Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση:Ψυχολογία της θρησκείας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Διέγραψα το άρθρο (ορισμό;) τής Ψυχολογίας τής Θρησκείας, διότι α) δεν ανταποκρίνεται στα διεθνώς σύγχρονα δεδομένα, β) περιέχει επαναλήψεις και κυκλικό τρόπο διατύπωσης, γ) ασχολείται με μη εγκυκλοπαιδικού τύπου ορισμό, πλατιάζοντας σε παράπλευρα θέματα.
Ως ειδικός καθηγητής με αντίστοιχη μονογραφία (Θέματα ψυχολογίας τής Θρησκείας, εκδ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ), που διδάσκεται στη Θεολογική Σχολή ως ad hoc μάθημα, νομίζω ότι πρέπει η γνώμη μου να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Συγκεκριμένα: ο συντάκτης γράφει ότι η Ψυχολογία τής Θρησκείας αποτελεί κλάδο τής Θρησκειολογίας, ενώ στο Εξωτερικό αποτελεί κλάδο τής Ψυχολογίας.
Η
ΨΘ πραγματεύεται, γράφει επίσης ο συντάκτης, τη σχέση μεταξύ Ψυχολογίας και θρησκευτικού φαινομένου. Ενώ η ορθή διατύπωση θα ήταν όχι ότι πραγματεύεται η ΨΘ τη σχέση per se Ψυχολογίας και θρησκευτικού φαινομένου (κάτι που μπορεί λ.χ. να κάνει η Φιλοσοφία ή η Επιστημολογία), αλλά -γνωσιακά (βλ. λ.χ. τη Cognitive Psychology) και πολιτισμικά (δηλ. μέσω τής Τέχνης, των ηθών και εθίμων κ.λπ.)- τη σχέση τού όλου ανθρώπινου ψυχισμού, τ.έ. τις ατομικές και συλλογικές ταυτότητες, τις (φυσιολογικές και νοσηρές) αντιλήψεις, ορμές, επιθυμίες, συγκινησιακές αντιδράσεις, στάσεις συμπεριφοράς και αξιών (όπως λ.χ. της ψυχικής υγείας, well-being κ.λπ.)όχι με το λεγόμενο αόριστα "θρησκευτικό φαινόμενο" (που είναι ένας περισσότερο κοινωνιολογικός και λιγότερο ψυχολογικός όρος), αλλά με το θρησκευτικό "σημαίνον", το οποίο περιλαμβάνει πεποιθήσεις, δογματικά "πιστεύω", ειδική γλώσσα, σύμβολα, πρακτικές (δηλ. ηθική και τελετουργικό) και ποικίλες νοητικές ή ψυχικές καταστάσεις.


Ο συντάκτης ακόμα ομιλεί για ιδιαιτερότητα του θρησκευτικού φαινομένου, πράγμα για το οποίο δεν είναι όλοι οι θρησκειοψυχολόγοι σύμφωνοι. Γράφοντας ο συντάκτης για τις "απαρχές" τού θρησκευτικού φαινομένου, αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ψυχολογία τής Θρησκείας ενδιαφέρεται για τη διαχρονική θρησκευτικότητα της ανθρωπότητας, πράγμα που, κυριολεκτικώς, δεν μελετά η Ψυχολογία τής Θρησκείας, αλλ' η θρησκευτική Ανθρωπολογία και η Εθνο(θρησκειο)ψυχολογία. Λησμόνησε, εξάλλου, ο συντάκτης, με τον όρο "απαρχές", να αναφερθεί και στην ιστορία τής επιστήμης τής Ψυχολογίας τής Θρησκείας.
Στην επόμενη, τέλος, παράγραφο ο συντάκτης γράφει ότι η Ψυχολογία τής Θρησκείας "δεν απολαμβάνει την πλήρη" (το ορθό θα ήταν: της πλήρους) αποδοχή τής επιστημονικής κοινότητας". Τούτο όμως δεν αληθεύει, δεδομένου, για παράδειγμα, ότι η American Psychological Association έχει εντάξει την Ψυχολογία τής Θρησκείας επίσημα στη division 36.

Μετά τιμής Σπυρίδων Κ. Τσιτσίγκος Αν. Καθηγητής Ψυχολογίας τής Θρησκείας Παν/μίου Αθηνών.


Πού το βρήκατε ότι η Ψυχολογία της Θρησκείας ταξινομικά υπερβαίνει την κατηγορία Θρησκειολογία. Μας λέτε δηλαδή ότι το ειδικό υπερβαίνει το γενικό κατηγόρημα. Θα ήταν ενδιαφέρον να το διαβάσουμε και εμείς --The Elder 13:11, 2 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ψυχολογία, η Ανθρωπολογία και η Κοινωνιολογία της Θρησκείας ανήκουν στις κοινωνικές και επιστημονικές προσεγγίσεις τής συνολικής σπουδής για την κατανόηση τής θρησκείας, δηλαδή της Θρησκειολογίας. Ωστόσο η γνώμη ενός ειδικού είναι προτιμότερη. Επιστρέφω το λήμμα στη δική σας επεξεργασία και ελπίζω συμπλήρωση--The Elder 19:48, 2 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)[απάντηση]