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλώδιο συνδέει την κεφαλή της σφύρας με τη χειρολαβή. Είναι κατασκευασμένο από μονοκόμματο ελαστικό ατσάλινο σύρμα με διάμετρο όχι μικρότερη από 3 χιλιοστά του μέτρου (3 mm).

Χειρολαβή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χειρολαβή είναι το εξάρτημα από το οποίο ο αθλητής κρατάει τη σφύρα. Οι κανονισμοί ορίζουν ότι πρέπει να αποτελείται από συμπαγές άκαμπτο υλικό και να είναι μονοκόμματη, χωρίς δηλαδή αρμούς ή οποιουδήποτε είδους συνδέσμους (βίδες κ.λ.π.) σε όλο το μήκος της. Έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου αλλά επιτρέπεται η λαβή να είναι καμπύλη. Οι προδιαγραφές της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου ορίζουν ότι το μέγιστο πλάτος της χειρολαβής στο εσωτερικό της δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 130 mm. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος της, πάντα στο εσωτερικό της, είναι 110 mm. Επίσης, να αντέχει δύναμη τουλάχιστον 20 kN, δηλαδή κοντά στους 2 τόννους.