Συζήτηση:Στέργιος Σαπουντζής

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στέργιος ή Γρηγόριος; Οι απόψεις διίστανται. Τί ακριβώς ισχύει; Χρήστης:Pyraechmes δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου 21:53, 28 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


ΤΕΓΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ[επεξεργασία κώδικα]

Στο θέμα Τέγος Σαπουντζής που έχετε αναρτήσει στην Wikipedia, πρέπει να σας πω ότι έχετε μπερδέψει τον Τέγο Σαπουντζή (χαϊδευτικό του Στέργιος Σαπουντζής), με τον Γρηγόριο Σαπουντζή (αδερφό του πατέρα του). Η φωτογραφία που έχετε αναρτήσει ανήκει στον Γρηγόριο Σαπουντζή ενώ το ιστορικό δεν είναι του Στέργιου Σαπουντζή. Ο Τέγος ή Στέργιος Σαπουντζής έφυγε απο την Κέλη Φλωρίνης (όπου βρίσκεται και ανδριάντας του) σε μικρή ηλικία μαζί με τον πατέρα του Αναστάσιο και τον αδερφό του Θωμά Σαπουντζή. Δεν ξέρω την ακριβή ημερομηνία, αλλά είμαι σίγουρη ότι ήταν περίπου 13 με 15 χρονών, και μετακόμισαν στην Φλώρινα προς αποφυγή των κομιτατζήδων που λυμαίνονταν την περιοχή αλλά και επειδή είχε σφαγιαστεί ο γαμπρός του Χρήστος Σαπουντζής πολύ άγρια. Γενικώς επειδή η οικογένεια είχε μεγάλη δραστηριότητα για την ελευθερία της πατρίδας και την οργάνωση των ανθρώπων εκεί, είχε στοχοποιηθεί απο τον εχθρό και για τον λόγο αυτό-κυνηγημένοι στην ουσία- αποφάσισαν την εν μία νυκτί μεταφορά της οικογενείας τους στην πόλη της Φλώρινας. Εκεί ο Τέγος Σαπουντζής μακροημέρευσε, κατάφερε με το εμπορικό του πνεύμα να κάνει περιουσια, όπως τους Μύλους Σαπουντζή, τα Αμπέλια Σαπουντζή αλλά να εμπορευτεί και κτηνοτροφικά προϊόντα και να κτίσει ένα απο τα πιο όμορφα αρχοντικά της Φλωρίνης, το οποίο ακόμα ακέραιο και αγέρωχο κοσμεί την πόλη μπροστά απο τον Σακουλέβα στην περιοχή Γιάζι. Παντρεύτηκε σε ηλικία 16 χρονών μία κοπέλα η οποία λίγο μετά πέθανε στην γέννα του παιδιού τους και μετά ξαναπαντρεύτηκε την Αναστασία και απέκτησε τρία παιδιά, την Δωροθέα, που πέθανε στα 9 της αιφνιδίως, τον Περικλή που πέθανε μωρό, και την Αθηνά Σαπουντζή, η οποία είναι η γιαγιά μου και της οποίας το όνομα φέρω. Ο Τέγος Σαπουντζής ήταν ο προπάππους μου απο την μεριά της μητέρας μου. Ήταν Μακεδονομάχος, δραστηριοποιήθηκε έναντι των Βουλγάρων (μάλιστα ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του άγριου βοεβόδα της περιοχής) και έλαβε μέρος στην οργάνωση των Μακεδονομάχων στην περιοχή υπό τις οδηγίες του Παύλου Μελά, τον οποίο αν και ποτέ δεν γνώρισε απο κοντά, είχε εκτιμήσει δεόντως και αγαπήσει για την αγάπη του για την πατρίδα. Ήταν ένας απο τους πρωτεργάτες της απελευθέρωσης της Φλωρίνης, και για τον λόγο αυτό, και προς τιμή του, έλαβε παράσημο για τις υπηρεσίες του στο Εθνος ως Μακεδονομάχος, και διοριστηκε πρώτος δήμαρχος της ελεύθερης πια Φλωρίνης για 10 χρόνια απο το 1912. Για τον λόγο αυτο, και γνωρίζοντας το ανήσυχο πνεύμα του προπάππου μου ως προς την ελευθερία της πατριδας του, όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Φλώρινα, ήταν ο πρώτος που πήγαν να βρουν και να συλλάβουν, ο οποίος όμως διέφυγε μετά απο πληροφορίες φίλων και δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Για τον λόγο αυτό επέταξαν το σπίτι και έκλεψαν ό,τι βρήκαν μέσα στο σπίτι εκείνη την ώρα. Παρακαλώ, και εκ μέρους της αδερφής μου, λοιπόν για την διόρθωση της δημοσίευσης σας στο Wikipedia, αλλά περαιτέρω σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέτετε να αναρτάτε χρήσιμες πληροφορίες. Athena-Marcia (συζήτηση) 10:28, 15 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις πληροφορίες. Μπορείς όμως να διευκρινίσεις λίγο το βιογραφικό του για να το διορθώσω; Ποιές από τις πληροφορίες αναφέρονται στο Γρηγόριο Σαπουντζή και ποιές στον Στέργιο;

