Συναξάριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γενικά με την ονομασία Συναξάρια, στον πληθυντικό, παράγωγος όρος της Σύναξης, φέρονται ειδικά χριστιανικά λειτουργικά βιβλία που περιλαμβάνουν σύντομες ή εκτενείς διηγήσεις του βίου γενικά και των μαρτυρίων που υπέστησαν Άγιοι και Οσιομάρτυρες. Οι διηγήσεις αυτές φέρονται κατά εορτολογική σειρά και αναγιγνώσκονται σε ιερουργίες - θρησκευτικές συνάξεις εξ ου και η ονομασία τους. Συλλογές τέτοιων διηγήσεων ονομάζονται "Συναξαριστές", αν και με την ονομασία αυτή φέρονται οι συγγραφείς των Συναξαρίων.

Στα Συναξάρια προστέθηκαν με τον καιρό και βίοι οσίων, ιεραρχών, μοναχών κ.λπ. με καθαρά εποικοδομητικό χαρακτήρα καθώς και άλλα γεγονότα όπως σεισμοί ή άλλες καταστροφές, ανακομιδές λειψάνων, θαύματα κ.λπ. με συνέπεια έχουντας ευρύ περιεχόμενο να διακρίνονται επιμέρους σε ιστορικά, εγκωμιαστικά και δημώδη συναξάρια.

Τα Συναξάρια περιλαμβάνονται στα βιβλία λειτουργικής και χρησιμοποιούνται κυρίως στις ακολουθίες του Όρθρου μετά την 6η ωδή των κανόνων. Κυριότερες συλλογές συναξαρίων είναι του Συμεών του Μεταφράστου, το Μηνολόγιο του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, που φέρει την ονομασία "Βασιλειανό Συναξάριο, του Νικόδημου του Αγιορείτη, που πρωτοεδόθηκε στη Βενετία, του Κ. Δουκάκη κ.ά.

Παρόμοια βιβλία υφίστανται και στη Καθολική Εκκλησία, με την ονομασία "Synaxarium" (εκ της ελληνικής), σε διάκριση όμως του Μαρτυρολογίου που αφορά Μάρτυρες εποχής των Διωγμών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.56ος, σελ.70-71.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]