Συζήτηση:Τούμπα (αποσαφήνιση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τούμπα δεν είναι λέξη κάποιου ιδιώματος, αλλά αντιδάνειο της κοινής νεοελληνικής http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B1%22&dq= Γιαγκούλας (συζήτηση) 09:59, 19 Μαΐου 2012 (UTC)

Μα το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Τούμπα λέγεται ο λόφος από τη συσσώρευση χωμάτων, με βάση την πηγή που παραθέτεις. Αυτό πρόσθεσα εγώ και αφαίρεσες εσύ. Ως ιδίωμα το έβαλα γιατί δεν γνωρίζω να χρησιμοποιείται αλλού εκτός από την Κεντρική Μακεδονία. Αν κάνω λάθος, αφαιρούμε το "ιδίωμα" και κρατάμε το υπόλοιπο. Εσύ γιατί το αφαίρεσες εντελώς, αφού μάλιστα το τεκμηρίωσες κιόλας;;; Χρήστης:Pyraechmes φωτιά με Βαρδάρη στην υποκρισία!! (συζήτηση) 22:22, 19 Μαΐου 2012 (UTC)

το αφαίρεσα γιατί:
  • 1ον δεν έχει σχέση με ιδίωμα,
  • 2ον η έννοια που περιγράφεις συμπεριλαμβάνεται εδώ: Τούμπα (αρχαιολογία), είδος ταφικού μνημείου της εποχής του χαλκού και της πρώιμης εποχής του σιδήρου (η τεσπα, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται). --Γιαγκούλας (συζήτηση) 08:22, 20 Μαΐου 2012 (UTC)

Καταρχήν, εξήγησέ μου γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται σε ιδίωμα. Και δεύτερον, αντιλαμβάνεσαι ότι η έννοια λόφος δεν συμπεριλαμβάνεται. Γιατί, είναι λάθος να το προσθέσουμε; Χρήστης:Pyraechmesφωτιά με Βαρδάρη στην υποκρισία!! (συζήτηση) 17:40, 20 Μαΐου 2012 (UTC)

Συμφωνώ να μπει ως Τούμπα (λόφος), δείτε τις πηγές που αναφέρουν και εδώ (απλά ως αναφορά το όρου υπάρχει το λινκ).--Vagrand (Συζήτηση) 17:49, 20 Μαΐου 2012 (UTC)

Η Τούμπα (λόφος) είναι το ίδιο με Τούμπα (αρχαιολογία), απλά παλιότερα (όταν καθιερώθηκε και ο όρος) υπέθεταν λανθασμένα πως όλοι αυτοί οι λόφοι είχαν αρχαίους τύμβους μέσα, κάτι το οποίο δεν είναι σωστό. Συνήθως είναι κατάλοιπα οικισμών, χωματερών αλλά και λόφοι που αναφέρονται ως τούμπες μπορεί να είναι φυσικοί σχηματισμοί. Απλά έμεινε το όνομα...
@Χρήστης:Pyraechmes δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Η λέξη είναι μέρος του λεξιλογίου της κοινής νεοελληνικής, μάλιστα είναι αντιδάνειο από τα αγγλικά, μάλλον διαδόθηκε από (αγγλόφωνους;) αρχαιολόγους ή περιηγητές του 19ου ή 20ου αιώνα (δε θυμάμαι ακριβώς)--Γιαγκούλας (συζήτηση) 12:54, 21 Μαΐου 2012 (UTC)
Αν θέλετε το (ανύπαρκτο) λήμμα να γίνει Τούμπα (λόφος) δε διαφωνώ, απλά διαφωνώ στο να υπάρχουν δυο λήμματα--Γιαγκούλας (συζήτηση) 12:58, 21 Μαΐου 2012 (UTC)