  1. Ήδη από το 1903, εντάχθηκε ως οπλίτης στο σώμα του γαμπρού του, οπλαρχηγού Μηνά Τσάλκου, που δρούσε στην περιοχή Αμυνταίου. (είναι του Στέργιου ή του Γρηγορίου;)
  2. Διατέλεσε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Φλωρίνης και ανέλαβε να συντονίζει τις Ελληνικές κινήσεις στην περιοχή της Φλώρινας. Πολλές φορές συνεργάστηκε σε επιχειρήσεις με τους οπλαρχηγούς Ευάγγελο Νικολούδη και Ιωάννη Καραβίτη. (είναι του Στέργιου ή του Γρηγορίου;)
  3. Στις 15 Ιουλίου του 1906 οργάνωσε την επιχείρηση του Γκορνιτσόβου, συντονίζοντας τα σώματα των Ευ. Νικολούδη και Ι. Καραβίτη. Στη γενέτειρά του κρύβονταν Βουλγαρικά σώματα με την ανοχή μέρους των κατοίκων. Έτσι σε συνεννόηση με το Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου και τον πρόξενο Νικόλαο Ξυδάκη, αποφασίστηκε η επίθεση στο χωριό. Η επιχείρηση όμως προδώθηκε, κι έτσι κατά την είσοδο των Ελληνικών σωμάτων, συνάντησαν Οθωμανικό στρατιωτικό απόσπασμα. Ακολούθησε σφοδρή μάχη κατά την οποία οι Έλληνες είχαν δώδεκα νεκρούς, μεταξύ των οποίων και τον Ευάγγελο Νικολούδη. (είναι του Στέργιου ή του Γρηγορίου;)
  4. Ο Στέργιος Σαπουντζής συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές Μοναστηρίου, από τις οποίες δραπέτευσε λίγο αργότερα. (είναι του Στέργιου ή του Γρηγορίου;)

Χρήστης:Pyraechmes 100 χρόνια είναι πολλά; (συζήτηση) 18:12, 17 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Φυσικα, ευχαρίστησή μου να βοηθήσω. Όντως γεννήθηκε το 1877 στο Γκορνίτσοβο (Κέλλη) και πέθανε το 1961 στη Λάρισα απο καρκίνο των λεμφαδένων. Ενταφιάστηκε στον Άγιο Γεώργιο Φλωρίνης.

  1. Δεν μπήκε ποτέ ως οπλίτης στο σώμα του γαμπρού του. Αυτό είναι πληροφορία για τον Γρηγόριο Σαπουντζή. Ο παππούς μου κατέβηκε στην Φλώρινα με τον αδερφό του Θωμά και τον πατέρα του Αναστάσιο με τις εκκαθαρίσεις των Βουλγάρων στην περιοχή, σε ηλικία περίπου 16 ετών.
  1. Η δεύτερη πληροφορία είναι όντως του παππού μου Στέργιου (Τέγου το χαϊδευτικό του) Σαπουντζή. Συνεργάστηκε επίσης με αλληλογραφία με τον Ίωνα Δραγούμη και τον Παύλο Μελά

Βλέπε: (η πεδιάδα της Φλώρινας και της Πελαγονίας ολόκληρης αποτελούσε έναν από τους δυσκολότερους στόχους για τα ελληνικά ανταρτικά σώματα, εκτεθειμένα καθώς ήταν στον τουρκικό στρατό και μακριά από τα φυσικά τους κρησφύγετα. Οι πεδινοί στόχοι θα ήταν απρόσβλητοι χωρίς τη βοήθεια του Σίμου Στογιάννη, του Σταύρου Κωτσόπουλου, του Παύλου Ρακοβίτη, της οικογένειας Σαπουντζή και όλου του μυστικού δικτύου της «Άμυνας», που δραστηριοποίησε ως διπλωματικός υπάλληλος στο Μοναστήρι ο Ίων Δραγούμης. Τα ίδια στρατηγικά προβλήματα συνάντησε το 1912, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, και ο ελληνικός στρατός. Η ατυχής μάχη του Αμυνταίου στοίχισε στην Ελλάδα το Μοναστήρι, και μετέβαλε την απελευθέρωση της Φλώρινας και των γύρω χωριών σε ελληνοσερβικό αγώνα δρόμου, που κερδήθηκε και πάλι χάρη στη σύμπραξη των εντόπιων οπλαρχηγών.

