Συνθήκη του Μπρέσλαου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η συνθήκη του Μπρεσλάου αναφέρεται στην προκαταρκτική σύναψη ειρήνης ανάμεσα στην Αυστρία των Αψβούργων και το βασίλειο της Πρωσίας, η οποία τερμάτισε τον Α΄ Σιλεσιανό πόλεμο. Οι όροι της συνθήκης υπογράφηκαν στις 11 Ιουνίου 1742 στην πρωτεύουσα της Σιλεσίας το Μπρέσλαου (Βρότσλαβ). Την Αυστρία εκπροσώπησαν απεσταλμένοι της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας, ενώ την Πρωσία ο βασιλιάς Φρειδερίκος Β΄.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, τα σιλεσιανά δουκάτα παραχωρήθηκαν στην Πρωσία, εκτός από το δουκάτο του Τέσσεν (Duchy of Teschen) τις περιοχές του Τρόπαου (Troppau) και του Κρνοφ (Krnov) νότια του ποταμού Οπάβα και του νότιου τμήματος του δουκάτου της Νίσα (Duchy of Nysa). Όλες αυτές οι περιοχές οργανώθηκαν στην επαρχία της αυστριακής Σιλεσίας. Επιπλέον ο Φρειδερίκος Β΄ παρέλαβε και την κομητεία του Κλάντσκο (County of Kladsko) στη Βοημία. Η συνθήκη επικυρώθηκε από την συνθήκη του Βερολίνου, με την οποία τερματίστηκε και επίσημα ο Α΄ Σιλεσιανός πόλεμος.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Treaty of Breslau της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lodge, Sir Richard. Studies in Eighteenth Century Diplomacy 1740-1748. John Murray, 1930.
  • Simms, Brendan. Three Victories and a Defeat: The Rise and Fall of the First British Empire. Penguin Books, 2008.