Συζήτηση:Υδρογόνο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.


Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Επισημαίνω ένα λάθος που πρόσεξα: Η αντίδραση που ακολουθεί τον τίτλο: "Με την επίδραση νερού σε υδρολίθιο" είναι επίδραση νερού σε υδροασβέστιο κι επομένως λάθος στο συγκεκριμένο σημείο. Η σωστή είναι: 2LiH + 2H2O->2LiOH+H2. Παρακαλώ να την αλλάξει κάποιος.

  • Διαπίστωσα ότι οι αναφερόμενς πηγές αντιστοιχούν σε μη ενεργές ιστοσελίδες. Επομένως δεν είναι δυνατό να ελεγχθόύν και τπ άρθρο είναι στον "αέρα".
  • Θα χρησιμοποιήσω "δικές μου" πηγές, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξω όσα περιεχόμενα του άρθρου δεν ταιριάζουν με αυτές.
  • Κάντε λίγη υπομονή: Η διαδικασία θέλει χρόνο, γιατί εγώ συνηθίζω να διασταυρώνω προσεκτικά ότι παίρνω από πηγές, γιατί δε θεωρώ καμμιά απόλυτη. Γι' αυτό πηγές και σωστές αναφορές θα βάλω στο τέλος, αφού καταλήξω για την ακρίβειά τους και ποιες τελιικά θα χρησιμοποιήσω.
  • Αν βρείτε κάτι διαφορετικό από άλλες πηγές μη διστάσετε να μου το αναφέρετε. Ανοικτή πρόταση συνεργασίας σε κάθε ενδιαφερόμνο.

--Vchorozopoulos 08:24, 17 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

κινητήρας υδρογόνου - σχόλια/προσθήκη από EvangelosTS[επεξεργασία κώδικα]

Πρίν από λίγο καιρό, είχε γίνει ένα πείραμα από κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες με αμάξια υδρογόνου, τα οποία, ναι μεν είναι πιο οικονομικά και με μεγαλύτερες αποδόσεις αλλά το καύσιμο είναι πολύ ακριβό. Κάποιοι επιστήμονες είχαν αναφέρει, ότι αν καταφέρναμε να βρούμε τρόπο παραγωγής υδρογόνου, ο οποίος να είναι φθηνότερος απ’ ότι ο σημερινός, τότε θα έβγαιναν τα αμάξια υδρογόνου στην αγορά. Με αυτά τα αμάξια, μπορούμε να γλειτώσουμε από την οικολογική καταστροφή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς τα καυσαέριά τους είναι νερό. Τα αμάξια του υδρογόνου, λειτουργούν ακριβώς με την ίδια λογική με αυτήν που λειτουργούν τα αμάξια της βενζίνης, απλά αντί να γίνεται η αντίδραση της καύσης με οξυγόνο και υδρογονάνθρακες και να παράγεται διοξίδιο του άνθρακα, γίνεται μόνο με υδρογόνα και παράγεται νερό. Ουσιαστικά είναι μία μικρογραφία της πυραβλοκίνησης. Δηλαδή γίνεται ότι γίνεται στους πυραύλους και αντί του καθαρού οξυγόνου, χρησιμοποιούμε τον απλό αέρα, ο οποίος αποτελέιται από περίπου 79% άζωτο, 20% οξυγόνο και 1% από άλλες προσμίξεις (πχ. υδρατμοί). Βέβαια σύμφωνα με τις χημικές αντιδράσεις που έχω κάνει και έχω ερευνήσει για τις μηχανές υδρογόνου, υπολογίζω, ότι εκτός από νερό, πρέπει να παράγεται και μία μικρή ποσότητα αμμωνίας, και είναι πιθανόν να παράγεται και μία απειροελάχιστη ποσότητα αμμωνίου (το αμμώνιο είναι μία πολυατομική ρίζα, πολυατομικό ιόν που είναι σαν την αμμωνία, απλά αντί να έχει 3 υδρογόνα και ένα άζωτο όπως αυτή, έχει 4 υδρογόνα και ένα άζωτο).