http://www.dramablogs.gr/YaunaTakabara/2012/11/05/100_%CE%A7%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%91_%CE%91%CE%A0%CE%9F_%CE%A4%CE%97%CE%9D_%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%9B%CE%95%CE%A5%CE%98%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%9D_%CE%A4%CE%97%CE%A3_%CE%A6%CE%9B%CE%A9%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%A3_%CE%A4%CE%97%CE%9D_7%CE%B7%CE%BD_%CE%9D%CE%9F%CE%95%CE%9C%CE%92%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A5_1912__)

Ήταν ο συντονιστής επίσης της περίφημης δολοφονίας του σκληροτράχηλου βοεβόδα (αρχικομιτατζή της περιοχής), του γνωστού με το όνομα Τζόλε βοεβόδας το 1909, η οποία έλαβε μέρος στο κεντρικό καφενείο της Φλωρίνης στην πλατεία Ομονοίας. Μαζί ήταν και άλλοι αρχικομιταζήδες που είχαν μαζευτεί για να συζητήσουν. Για τον λόγο αυτό, ο παππούς μου, λόγω πληροφοριών που είχαν οι Τούρκοι, τον συνέλαβαν και πέρασε δικαστήριο στο Μοναστήρι, όπου όμως αθωώθηκε, καθώς ήταν δεινότατος γνώστης της τουρκικής και του τουρκικού δικαίου και στενός φίλος του μπέη της Φλωρίνης.

Επίσης, μερικές ημέρες πριν απο την απελευθέρωση της Φλωρίνης, ο Στέργιος μαζί με άλλους προεστούς κρατήθηκε σε ειδικό χώρο στο Μοναστήρι, απο τους Τούρκους όπως είχαν κάνει οι Τούρκοι με τους προεστούς στην Κοζάνη. Ευτυχώς όμως δεν είχε την ίδια τύχη με τους τελευταίους, τους οποίους κατέσφαξαν όταν άρχισε η οπισθοχώρηση των Οθωμανών, και γύρισαν όλοι στην Φλώρινα σώοι. Έλαβε μέρος στην απελευθέρωση της Φλώρινας, όταν με τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Πολύκαρπο και τους υπόλοιπους προύχοντες, δέχθηκαν την διαβεβαίωση του Γιουσούφ Μπέη ότι οι Τούρκοι θέλουν να αφήσουν την πόλη σε ελληνικά χέρια, ξέροντας ότι και οι Σέρβοι έχουν βλέψεις για την περιοχή (όπως γράφει και ο ίδιος ο Μόδης. Βλ (http://dramablogs.gr/YaunaTakabara/2012/11/06/)Έτσι εστάλησαν απεσταλμένοι στον Ι. Άρτη που είχε στρατοπεδεύσει στο Αμύνταιον, ο οποιος πλέον προέλασε προς Φλώρινα και δέχθηκε την επίσημη παράδοση της πόλης.

  1. Η πληροφορία για την επιχείρηση Γκορνιτσόβου το 1906 ανήκει στον Γρηγόριο Σαπουντζή. Ο παππούς μου δεν έλαβε μέρος σε αυτήν, αν και ήξερε ότι θα γινόταν. Η πληροφορία στους Οθωμανούς για το τί θα γινόταν δεν προήλθε απο τον παππού μου.
  1. Ο παππούς μου , όπως προείπα, δύο φορές κατευθύνθηκε στις φυλακές Μοναστηρίου. Μία για την δολοφονία του Τζόλε βοεβόδα και μία λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση. Δεν χρειάστηκε να δραπετεύσει. Αλλά δυστυχως δεν γνωρίζω αν ισχύει και για την ιστορία του Γρηγόρη Σαπουντζή.

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Ο Στέργιος (Τέγος) Σαπουντζής διορίστηκε ως πρώτος δήμαρχος της ελεύθερης και ελληνικής Φλωρίνης το 1912, ως τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, ενώ τον θώκο αυτό απασχόλησε για 10 συναπτά έτη.

Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε απο τις ανωτέρω πληροφορίες σας έγραψα στο αρχικό μήνυμά μου και θεωρείτε ότι μπορούν να ενταχτούν στην καταχώρισή σας. Απλά να σας υπενθυμίσω ότι η φωτογραφία που έχετε ανήκει στον Γρηγόριο Σαπουντζή. Ο παππούς μου φορούσε μονο ευρωπαϊκά ρούχα. Έχω βέβαια μία φωτογραφία του - πορτραίτο, αλλά μπορώ να την ανεβάσω εδώ και πώς?? Θα εκτιμούσα την βοήθεια, για να το κάνω σωστά. Σας ευχαριστώ και πάλι Athena-Marcia (συζήτηση) 10:00, 21 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Το διόρθωσα όσο μπόρεσα.

Για τη φωτογραφία θα πρέπει να:

  1. Πατήσεις αριστερά κάτω την επιλογή "επιφόρτωση αρχείου"
  2. Πατήσεις στην πρώτη σειρά δεξιά την επιλογή "Commons" (ώστε να γίνεται χρήση σε όλες τις γλώσσες)
  3. Στο "Όνομα πηγαίου αρχείου:" να βάλεις τη διαδρομή του σκληρού σου δίσκου.
  4. Να βάλεις "ονομα αρχείου" π.χ. "Στέργιος Σαπουντζής.jpg"
  5. Να βάλεις "Αρχική πηγή:" π.χ. "Family record"
  6. Να βάλεις "Δημιουργός:" π.χ. "Unknown"
  7. Να βάλεις "Ημερομηνία έργου:" π.χ. "1930s"
  8. Να βάλεις "Περιγραφή" στα αγγλικά και στα ελληνικά
  9. Να βάλεις "Άδεια:" π.χ. OTRS (αυτήν να βάλεις)
  10. Να βάλεις "Άδεια χρήσης:" π.χ. "Πνευματική διοκτησία, αλλά η χρήση του αρχείου για "οποιοδήποτε" σκοπό (και εμπορικό) επιτρέπεται" (αυτή να βάλεις)
  11. Να βάλεις "Κατηγορίες:" π.χ. Category:Florina Prefecture, Category:Macedonians (Greeks), Category:Greek Struggle for Macedonia

Χρήστης:Pyraechmes Όλοι στις 15 Δεκέμβρη στη συνάντηση της Βικιπαίδειας στο Πολύκαστρο για τα 10 χρόνια!!! (συζήτηση) 17:06, 21 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την διόρθωση. Βέβαια :)))) όσο κι αν θα ήθελα να είναι αλήθεια, δεν έστειλε αυτός απεσταλμένους αλλά όλοι μαζί με τον Μητροπολίτη τότε στην απελευθέρωση. Αλλά είναι πολύ μικρό το λάθος. Κάνω τα βήματα για την φωτογραφία. Επειδή δεν είμαι και αριστούχος στα ηλεκτρονικά μπορεί να σου απευθύνω καμιά ερώτηση ακόμα για αυτό. Και πάλι , και εκ μερους της αδερφής μου, σε ευχαριστώ απεριόριστα.

Εγώ έκανα τα βήματα αλλά δεν μου εμφανίζει την φωτό.

ΟΚ. Την ανακρίβια, τη διόρθωσα. Χρήστης:Pyraechmes Όλοι στις 15 Δεκέμβρη στη συνάντηση της Βικιπαίδειας στο Πολύκαστρο για τα 10 χρόνια!!! (συζήτηση) 14:12, 22 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]


Τώρα είναι τέλεια. Δεν ήταν και άσχημος ο προπάππους με εεε?? χαχα Λοιπόν, και πάλι σε ευχαριστώ απο καρδιάς και ελπίζω να συγχωρείς την πίεσή μου, αλλά αποφασίσαμε επιτέλους με την αδερφή μου να αποκαταστήσουμε το όνομα του παππού μας, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι τους λιγότερο εμφανείς ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα. Καλοί αυτοί που πολέμησαν με τα σπαθιά, αλλά καλοί κι αυτοί που τους άνοιξαν το δρόμο να το κάνουν! Καλές δημοσιεύσεις σου εύχομαι. Με εκτίμηση Αθηνά - Μαρκία Athena-Marcia (συζήτηση) 07:58, 23 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ και ελπίζω να ξεκινήσεις κι εσύ συνεισφορές στη βικιπαίδεια!!! Χρήστης:Pyraechmes Όλοι στις 15 Δεκέμβρη στη συνάντηση της Βικιπαίδειας στο Πολύκαστρο για τα 10 χρόνια!!! (συζήτηση) 21:19, 27 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]