Συζήτηση:Σχέδιο Άτσεσον

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.


Επιστολή Άτσεσον σε Παπανδρέου[επεξεργασία κώδικα]

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=139845

Επίσης μερικές λεπτομέρειες:

Εξάλλου, διά των προτάσεων Ατσεσον προβλέπονταν και τα εξής:

  • Καθεστώς διά τους Τουρκοκυπρίους προσομοιάζον με το καθεστώς των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, διά του οποίου θα ανελαμβάνετο υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως η υποχρέωσις διορισμού, προτάσει του Ελληνος Γενικού Διοικητού της Νήσου, Τουρκοκυπρίου Συμβούλου, διά τα ζητήματα της μειονότητος, ως και δύο Τουρκοκυπρίων Επάρχων, εις δύο εκ των επτά ­ μέχρι τότε υφίσταντο πέντε ­ επαρχιών της Κύπρου, εκ περιτροπής και της εκάστοτε επιλογής ­ ανεξαρτήτως πληθυσμιακής συνθέσεως ­ της Ελληνικής Κυβερνήσεως.
  • Επαναπατρισμός των αναχωρησάντων ή εκδιωχθέντων εκ Κωνσταντινουπόλεως, από του 1955, ομογενών, ως και ρύθμισις διαφόρων ζητημάτων αφορώντων εις την απόδοσιν των περιουσιών των, εις αποζημιώσεις κτλ., και
  • Αποκατάστασις του προηγουμένου ειδικού καθεστώτος των νήσων Ιμβρου και Τενέδου.
  • Την 21ην Αυγούστου 1964 ο γράφων επέστρεψε εις την Γενεύην και σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού ανεκοίνωσε, από κοινού με τον μακαρίτην Δ. Νικολαρεΐζην, εις τον Αμερικανόν μεσολαβητήν την αποδοχήν από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν των προτάσεών του, εζήτησε δε αυτοβούλως και τις εξής βελτιώσεις, τις οποίες ο Ντην Ατσεσον απεδέχθη:
  • Η οριοθετική γραμμή της βάσεως που θα παρεχωρείτο εις την Τουρκίαν να μετατεθεί 20 χιλ. ανατολικότερα, και
  • Το Μοναστήρι του προστάτου της Κύπρου Αγίου Ανδρέα, εις το άκρον της χερσονήσου Καρπασίας, και η πέριξ αυτού έκτασις εξ 20-25 τετρ. χιλ., καθώς και η οδός η συνδέουσα το Μοναστήρι με την υπόλοιπη νήσο, να παραμείνουν εκτός της βάσεως, υπό Ελληνικήν Διοίκησιν.

-Παρά ταύτα, το απόγευμα της ιδίας ημέρας, έλαβα τηλεφώνημα του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μου έδωσε την εντολήν να συναντήσω μεν τον Ντην Ατσεσον και να του ανακοινώσωμεν την αδυναμίαν του να αποδεχθεί τις προτάσεις του, λόγω αρνήσεως του Μακαρίου να τις αποδεχθεί.

Με εκτίμηση.--2A02:587:8015:8F00:F984:8223:2CEE:1DFF 08:34, 22 Απριλίου 2018 (UTC)[απάντηση]

αναντίστοιχιες;[επεξεργασία κώδικα]

Δεν φαίνεται να συμβαδίζουν τα κειμενα με τις πηγές. Ας το δει και άλλος.Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 14:22, 16 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Προσωπικά θεωρώ ότι το παρόν λήμμα έχει τεράστια σημασία, γιατί η έκβαση του συγκεκριμένου σχεδίου καθόρισε το μέλλον της σύγχρονης Ελλάδας και της Κύπρου. Μπορεί να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο και να φωτιστούν πολλά άγνωστα σημεία.

Εγώ δεν ξέρω αν θα έχω αυτή τη δυνατότητα, καθότι η ζωή είναι μικρή, αλλά όσοι έχουν μυαλά ανοιχτά και φωτεινά ,ας προσέξουν το λήμμα.--Ουδέν (συζήτηση) 20:48, 7 Μαΐου 2018 (UTC)[απάντηση]

Σχετικά με την Ρόδο[επεξεργασία κώδικα]

Συμπληρώθηκαν ένα σωρό ανούσια αφηγήματα από το βιβλίο του Ρίχτερ για να γεμίσει το λήμμα με bytes και μια μαρτυρία του Π.Σταύρου στο ΒΗΜΑ, όπου δικαιολογεί τον Μακάριο(δεξί του χέρι) ότι αρνήθηκε γιατί το σχέδιο προέβλεπε την παραχώρηση της Ρόδου στην Τουρκία. Δεν υπάρχει τίποτα ψευδέστερο και αυτό φαίνεται στις πηγές που έχω βάλει.--Ουδέν (συζήτηση) 21:16, 13 Μαΐου 2018 (UTC)[απάντηση]