Οικονομία υδρογόνου και προβλήματα[επεξεργασία κώδικα]

  • Έχουν γραφεί πολλά για τη λεγόμενη "οικονομία του υδρογόνου", αλλά υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα από την εφαρμογή της. Τα κυριότερα: α) Γενικά τα αέρια, και ιδιαίτερα αυτά που δεν υγροποιούνται μόνο με συμπίεση, είναι δύσχρηστα και επικίνδυνα για χρήση σε οχήματα. β) Δεν υπάρχουν αξιόλογα αποθέματα στοιχειακού υδρογόνου ατη Γη. Η απόκτησή του, και από υδρογονάνθρακες και από το νερό κοστίζει σε ενέργεια λίγο περισσότερη απ' όση παράγεται από την καύση του. Δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί ενεργειακή πηγή στη Γη, αλλά μόνο μέσο προσωρινής αποθήκευσης ενέργειας. Μόνο αν και όταν επιτευχθεί πρακτικά αξιοποιπήσιμη, ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη, επειδή τότε θα παράγει πολλαπλάσια ενέργεια απ' αυτή που χρειάζεται για να παραχθεί χημικά, θα αποτελεί πηγή ενέργειας. Και πάλι όμως για οχήματα θα παραμείνει δύσχρηστη. Για τα τελευταία, η πιο πρακτική οικολογική λύση για την ώρα είναι μάλλον ανθρκακούχα βιοκαύσιμα (που προέρχονται από απορρόφηση διοξειδίου από την ατμόσφαιρα), σε συνδυασμό με ηλεκτροχημικά κύτταρα στα οχήματα. Σ' αυτά πρέπει να επικεντρωθεί η έρευνα. το ταχύτερο, πιστεύω.
  • Με την καύση υδρογόνου στην ατμόσφαιρα, παράγονται οξείδια του αζώτου, μαζί με τους υδρατμούς. Οι συνθήκες της καύσης, τόσο σε μηχανές εσωτ. καύσης όσο και σε ηλεκτροχημικά κύτταρα, δεν ευννούν το σχηματισμό αμμωνίας, ούτε είναι κάτι επιθυμητό, γιατί είναι τοξική.
  • Σε συγχαίρω που ασχολείσαι με τέτοιες έρευνες, πάντως. Είναι καλύτερο απ' το να είσαι αδρανής και μοιρολατρικός με αυτά τα θέματα. Απλά, θα σε συμβούλευα να ξανασκεφτείς ίσως τους στόχους... Αν τυχόν θέλεις πιο αναλυτική συζήτηση, στείλε e-mail.

