Συμμορία Ταμπόβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Συμμορία Ταμπόβ (ρωσικά Тамбовская преступная группа) είναι μια συμμορία που δρα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Ιδρύθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1988, από 2 άνδρες από την περιφέρεια Ταμπόβ, τον Βλαντιμίρ Κουμάριν και τον Βαλέριι Λεντόφσκι. Η συμμορία πήρε το όνομα της από την περιοχή καταγωγής των αρχηγών της, το Ταμπόβ. Παρά τις ασταμάτητες καταγγελίες εναντίον του ο Βλαντιμίρ Κουμάριν εξακολουθεί να αρνείται την συμμετοχή του στην συμμορία. Η συμμορία αυτή έγινε γνωστή στο Ταμπόβ μετά την εκπομπή "600 δευτερόλεπτα" του Αλεξάντερ Νεβζόροφ.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1989, η συμμορία συγκρούστηκε με την συμμορία "Μαλίσεφ" σε μια αιματηρή ένοπλη σύγκρουση. Το 1990, ορισμένα από τα μέλη της συμμορίας, μαζί με τον Βλαντιμίρ Κουμάριν, φυλακίστηκαν, αλλά ο Κουμάριν απελευθερώθηκε το 1993. Στα 1993 - 1995 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των μελών της συμμορίας. Την 1η Ιουνίου του 1994, ο Κουμάριν επέζησε μιας απόπειρα δολοφονίας στο αυτοκίνητο του και έχασε το χέρι του. Η συμμορία συνέχιζε την ανάπτυξη της στην Γερμανία και στην Ελβετία. Μέχρι το 1995, ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των μελών της συμμορίας είχε τελειώσει. Η συμμορία ενδιαφερόταν για επενδύσεις και για εμπορία καύσιμων και άρχισε να εξελίσσεται σε συμμορία τύπου μαφίας. Μερικά μέλη της έγιναν βουλευτές στην Κρατική Δούμα και στην Νομοθετική Συνέλευση της Αγίας Πετρούπολης. Ο ομιλητής της Νομοθετικής Συνέλευσης της Αγίας Πετρούπολης είχε δείξει την υποστήριξη του στον Βλαντιμίρ Κουμάριν. Το 1998, ο Κουμάριν έγινε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εταιρεία Καύσιμων της Αγίας Πετρούπολης, την κυρίαρχη εταιρεία εμπορίας καύσιμων στην Αγία Πετρούπολη, η οποία ιδρύθηκε από τον Δήμο της Αγίας Πετρούπολης το 1994. Ωστόσο τον φθινόπωρο του 1999, η θέση της συμμορίας επιδεινώνεται. Ο Βίκτορ Νοβοσιόλοφ αποκεφαλίστηκε από έκρηξη στο αυτοκίνητο του στις 20 Οκτωβρίου του 1999. Μερικά από τα σημαντικά μέλη της συμμορίας φυλακίστηκαν ή θανατώθηκαν. Ο Βλαντιμίρ Κουμάριν αποχώρησε από την θέση του, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εταιρείας Καύσιμων της Αγίας Πετρούπολης. Η συμμορία τώρα κατέχει εκατοντάδες ενεργά μέλη. Τον Αύγουστο του 2001, ο Μπορίς Γκριζλόφ ισχυρίστηκε ότι η συμμορία ήλεγχε έως και 100 βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και την Εταιρεία Καύσιμων Αγίας Πετρούπολης, και 4 θαλάσσιους λιμένες στην βορειοδυτική Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη, στο Καλίνινγκραντ, στο Αρχάγγελσκ και στο Μούρμανσκ. Στις 16 Ιανουαρίου του 2007, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας, Γιούρι Τσάικα, ανακοίνωσε ότι πρόσφατα η συμμορία είχε λάβει μέρος σε περισσότερες από 13 επιχειρήσεις στην Αγία Πετρούπολη και έγινε αντικείμενο έρευνας.

Συλλήψεις το 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Ιουνίου του 2008, η Ισπανική Αστυνομία, συνέλαβε 20 μέλη του ισπανικού παραρτήματος της συμμορίας. Ο Αλεξάντερ Μαλίσεφ, αρχηγός της συμμορίας "Μαλίσεφ" που παλιά βρισκόταν σε διαμάχη με την συμμορία "Τάμποφ", εντάχθηκε στους κόλπους της δεύτερης και μετακόμισε στην Ισπανία για να δραστηριοποιηθεί εκεί για λογαριασμό της. Ο Γκενάντι Πετρόφ, συνεργάτης και γείτονας της αδερφής του βασιλιά Χουάν Κάρλος, φυλακίστηκε. Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που πήρε το όνομα "Επιχείρηση Τρόικα", κατασχέθηκαν 307.000 δολλάρια και 23 πολυτελή αυτοκίνητα. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί μελών της συμμορία ύψους 12.000.000 ευρώ ήταν κατεψυγμένοι. Συλλήψεις έγιναν και στο Βερολίνο, αφού ο Μιχαήλ Ρέμπο, μέλος της συμμορίας, είχε εμπλακεί σε νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση (εμπόριο) ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tambov Gang της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).