Συζήτηση:Τριβή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

τριβή - σχόλια/προσθήκη από EvangelosTS[επεξεργασία κώδικα]

Οι τριβές είναι μία μεγάλη ιστορία, και είναι το αιώνιο πρόβλημα των μηχανολόγων. Είναι το αίτιο της φθοράς κάθε μέρους και τμήματος μηχανής μηχανικού κυρίως αλλά και μη. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της παραγόμενης θερμότητας, προέρχεται από τις τριβές, αυτό σημαίνει ότι όσο και αν βελτιώσουμε το καύσιμο ή την μηχανή, δεν πρόκειται ποτέ να μην έχουμε απώλεια ενέργειας. Οπότε αν κάποιος θα έλεγε ότι θα βρούμε μία μηχανή και ένα καύσιμο σε τέτοιο συνδιασμό, έτσι ώστε να έχουμε απόδοση μεγαλύτερη από 40 %, τότε μας δουλεύει. Ας υποθέσουμε όμως ότι μπορεί να γίνει αυτό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μία προϋπόθεση. Δεν πρέπει να υπάρχουν τριβές. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι λένε ότι χρησιμοποιούμε λιπαντικά και λάδια τελευταίας τεχνολογίας. Κάποιοι αν και επιστήμονες, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με τα λιπαντικά, επιτυγχάνουμε την ελάτωση των τριβών και όχι την απαλοιφή τους. Ας κάνουμε μία υπόθεση, ότι είμαστε σε έναν κόσμο χωρίς τριβές και είχαμε ανακαλύψει τον καλύτερο συνδιασμό καυσίμου – μηχανής, και είχαμε απόδοση γύρως στο 95%. Ωραία λοιπόν λύσαμε το πρόβλημα της μηχανολογίας, το πρόβλημα όμως της ζωής πως θα τα λύσουμε; Για παράδειγμα, χωρίς τριβές δεν θα μπορούσαμε να περπατήσουμε, δεν θα μπορούσαμε να φορέσουμε ένα ρούχο, δεν θα μπορούσαμε να πιάσουμε τίποτα, οι λάμπες στα φώτα που κρέμονται θα ξεβιδώνονταν μόνες τους και άλλα πολλά. Οπότε οι τριβές είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας, είναι που λέμε «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Χωρίς τριβές, ίσως να μην υπήρχαμε. Ας πάμε σε ένα παράδειγμα το οποίο είναι πολύ τραβηγμένο, αλλά είναι αληθινό. Όπως είναι γνωστό οι μύες του σώματος μας, οι οποίοι μας βοηθάνε να κινούμε χέρια και πόδια, αν τώρα δεν υπήρχαν οι τριβές, δεν θα μπορούσαν να γαντζώνουν στα κόκκαλα και να μπορούν να μένουν σε ένα σημείο, αλλά θα πηγαίναμε να σηκώσουμε το χέρι μας και θα έφευγε ο μυς από την θέση του. Πρέπει λοιπόν να παραδεχτούμε ότι, όσο εξελιγμένη μηχανή και αν ανακαλύψουμε, όσα καύσιμα υψηλής αποδόσεως και αν ανακαλύψουμε, όσα λιπαντικά άριστης ποιότητας ανακαλύψουμε, δεν πρόκειται να φτιάξουμε μηχανή η οποία να έχει απόδοση μεγαλύτερη του 50%. Με λίγα λόγια οι ιδανικές μηχανές είναι ένας μύθος, καθώς και τα ιδανικά καύσιμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μηχανολόγων κάθονται και σπάνε το κεφάλι τους για να βρούνε μία μηχανή με σχεδόν μηδενικές απώλειες. Και μετά αφού βρούνε την «λύση» σκέφτονται: - Μα καλά πως γίνεται να μην έχω την απόδοση που υπολόγισα. Ο λόγος είναι ότι εκτός από τα φανερά σημεία τριβών σε μία μηχανή υπάρχουν και σημεία με «κρυφές» τριβές, τις οποίες αν τις επισημάνεις σε έναν μηχανολόγο, θα σου πει: - Έλα μωρέ μικροπράγματα, τι απώλεια μπορεί να σου επιφέρουν εξαρτήματα σε μέγενθος μίας βίδας; Χωρίς να σκέφτονται, ότι οι τριβές αθροίζονται. Και επίσης μην ξεχνάμε, ότι μία μηχανή αποτελείται από περίπου 2000 εξαρτήματα, τα οποία όντως έχουν πολύ μικρό μέγεθος.

Η τριβή παντού έχει ίδια μορφή και ίδια αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες, και συγκεκριμένα οι φυσικοί, την χωρίζουν σε τρία είδη: 1. η στατική τριβή 2. η οριακή τριβή 3. η τριβή ολίστησης Ας τις αναλύσουμε για να καταλάβουμε καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Η πρώτη κατά σειρά τριβή, η στατική τριβή, υπάρχει σε ένα σώμα, όταν σε αυτό ασκείται μία δύναμη Α και το σώμα παραμένει ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία δύναμη η οποία αναιρεί την δύναμή μας. Αυτή λοιπόν η δύναμη ονομάζεται στατική τριβή. Παίρνει αυτό το όνομα επειδή το σώμα πάνω στο οποίο ασκείται, παραμένει ακίνητο ( στάσιμο). Η επόμενη κατά σειρά τριβή είναι η οριακή τριβή, είναι όταν ασκείται σε ένα σώμα μία δύναμη και το σώμα, ίσα ίσα που κινείται. Τέλος είναι και η τριβή ολίσθησης, η οποία επενεργεί πάνω στο σώμα, όταν αυτό κινείται (ολισθαίνει).

Επέκταση του θέματος[επεξεργασία κώδικα]

Να προσθέσω μια-δυο παραγράφους για τους νόμους των Amontons/Coulomb και rate & state; Fibonacci6 (συζήτηση) 08:09, 17 Οκτωβρίου 2020 (UTC)

ΔΕΝ χρειάζεται να ρωτάς, πρόσθεσε ό,τι νομίζεις ότι χρειάζεται (με τεκμηρίωση όμως, ε; Προσωπάκι έφρασης). --Ttzavarasσυζήτηση 11:03, 17 Οκτωβρίου 2020 (UTC)