--Vchorozopoulos 17:40, 31 Μαρτίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αξιολόγηση του άρθρου κλπ[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλές ελλείψεις στο άρθρο, αλλά κυρίως μία σύγχυση ως προς τον σκοπό του. Τα κομμάτια με τις Schrondinger και τις χίλιες επεξηγήσεις μου θύμισαν διάλεξη για τον χειρισμό της κβαντομηχανικής, παρά ουσιαστική/συστηματική παρουσίαση του θέματος. (Επίσης δεν ξέρω κατά πόσον θα έπρεπε καν να παρουσιαστούν τέτοια πράγματα εδώ. Περισσότερο ανήκουν στην ατομική φυσική.) Ως εκ τούτου υποβιβάζω το άρθρο σε τάξης Γ.--exc (συζήτηση) 09:08, 7 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Το αστείο είναι ότι πρόκειται για το μεγάλυτερο λήμμα που υπάρχει για το υδρογόνο σε όλες τις γλώσσες (δεδομένα meta). --C Messier 09:17, 7 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]
Λείπουν αρκετά, όπως η γραμμή των 21cm και η εξήγηση, τα ισότοπά του κλπ. Η αγγλική wiki πχ έχει χωρίσει το θέμα σε δύο επιμέρους άρθρα (http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen και http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_atom), που στο δεύτερο διαπραγματεύεται το άτομο κβαντιμηχανικά. Δεν ξέρω αν είναι δόκιμο και κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα το ελληνικό άρθρο χρήζει σημαντικής επιμέλειας. Επίσης το κομμάτι της κβαντομηχανικής χειρίζεται με τρόπο που δε αποσκοπεί στην παρουσίασή του, αλλά σαν σε μάθημα με πολλές περιττολογίες που θα άνηκαν μάλλον σε άλλο άρθρο (ατομικής). --exc (συζήτηση) 09:51, 7 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Προς Ttzavaras που επανέφερε την αξιολόγηση σε τάξης Β: Μα ακόμη και να θεωρήσει κανείς ότι από άποψη πληρότητας είναι τάξης Β, περιέχει άσχετες πληροφορίες (επιμένω πως δεν είναι λογικό να γίνεται τόση αναφορά σε τροχιακά κλπ πόσο μάλλον με έναν τόσο αναλυτικό και καθοδηγητικό τρόπο) πράγμα που αποτελεί κριτήριο που το κατατάσσει σε τάξης Γ. Ή τουλάχιστον να μπει σήμανση για επιμέλεια ή κάτι τέτοιο. Είπα και πριν ότι η αγγλική wiki έχει χωρίσει το θέμα σε δύο κατηγορίες και στο ένα ασχολείται με την κβαντομηχανική του ατόμου του υδρογόνου. Στο ελληνικό άρθρο τα κομμάτια για την κβαντομηχανική του ατόμου (αν τα χαρακτήριζα με την γνωστή κλίμακα) θα τα αποτιμούσα σε προς επέκταση ή το πολύ έναρξης. --exc (συζήτηση) 11:29, 7 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Το μόνο που θα μπορούσε (και πολύ αυστηρά μάλιστα) να θεωρηθεί "εκτός θέματος" στο λήμμα είναι η παράγραφος περί του ρόλου του ατόμου του Η στην κβαντομηχανική. Εσύ αναφέρεσαι, αν δεν κάνω λάθος, στην παράγραφο "το άτομο του υδρογόνου". Αν αυτή δεν περιληφθεί στο λήμμα για το υδρογόνο, δεν βλέπω πού θα έπρεπε να τοποθετηθεί. Και εδώ δεν αποτιμούμε τις επιμέρους παραγράφους αλλά το λήμμα ως σύνολο. --Ttzavarasσυζήτηση 11:47, 7 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]
Ναι κυρίως για αυτήν την παράγραφο. Αυτά είναι πράγματα που αφορούν στην ατομική φυσική και τροποποιώντας τα κατάλληλα έχουν εφαρμογή και σε πολυηλεκτρονικά άτομα, δεν είναι κάποια ειδικά στοιχεία του υδρογόνου μόνο. Από τη μία υπάρχουν τόσα πολλά τα προσθέσεις σε αυτό το κομμάτι της κβαντομηχανικής, από την άλλη αν τα προσθέσεις, ξεφεύγεις εντελώς από τα πλαίσια ενός χημικού στοιχείου και κάνεις κβαντική μηχανική. Αλλά και εκτός αυτού, δε χρειάζεται να καθεται κανείς να γράφει μετασχηματισμούς συντεταγμένων και να γράφει την λαπλασιανή στην μαθηματική της μορφή, πόσο μάλλον αν έχει σκοπό να μην προχωρήσει σε καμία παραπάνω ανάλυση. Όσο δε αφορά στην αξιολόγηση, εμένα ένα κομμάτι τάξης Β και ένα προς επέκταση, δεν μου κάνουν πάλι Β.--exc (συζήτηση) 12:20, 7 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]
  • Έχει δίκιο σε πολλά. Θα προσπαθήσω να το συμμαζέψω...

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 02:17, 15 Μαΐου 2013 (UTC)[απάντηση]

  • Τα περί ατόμου του υδρογόνου κτλ. ήταν όντως υπερβολικά για το παρόν άρθρο. Θα αναζητήσω πού ταιριάζουν καλύτερα. Αν έχει κανείς προτάσεις και ιδέες ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες... Για την ώρα, για όποιον τα χρειάζεται, υπάρχουν έστω και σε ημιτελή μορφή, που θα «φτιαχθεί» το συντομότερο, στο Ατομική δομή.

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 05:09, 24 Νοεμβρίου 2013 (UTC)[απάντηση]

  • Το πιθανότερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένα άρθρο του τύπου Άτομο υδρογόνου.

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 04:30, 29 Νοεμβρίου 2013 (UTC)[απάντηση]