Συζήτηση:Ρήξη μηνίσκου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν είναι της ειδικότητάς μου η Ορθοπαιδική. Αλλά μια και βρέθηκα -περίπου τυχαία- στο άρθρο και αφού με μια πρόχειρη ανάγνωση επεσήμανα κάποιες ανακρίβειες, θέλω να τις αναφέρω, ώστε κάποιος με περισσότερο χρόνο και εξειδίκευση να κάνει τις ανάλογες διορθώσεις (το λήμμα γενικότερα είναι ανεπαρκέστατο, αλλά τουλάχιστον οφείλουν όσα είναι γραμμένα να είναι ορθά).
1. Η διάγνωση «επιβεβαιώνεται ΜΟΝΟ με μαγνητική τομογραφία». Λάθος: χρησιμοποιείται συνήθως η μαγνητική, αλλά η διάγνωση μπορεί να γίνει και αρθροσκοπικά (απλά η εξάπλωση της μαγνητικής τείνει να αφαιρέσει τον διαγνωστικό χαρακτήρα της αρθροσκόπησης). Σε κάθε περίπτωση είναι λανθασμέος ο απόλυτος ισχυρισμός περί μοναδικής διαγνωστικής μεθόδου.
2. Η αρθροσκοπική επέμβαση γίνεται «με γενική αναισθησία σε νοσοκομείο» και μετά απαιτείται «νοσηλεία 24-48 ωρών». Εδώ έχουμε τρεις ανακρίβειες μαζεμένες:

α. Η αρθροσκόπηση γίνεται ως επί το πλείστον με γενική (συνήθως ενδοφλέβια) αναισθησία, ενώ αρκετά σπανιότερα, αλλά με αυξανόμενη συχνότητα χρησιμοποιείται η επισκληρίδεια ή η ραχιαία αναισθησία. Παλιότερα γινόταν επεμβάσεις ακόμα και με τοπική έγχυση, αυτό όμως έχει σήμερα λίγο πολύ εκλείψει.
β. Η επέμβαση, αναλόγως της έκτασης της ζημίας και συνεπώς της επέμβασης, μπορεί να γίνει και σε κλινική βραχείας (ημερήσιας) νοσηλείας και δεν γίνεται αποκλειστικά σε νοσοκομεία, μια και
γ. ο χρόνος παραμονής / ανάνηψης μετά από αρθροσκόπηση για μικρής ως μέσης βαρύτητας και τραυματικής αιτιολογίας βλάβη κυμαίνεται ανάλογα με την επιλεγείσα νάρκωση από 2 ως 6 ώρες. Μεγαλύτερη παραμονή προβλέπεται κατά κανόνα μόνο σε εκφυλιστικής αιτιολογίας βλάβες, που αφορούν ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και με πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες.

3. Υπάρχει αντίφαση στη φράση «Οι Μηνίσκοι τραυματίζονται πάντα με έμμεση βία στροφικής καταπόνησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το πάθεις και με ένα παραπάτημα σε σκαλοπάτι ή με ένα απλό γονάτισμα για να δέσεις τα κορδόνια σου». Το γονάτισμα για δέσιμο κορδονιών δεν είναι στροφική κίνηση (άρα δεν υφίσταται ούτε στροφική καταπόνηση) και εδώ έγκειται το κύριο λάθος: ρήξεις μηνίσκου επισυμβαίνουν όχι μόνο σε στροφικές, αλλά και σε γραμμικές κινήσεις κατά τον εγκάρσιο άξονα, δηλαδή καμπτικές του γονάτου κινήσεις, για αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και με το σκύψιμο για το δέσιμο των κορδονιών.
ΥΓ 1. Για πηγές μη με ρωτάτε, τα παραπάνω αποτελούν την επίκαιρη γνώση μου επί του θέματος. Πηγές που να τα επιβεβαιώνουν θα βρει ο φιλόδοξος διορθωτής του λήμματος άφθονες πιστεύω.
ΥΓ 2. Κάποια προβληματάκια στη χρήση του αρχικού κεφαλαίου και μερικά άλλα λαθάκια θα τα διορθώσω στα πεταχτά.
Αυτά τα... λίγα, ελπίζοντας να βελτιωθεί σύντομα το λήμμα. --MedMan (συζήτηση) 20:22, 2 Ιουλίου 2017 (UTC)[απάντηση]