Συζήτηση:Χάλυβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Χάλυβας και ατσάλι[επεξεργασία κώδικα]

Σίγουρα είναι το ίδιο πράγμα χάλυβας κι ατσάλι; Νομίζω διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα σε άνθρακα - Badseed 19:33, 1 Απριλίου 2006 (UTC)

Είναι το ίδιο, στη δημοτική, προερχόμενο από την ενετική λέξη Acciale. Κάποια διαφορά σε προσμίξεις υφίσταται στη χαλύβδινη παλιά θωράκιση στα ύφαλα των Θωρηκτών πλοίων διατηρούμενη έτσι η λέξη "ατσαλένιο" ή ατσάλινο π.χ. ατσαλένια δέσι ή ατσάλινο ξίφος.--Templar52 19:51, 1 Απριλίου 2006 (UTC)

Αλλαγές στο λήμμα χάλυβας[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ Badseed,

με όλον τον σεβασμό, έκανα αναίρεση στις τελευταίες αλλαγές στο λήμμα χάλυβας. Ο λόγος είναι κυρίως αισθητικός. Νομίζω πως υπερβάλλεις με το να βάζεις σε πλάγια όλες τις αγγλικές λέξεις του κειμένου. Εγώ είχα βάλει σε πλάγια μόνον τις ελληνικές λέξεις που ήθελα να τονίσω.

Στην αγγλική γλώσσα, τα πλάγια έχουν νόημα όταν π.χ. βάζουμε σε ένα αγγλικό κείμενο μια λέξη γαλλική, γερμανική ή άλλη που μοιράζεται το ίδιο αλφάβητο (λατινικό) με την αγγλική. Στα ελληνικά δεν έχει νόημα, γιατί καμία άλλη γλώσσα δεν μοιράζεται το αλφάβητό μας (υπήρξαν κάποιες απόπειρες στο παρελθόν, π.χ. για την χρήση του ελληνικού αλφαβήτου για την γραφή των αλβανικών, αλλά αυτές είναι πλέον ιστορία).

Δυστυχώς, εμείς οι Έλληνες είμαστε άσχετοι όχι μόνον από στοιχειώδη τυπογραφική αισθητική, αλλά επίσης και από στοιχειώδη γραμματική (ας όψεται το καλό μας το σχολείο). Χωρίς να θέλω να σου κάνω τον έξυπνο, θα σου συνιστούσα να διαβάσεις ένα μικρό βιβλιαράκι περί τυπογραφικής αισθητικής που κυκλοφόρησε πριν από χρόνια: Ν. Σκιαδάς, Για την τυπογραφική δεοντολογία. Δεν περιμένω καλλιγραφίες από την Βικιπαίδεια, αλλά ελπίζω κάποιοι σαν κι εσένα να έχουν ένα άλφα επίπεδο καλαισθησίας.

Φιλικά, --Metallos 01:57, 9 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Αγαπητέ Μέταλλε,

Αυτό που έκανες λέγεται "blind revert" σε βικι-ορολογία γιατί ενώ δε σου άρεσε ένα πράγμα, έκανες αντιστροφή σε όλες τις αλλαγές που κουράστηκε να κάνει κάποιος άλλος. Έχε το υπόψη σου για μελλοντικές περιπτώσεις.

Όσο για την αισθητική, εκτός από το να αναφέρεις την άποψή σου προχωράς και σε χαρακτηρισμούς όχι μόνο για την αισθητική του Badseed αλλά και για όλους τους Έλληνες. Ως ένας από τους υπολοίπους λοιπόν, βαρύτατα θιγμένος :))), σου λέω: Γούστα είναι αυτά. Άλλοι μπορεί να έχουμε ένα βήτα επίπεδο ευαισθησίας και άλλοι μπορεί να έχουν ένα γάμμα μη-επίπεδο γεωμετρικό τόπο. --Focal Point 07:29, 9 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

--Gerakibot 15:12, 26 Αυγούστου 2009 (UTC)