Συζήτηση:Χρωματογραφία λεπτής στιβάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στοιβάδα ή στιβάδα;[επεξεργασία κώδικα]

Έχω την εντύπωση ότι η σωστή ορθογραφία είναι «στιβάδα» και όχι «στοιβάδα». --Kupirijo (συζήτηση) 00:10, 15 Νοεμβρίου 2020 (UTC)

@Kupirijo: Εντελώς τυπικά, από ετυμολογικής άποψης, ναι. Αλλά η μορφή "στοιβάδα" είναι κι αυτή πλέον καθιερωμένη. Για παράδειγμα, σε πολλά επιστημονικά βιβλία ή κείμενα, λχ. στατιστικής, απαντά το "στοιβάδα". Τώρα, ποιά μορφή από τις δυο θα πρέπει να έχει ο τίτλος του λήμματος ; Δεν μπορώ να απαντήσω, ας έχει όποια νά 'ναι, μάλλον δεν υπάρχει διαφορά -εκτός κι αν οι αναφορές σε κείμενα δείχνουν ξεκάθαρα προς τη μια κατεύθυνση από τις δυο. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 02:15, 15 Νοεμβρίου 2020 (UTC)
@Chalk19: Καταλαβαίνω ότι η ορθογραφία μιας λέξης μπορεί να μην δικαιολογείται ετυμολογικά – δηλαδή να είναι «λανθασμένη» – αλλά να είναι αποδεκτή. Όμως από τη στιγμή που ακόμα υφίσταται η ετυμολογικά «ορθή» ορθογραφία και ήδη χρησιμοποιείται στην βικιπαίδεια (π.χ. Ηλεκτρονιακή στιβάδα), για λόγους συνέπειας και μόνο θα έπρεπε να αλλάξει στην «ορθή». --Kupirijo (συζήτηση) 23:01, 17 Νοεμβρίου 2020 (UTC)
Μάλλον ναι, Kupirijo, αν δεν υπάρχει σε χρήση η άλλη μορφή σε τίτλους λημμάτων. Βλέπω όμως και τα Στοίβα (δομή δεδομένων), Στοίβα κλήσεων. Ίσως, να τεθεί το θέμα στην Αγορά, ώστε να αποφασιστεί η ενιαία μορφή που θα πρέπει να έχουν όλα τα λήμματα αναφορικά με τα στίβα/στοίβα και στιβάδα/στοιβάδα και έπειτα να γίνουν οι αποφασισμένες μετακινήσεις. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 23:42, 17 Νοεμβρίου 2020 (UTC)
@Chalk19: Απ' ό,τι γνωρίζω, η «στοίβα» υφίσταται μόνο με «οι» https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%AF%CE%B2%CE%B1. Και η «στιβάδα»/«στιβάς» (https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B1) και η «στοίβα» ετυμολογικά ανάγονται στο στείβω για κάποιο περίεργο λόγο. --Kupirijo (συζήτηση) 23:56, 17 Νοεμβρίου 2020 (UTC)
@Kupirijo:Μάλλον ναι. Στοίβα = σωρός όμοιων πραγμάτων (που είναι στοιβαγμένα. επισωρευμένα). Στιβάς = πυκνό στρώμα ομοίων πραγμάτων, που είναι πιεσμένα (βλ. μάλλον το στίβω). Η στοιβάδα σχετίζεται με τη στοίβα, η στιβάδα όμως είναι η στιβάς με κατάληξη δημοτικής (η στιβάς, της στιβάδος -> η στιβάδα). Οπότε η στοιβάδα είναι ομόηχη της στιβάδας αλλά τελικά σημαίνει άλλο πράγμα, οπότε η στιβάδα-στιβάς δεν μπορεί να γίνει στοιβάδα. Συμπέρασμα, η thin-layer chromatography αναφέρεται σε στιβάδα, οπότε πρέπει να μετακινηθεί. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 00:20, 18 Νοεμβρίου 2020 (UTC)
@Chalk19: οκ. θα το μετακινήσω. --Kupirijo (συζήτηση) 08:23, 18 Νοεμβρίου 2020 (UTC)