Συζήτηση χρήστη:Spyrospyro100

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΝΙΠΠΕΑΣ

Μνημείο της Φύσης

Το όνομα Ενιππέας προέρχεται , κατά την μυθολογία , από τον ωραιότερο των ποτάμιων θεών που λατρευόταν στη Θεσσαλία κατά τον Απολλόδωρο και στην Ήλιδα κατά το Στράβωνα . Το όνομά του συνδέεται με το μύθο για τη γέννηση των «θείων διδύμων» Πηλέα και Νηλέα . Αυτόν αγάπησε η κόρη του Σαλμονέως Τυρώ , πολλοί δε μύθοι πλάστηκαν για τον έρωτα του θεού τούτου και της θνητής νεανίδος . Σύμφωνα μ’ένα μύθο , ο Ποσειδώνας για να κατακτήσει τη νέα και να ενωθεί μαζί της πήρε τη μορφή του Ενιππέα, που ήταν ο αγαπημένος της και απέκτησε απ’αυτή τους δίδυμους Πηλέα και Νηλέα . Αυτοί , όταν έγιναν άνδρες , ελευθέρωσαν την μητέρα τους , την οποία είχε καταδικάσει ο πατέρας της σε κάθειρξη για το παράπτωμά της. Ο Όμηρος αναφέρει το σχετικό μύθο για τον Ενιππέα στη λ΄ ραψωδία της Οδύσσειας στ. 238 – 261 και μάλιστα λέει ότι ήταν το ομορφότερο ποτάμι απ’ όλα :

«…………………………………………………..

τότε είδα πρώτη την Τυρώ την αρχοντοθρεμμένη

που μου’λεγε πατέρα της το Σαλμωνιό πως είχε

κι ήταν γυναίκα του Κρηθιά, λεβέντη γιου του Αιόλου.

Τον Ενιππέα αγάπησε , το θεϊκό ποτάμι,

απ’ όλα τ’ομορφότερο που βρέθηκαν στον κόσμο.

……………………………………………………»

Επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Τσαναρλής (λέξη τούρκικης προέλευσης, που σημαίνει πλατανόρεμα) , επειδή είχε πολλά πλατάνια στις όχθες του .

Ιστορικά το όνομα του ποταμού είναι συνδεδεμένο και με δύο μεγάλης σημασίας μάχες . Τον Αύγουστο του 50 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρ νίκησε τον Πομπήιο σε μια σημαντική μάχη που έγινε στον Ενιππέα, γνωστή ως μάχη των Φαρσάλων . Στους νεότερους χρόνους (23 Απριλίου 1897) έγινε επίσης στον Ενιππέα μια μεγάλη μάχη , μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων .

Γεωγραφικά ο Ενιππέας είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Θεσσαλικού Πηνειού . Πηγάζει από τις βόρειες πλαγιές της Όθρυος (οροσειρά της ανατολικής Στερεάς Ελλάδος) , δέχεται τα νερά πολλών πηγών της περιοχής Δομοκού και αφού δέχεται κατά την ροή του τα νερά των παραποτάμων Σοφαδίτικος , Φαρσαλίτικος και Μπλιούρης , χύνεται στον Πηνειό , κοντά στην κωμόπολη Φαρκαδώνα , ανατολικά των Τρικάλων . Στο νομό Καρδίτσας ενώνεται με το Σοφαδίτη για να συνεχίσει μαζί του την πορεία του προς τον Πηνειό . Ο Σοφαδίτης πηγάζει από το Σμόκοβο , κοντά στον Κέδρο , και αφού ενωθεί με έναν παραπόταμο από το Θραψίμι , περνάει από το χωριό Φίλια . Στη συνέχεια διαρρέει την κωμόπολη των Σοφάδων και χύνεται στον Ενιππέα ανατολικά του Βλοχού . Ένας άλλος παραπόταμος του Ενιππέα ο Καλέντζης ρέει ανατολικά της Καρδίτσας και εκβάλει στον Ενιππέα δυτικά του Βλοχού .

Έχει μήκος 110 χλμ . Σε όλο το μήκος , το ποτάμι , κατά διαστήματα παίρνει μαιανδρικές μορφές και αλλού γίνεται ορμητικό περνώντας μέσα από βαθιά φαράγγια , αλλού σε μέρη όπου δεν υπάρχουν βράχια και στενά περάσματα , απλώνεται και ρέει ήρεμα χωρίς να γίνεται αντιληπτή η κίνησή του και αλλού πάλι , χάνεται σε υπόγειες σήραγγες για να εμφανιστεί ξανά πολλά μέτρα πιο κάτω .

Η βλάστηση του Ενιππέα είναι πυκνή και οργιώδης , στο μεγαλύτερο διάστημα της διαδρομής του , προσδίδοντας στο τοπίο μια σπάνια ομορφιά , μια ομορφιά μοναδική. Στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας και του Δήμου Φύλλου γενικότερα η βλάστηση του Ενιππέα αποτελείται από χοντρόκορμα πολύκλαδα αιωνόβια πλατάνια και πυκνόφυλλες επιβλητικές ιτιές , ανάμεσά τους οι φτελιές ,οι νερο-ιτιές και οι καναπίτσες(λυγαριές) . Στους μεγάλους κορμούς των πλατανιών αναριχώνται οι περικοκλάδες , οι αγριοκληματαριές και ο κισσός ψάχνοντας τον ήλιο . Οι γεροί κορμοί των πλατανιών αντιστέκονται χιλιάδες χρόνια στα ορμητικά πολλές φορές νερά, προστατεύοντας έτσι τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τις πλημμύρες. Εκεί οδηγεί ο τσοπάνης τα βοσκήματα για την μεσημεριανή τους ανάπαυση.

Στις πυκνές φυλλωσιές των πλατανιών και των ιτιών βρίσκουν καταφύγιο όλα τα πτηνά που συναντά κανείς στην περιοχή , τα οποία γεννούν και παραμένουν ένα διάστημα ώσπου και πάλι να πάρουν το δρόμο για δροσερότερα καλοκαίρια προς το βορρά ή θερμότερους χειμώνες προς τα νότια .

Το καλοκαίρι , στα μέρη εκείνα , όπου υπάρχουν καλλιεργήσιμα εδάφη , το ποτάμι στερεύει λόγω της άντλησης των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων για το πότισμα των χωραφιών . Το χειμώνα με τις βροχές και τα χιόνια η στάθμη του νερού ανέβαινε πολύ. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Ενιππέας είναι πλούσιος σε ψάρια . Τροφοδοτούσε τους κατοίκους των χωριών με φρέσκη και νόστιμη τροφή και εκτός από βιοποριστική ανάγκη αποτελούσε κι ευχάριστο χόμπυ για μικρούς και μεγάλους όταν αυτό γινόταν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες .- --Spyrospyro100 07:53, 21 Αυγούστου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καλωσόρισες. Στο άρθρο που έγραψες για τον Ιτέα Καρδίτσας άφησες στο τέλος του άρθρου την υπογραφή σου. Ίσως θα έχεις δει ότι σε κανένα άρθρο άλλο δεν υπάρχουν υπογραφές. Όλες άλλωστε οι συνεισφορές καταγράφονται στο ιστορικό του άρθρου. Παρακαλώ λοιπόν μην υπογράφεις στο τέλος του άρθρου. --Focal Point 08:05, 21 Αυγούστου 2011 (UTC)[απάντηση]