Συμφωνία της Αντίς Αμπέμπα (1972)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συμφωνία της Αντίς Αμπέμπα (1972)
Υπογραφή 1972
Τοποθεσία Αντίς Αμπέμπα
Συμβαλλόμενοι Κυβέρνηση του Σουδάν, Περιφέρεια του Νοτίου Σουδάν

Η συμφωνία της Αντίς Αμπέμπα, γνωστή ως Σύμφωνο της Αντίς Αμπέμπα, ήταν μια σειρά συμβιβασμών που κατέληξαν σε συνθήκη το 1972 που τερμάτισε τον πρώτο σουδανικό εμφύλιο (1955-1972) στο Σουδάν. Η συμφωνία ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα του Σουδάν.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμφωνία είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει και να κατευνάσει τις ανησυχίες περί απελευθέρωσης και απόσχισης του νότιου Σουδάν, καθώς ο πρώτος εμφύλιος στο Σουδάν αποδείχθηκε ασύμφορος οικονομικά για την βόρεια σουδανική κυβέρνηση και κόστισε ζωές για τους πληθυσμούς του νότιου Σουδάν. Η καθιέρωση της Αυτόνομης Περιφέρειας του Νοτίου Σουδάν έδωσε ένα βαθμό αυτονομίας στις νότιες περιοχές[1].

Ακολούθησε δεκαετία σχετικής ειρήνης, αν και η συμφωνία απέτυχε να κατευνάσει τις εντάσεις που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο. Η συμφωνία της Αντίς Αμπέμπα αποδείχθηκε προσωρινή ανάπαυλα. Οι παραβάσεις και η εντατικοποιημένη περιθωριοποίηση του Νότου από τον Βορρά οδήγησε σε αυξημένη αναταραχή στον Νότο στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Τερματισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983 ο πρόεδρος Γκαφάρ Νιμέιρι (Gaafar Nimeiry) κήρυξε το Σουδάν ισλαμικό κράτος υπό τον νόμο της Σαρία, περιλαμβανομένης της μη ισλαμικής πλειονότητας των νότιων περιοχών. Η Αυτόνομη Περιφέρεια του Νότιου Σουδάν κηρύχθηκε έκπτωτη στις 5 Ιουνίου 1983, τερματίζοντας την ισχύ της συμφωνίας[2]. Ακολούθησε ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν (1983–2005).

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Sudan
  2. Tekle, Dawit Yemane (30 Οκτωβρίου 2015). «What factors contributed to the failure of the Addis Ababa Peace Agreement, 1972». University of Oslo. https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/48929/Dawit---Master-Thesis--2015.pdf?sequence=1. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016.