Συζήτηση:Χλωρίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη η λέξη πρωτοεμφανίστηκε το 1837. Σε αυτήν την περίπτωση είναι προφανές πως δε είναι δυνατόν να αποτελεί κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα του 20ου αιώνα (υποθέτω ότι το εδώ και 60 χρόνια αυτό σημαίνει). Η γερμανική πηγή πάντως, σαφώς δεν είναι πηγή για την ελληνική πραγματικότητα. Βικιφιλικά --Xoristzatziki (συζήτηση) 04:50, 30 Οκτωβρίου 2013 (UTC)

Χμμμ... στο σάιτ της Κλινέξ αναφέρεται: "Η Ιστορία μας. Από το 1951, που πρωτοεμφανίζεται η Χλωρίνη® στην ελληνική αγορά, βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελληνίδας νοικοκυράς, απαντώντας...". Βρίσκω αρκετά τραβηγμένο η λέξη "χλωρίνη" να απαντάται από το 1837, τη στιγμή που η ύπαρξη του ίδιου του χλωρίου ως στοιχείου (αγγλικά: Chlonine, θυμίζει έντονα το "χλωρίνη") επιβεβαιώθηκε μόλις το 1810 από τον Χάμφρεϊ Ντέιβυ. Οπότε μάλλον έχει δίκιο ο συντάκτης του λήμματος, ως εμπορικό όνομα εμφανίστηκε το 1951, άρα πριν 62 χρόνια από σήμερα. --Ttzavarasσυζήτηση 13:19, 30 Οκτωβρίου 2013 (UTC)
Υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση ανάμεσα στα πνευματικά δικαιώματα, στους κατοχυρωμένους τίτλους και σήματα και τις ίδιες τις λέξεις ή τα προϊόντα. Η κατοχύρωση εμπορικής ονομασίας ή σήματος (τουλάχιστον μέχρι πριν μερικά χρόνια) μπορεί να αφορά μόνο το σήμα (ή αν θέλεις την εμφάνισή του) και μάλιστα σε ειδικούς κλάδους (στην Ελληνική αγορά). Γι αυτό υπάρχουν και διαφορετικές εταιρείες με σήμα κατατεθέν αλλά με την ίδια ονομασία (π.χ. μινέρβα φαρμακευτική, εσώρουχα, έλαια). Πιθανότατα η εταιρεία κατοχύρωσε το σήμα και δικαιούται να το προβάλει ως κατοχυρωμένο αλλά όχι ότι κατοχύρωσε τη δημιουργία ή/και τη λέξη... Η αναφορά λοιπόν στο κατοχυρωμένο σήμα θα πρέπει να γίνει αλλά όχι στον ορισμό. Το άρθρο ασχολείται με τα προϊόντα που είναι διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου γενικά. Αν χρειάζεται άρθρο που να αφορά το κατοχυρωμένο σήμα και όχι αυτά τα διαλύματα γενικά, που κοινά αναφέρονται όλα ως χλωρίνη, θα πρέπει μάλλον να γίνει σε άλλο τίτλο με κάπως πιο προσδιοριστική ονομασία. (υποθέτω ότι το Chlonine είναι σφάλμα πληκτρολόγησης) Βικιφιλικά --Xoristzatziki (συζήτηση) 05:28, 1 Νοεμβρίου 2013 (UTC)
Ναι, σαφώς είναι σφάλμα πληκτρολόγησης, Chlorine όφειλα να γράψω. Εξακολουθώ να βρίσκω περίεργη τη χρονολογία χρήσης της στα ελληνικά, μόλις 27 χρόνια μετά την ανακάλυψη και την καθιέρωση του όρου χλώριο και μάλιστα σε μια τέτοια (για την Ελλάδα) εποχή, ανεξάρτητα βεβαίως από εμπορικά σήματα... --Ttzavarasσυζήτηση 22:31, 1 Νοεμβρίου 2013 (UTC)
  • Αν υπάρχει πρόβλημα (ή έστω και υποψία προβλήματος) πνευματικών δικαιωμάτων για τον όρο «χλωρίνη», μπορούμε να μετονομάσουμε το λήμμα σε π.χ. «λευκαντικό» ή πιο στενά ως «χλωριούχο λευκαντικό», με το χλωρίνη σαν ανακατεύθυνσης, ίσως. Είναι μια από τις σημασίες με τις οποίες αποδίδεται στα ελληνικά ο αγγλόφωνος όρος bleach...

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 20:53, 19 Μαρτίου 2014 (UTC)

Αγαπητοί φίλοι,

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η λέξη χλωρίνη πράγματι μαρτυρείται πρώτη φορά στην Ελληνική το 1837. Οι γιατροί και οι χημικοί τής εποχής, ως επί το πλείστον εκπαιδευμένοι στο εξωτερικό, συνήθιζαν να μεταφέρουν στην Ελληνική ξένους όρους τής επιστήμης τους, ειδικά όταν ήταν πλασμένοι από ελληνικά συστατικά στοιχεία. Στην προκειμένη περίπτωση η λέξη χλωρίνη πρωτοαπαντά στο σύγγραμμα του Βασιλείου Κιατίπη με τίτλο Η πανώλη εις Πόρον και ο Κάρολος Βίπμερ εις την Ελλάδα (Αθήνα 1837), όπου στη σελίδα 17 αναφέρεται: «...διότι μετὰ τὸν θάνατον ἑνὸς ἐκ τούτων ὁ Τομπακάκης καὶ ὁ Δουμὼν μήτε τοὺς ἤλλαζαν τὰ ἐνδύματα, μήτε τοὺς ἔλουον, μήτε τοὺς ἔπλυνον μὲ χλωρίνην, ὡς ἔκαμνεν ὁ Ἡπίτης...» Το κείμενο είναι διαθέσιμο εδώ.

Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να απαντούν στην απορία σας. Ευχαριστώ. Dr Moshe

Αγαπητέ Dr Moshe όπως συνήθως είσαι εξαιρετικά διαφωτιστικός και τεκμηριωμένος. Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι η λέξη "χλωρίνη" απαντούσε σε ελληνικό σύγγραμμα αυτής της χρονολογίας. Ευχαριστούμε για τη διευκρίνισή σου, την οποία καλό θα ήταν να μεταφέρουμε και ως παραπομπή στο λήμμα για την ονομασία της! --Ttzavarasσυζήτηση 13:10, 20 Μαρτίου 2014 (UTC)

  • Αφού έχει και παραπομπή για τεκμηρίωση, φυσικά και πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί, για να μην υπάρχει πλέον ούτε υπόνοια για θέμα πνευματικών δικαιωμάτων ή ακούσιας έμμεσης διαφήμισης για τον όρο «χλωρίνη»... Αφού κάποιοι «έβαλαν στο μάτι» τη Βικιπαίδεια, τουλάχιστον την ελληνόφωνη, καλό είναι να προσέχουμε όσο ποτέ, και να μην τους δίνουμε κανένα χειροπιαστό δικαίωμα... Χρειαζόμαστε όσο ποτέ, λοιπόν, τέτοιου είδους βοήθειες και πρέπει να ευχαριστούμε πολύ όλους όσους βοηθούν και μάλιστα τόσο αποτελεσματικά... Ευχαριστώ κι εγώ από την πλευρά μου όλους τους παραπάνω φίλτατους...
  • Το πρόσθεσα ήδη στο κείμενο του λήμματος... Και πάλι ευχαριστούμε για την πολύτιμη επισήμανση...

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 02:41, 21 Μαρτίου 2014 (UTC)