Συζήτηση:Τρόπος (μουσική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι τρόποι που αναφέρονται στο κείμενο είναι οι αρχαιοελληνικοί τρόποι. Οι τρόποι γενικά στη μουσική, είναι διφορούμενη έννοια. Άλλο πράγμα εννοούν οι της ευρωπαϊκής μουσικής για τον τρόπο, και άλλο οι της ανατολικής "τροπικής" μουσικής και γενικά πρέπει να γραφτούν πολλά. Έβαλα σήμανση ανακρίβειας για να μην θεωρήσει ο αναγνώστης ότι τρόποι είναι αυτό που γράφεται εδώ πέρα, μέχρι να διορθωθεί. --Agrimia (συζήτηση) 14:13, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν μπορείς να θεωρείς ανακριβές ότι οι συγκεκριμένοι που αναφέρονται στο λήμμα είναι τρόποι--The Elder (συζήτηση) 14:37, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Μια χαρά μπορώ να το θεωρώ ανακριβές. Ό,τι λέει αυτό το άρθρο δεν βγάζει νόημα. Δεν είναι θέμα πρόσθεσης στοιχείων-το άρθρο θέλει κανονικά διαγραφή, γιατί παραπλανεί τον αναγνώστη. Βάζει μέσα τους αρχαιοελληνκούς τρόπους, την εκκλησιαστική μουσική, την τονικότητα, και πολλά άλλα, και όλα αυτά μέσα στην αοριστία. Δες το αγγλικό λήμμα. Δεν περίμενες καν την απάντησή μου. --Agrimia (συζήτηση) 14:57, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Τι να περιμένω; Αν αμφισβητείς ότι αυτοί που αναφέρονται είναι τρόποι, τότε δεν μπορούμε να συζητήσουμε--The Elder (συζήτηση) 15:02, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Έγραψα τα επιχειρήματά μου, συζήτηση δεν λέγεται αυτό; --Agrimia (συζήτηση) 15:08, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Το λήμμα είναι λειψό, αλλά όχι ανακριβές. Για την ακρίβεια το αγγλικό λήμμα στο οποίο παραπέμπεις αναλύεται το εννοιολογικό πλαίσιο αυτών των τρόπων. Άκυρα τα επιχειρήματά σου και εξίσου αόριστα, μπορείς ωστόσο να βελτιώσεις το λήμμα --The Elder (συζήτηση) 15:30, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Ας γίνω συγκεκριμένος, μάλλον το λήμμα είναι για τους τρόπους του γρηγοριανού μέλους(δεν ορκίζομαι κιόλας) οι οποίοι όμως δεν διαφέρουν μεταξύ τους με τη θέση των ημιτονίων μέσα στη κλίμακα, όπως αναφέρει, αλλά τα ζευγάρια μεταξύ τους(κύριος και πλάγιος) έχουν τις ίδιες νότες, και όχι μόνο ίδια τονική. Η τονική που έχουν ίδια τα ζευγάρια μεταξύ τους επίσης, μάλλον εννοεί την τελική νότα, γιατί τονική σημαίνει άλλα πράγματα. Γενικά μπορεί να εξηγηθεί με διάφορους τρόπους, αλλά όχι έτσι. Συν του ότι δεν αναφέρει συγκεκριμένα για ποιους τρόπους μιλάει, αφού θα περίμενε κανείς ένα λήμμα να αναφέρει πρώτα τα βασικά, το εννοιολογικό πλαίσιο που λες, και μετά αυτά, που είναι και λανθασμένα. Το λήμμα δεν είναι λειψό, είναι ανακριβές, απλώς το επισήμανα ανακριβές για αν μπει κάποιος και το διαβάσει να γνωρίζει ότι δεν ισχύουν μέχρι να διορθωθεί that's all. --Agrimia (συζήτηση) 17:22, 15 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Το άρθρο είναι όντως για κλάματα. Ανακρίβειες όντως υπάρχουν, αλλά και αυθάδεια που δεν ταιριάζει με το ύφος μιας εγκυκλοπαιδικής προσέγγισης. Είναι άλλο να μην ξέρει ο συντάκτης της βασικές θέσεις της Ελληνικής φιλοσοφίας και άλλο πχ να γράφει ότι τα ονόματα των τρόπων είναι παραπλανητικά. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Πιστεύω κάποιος διαχειριστής θα έπρεπε να έχει παρέμβει και να έχει διορθώσει τέτοιες ανόητες φράσεις (για να μην πω τίποτα άλλο). Όταν δεν ξέρει κάποιος και το δηλώνει μάλιστα ο ίδιος, καλύτερα να σιωπά. Η ουδέτερη στάση και η δήλωση άγνοιας θα ήταν καλύτερη, αν και σε μια εγκυκλοπαίδεια πρέπει να γράφει κάποιος που ξέρει, αυτό που ξέρει και όχι να γράφει κάποιος που δεν ξέρει, αυτό που δεν ξέρει μαζί με τον προσωπικό του αλαζονικό στόμφο. Όπως και να 'χει, οι εντάσεις δεν βοηθούν κανένα. Ειδικά όταν ένα σφάλμα συνοδεύεται από μία έντονη συζήτηση που βλέπουν όλοι. Το θέμα των τρόπων είναι μεγάλο και εγώ προσωπικά ενώ θα ήθελα να γράψω κάποια πράγματα, μέχρι τώρα άλλες υποχρεώσεις με έχουν αποτρέψει από κάτι τέτοιο. Η συγγραφική τακτική του Σόλωνα Μιχαηλίδη στο "Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής" στο λήμμα αυτό, είναι σαφώς σοφότερη και εγκυκλοπαιδικά αρτιότερη. Ο εγκυκλοπαιδισμός είναι κάτι συγκεκριμένο και δεν αποτελεί έδαφος προσθήκης προσωπικών εκτιμήσεων. Αυτά φυσικά είναι από τις βασικές αρχές και της Wikipedia αλλά όλο της ξεχνάνε κάποιοι. Ορφίων (συζήτηση) 12:48, 16 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)


"Οι τέσσερις τρόποι μαζί με τον αντίστοιχο τους "πλάγιο" τρόπο που χρησιμοποιεί σε κάθε περίπτωση την ίδια τονική αλλά διαφορετική έκταση είναι:" Εδω έχουμε ένα πρόβλημα.( ειναι1/4 κάτω) Θέλει ελαφρώς λίγο μάζεμα το αρθρο Giorgos ab1234 (συζήτηση) 17:41, 2 Απριλίου 2018 (UTC)