Συνθήκη του Άαχεν (1668)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιοχές και πόλεις που πήρε και έδωσε ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ στο Άαχεν το 1668

Η Συνθήκη του Άαχεν[1] ή Συνθήκη του Αιξ-λα-Σαπέλ του 1668 τερμάτισε τον λεγόμενο Πόλεμο της Διαδοχής ή Πόλεμο της Επανακτήσεως ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ισπανία. Υπογράφηκε από τη Γαλλία και την Τριπλή Συμμαχία στις 2 Μαΐου 1668 στο Άαχεν, ενώ η Ισπανία προσυπέγραψε στις 7 Μαΐου 1669. Η Συνθήκη του Άαχεν του 1668 συμπλήρωσε την προκαταρκτική Συνθήκη του Σαιν-Ζερμαίν του ίδιου έτους.

Η Συνθήκη διαμεσολαβήθηκε από την Τριπλή Συμμαχία της Ολλανδικής Δημοκρατίας, της Αγγλίας και της Σουηδίας, που είχαν και ρόλο εγγυητών, στην «Πρώτη Σύνοδο του Αιξ-λα-Σαπέλ». Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης, ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας επέστρεψε τρεις πόλεις, τις Καμπραί, Αιρ και Σαιντ-Ομέρ στην Ισπανία.[2] Επίσης επέστρεψε την επαρχία Φρανς-Κοντέ.[2] Από την άλλη, κράτησε για τη Γαλλία τις πόλεις Αρμαντιέρ, Μπεργκ, Σαρλερουά, Κουρτραί (το σημερινό Κόρτρεϊκ), Ντουαί, Φυρν (το σημερινό Βέρνε), Λιλ, Άουντενααρντε και Τουρναί.[2] Οι Λίλ, Αρμαντιέρ, Μπεργκ και Ντουαί θεωρήθηκαν ουσιώδεις για την ενίσχυση των τρωτών βόρειων συνόρων της Γαλλίας και παραμένουν στη Γαλλία μέχρι σήμερα, ενώ η παρακράτηση των Τουρναί, Άουντενααρντε, Κουρτραί, Φυρν, Μπενς, Σαρλερουά και Ατ κρίθηκε απαραίτητη για τη διευκόλυνση μελλοντικών επιθέσεων κατά των Ισπανικών Κάτω Χωρών και της Ολλανδικής Δημοκρατίας.

Η συνθήκη άφησε στη Γαλλία όλες της κατακτήσεις της του 1667 στη Φλάνδρα. Το σχετικό άρθρο της συνθήκης ήταν ασαφές, κάτι που εκμεταλλεύθηκε μετά την Ειρήνη του Νέιμεγεν (1679) ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας, ώστε να καταλάβει μερικά χωριά και μικρές πόλεις που αποφάσισε ότι ήταν εξαρτώμενες από τις πόλεις και τα εδάφη που τού είχαν παραχωρηθεί το 1668.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse-Britannica, έκδ. 2006, τόμ. 1, σελ. 52
  2. 2,0 2,1 2,2 Phillipson (1916), σελ. 222.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]