Συζήτηση:Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω ότι είναι καλύτερη η μετακίνηση του άρθρου ξανά στο File Transfer Protocol ή ακόμη και στο FTP. Παρ'όλο ότι είναι εύκολη η μετάφρασή του στα ελληνικά (σε σχέση με άλλους όρους), στα ελληνικά χρησιμοποιείται αμετάφραστο. Άλλωστε δεν είναι απλά ένας όρος, αλλά είναι τίτλος του πρωτόκολλου. Υπάρχουν και άλλα πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων εκτός από το FTP (π.χ. HTTP, SCP, SFTP). --Geraki 14:48, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Δεν νομίζω ότι η πισωμετακίνηση ήταν σωστή: ο τίτλος ήταν Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων, με κεφαλαία τα αρχικά γράμματα. Εξ' ορισμού λοιπόν το άρθρο αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο FTP ΚΑΙ ΟΧΙ σε οποιοδήποτε πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων. Επίσης για το θέμα της μετάφρασης, ο όρος μεταφράζεται άνετα στα ελληνικά, άσχετα αν οι "μυημένοι" προτιμάνε λόγω συντομίας ή συνήθειας το αγγλικό ακρωνύμιο ή όρο.--Dead3y3 Συζήτηση 14:53, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Το FTP είναι ο τίτλος του πρωτόκολλου που συμπίπτει με την δουλειά που κάνει. Δεν λέμε ποτέ Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων, όπως δεν λέμε Πολυλειτουργικές Επεκτάσεις Διαδικτυακού Ταχυδρομείου (MIME), Πρωτόκολλο Δυναμικής Ρύθμισης Ξενιστών (DHCP), Μπλε Δόντι (Bluetooth), Δικτυακή Αναμετάδοση Συνομιλίας (IRC). Μέχρι τώρα κρατάμε τους όρους/τίτλους όπως χρησιμοποιούνται και όχι τις μεταφράσεις τους. --Geraki 15:10, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Από το αγγλικό άρθρο φαίνεται πως τόσο ολόκληρο το "file transfer protocol" όσο και το "FTP" χρησιμοποιούνται το ίδιο σαν όνομα:

"FTP or file transfer protocol" οπότε δε βλέπω το λόγο εμείς να το έχουμε σε παρένθεση. --lady 17:53, 24 Αυγούστου 2006 (UTC)

TODO[επεξεργασία κώδικα]

  • Επιτρεπόμενα formats των ανταλλασσόμενων δεδομένων στον τρόπο λειτουργίας
  • Λειτουργία "Anonymous" FTP
  • Συμπλήρωση των κενών συνδέσμων:
  • Έναρξη συγγραφής άρθρων για:
  • καταγραφή των well known port numbers
  • αλλαγή προλόγου με εισαγωγή στοιχείων για τη θέση του πρωτοκόλλου στο μοντέλο OSI
  • περισσότερα links

Δεν είναι δεσμευτικές, όποιος έχει κάτι άλλο (και υπάρχουν) ευχαρίστως ας το συμπληρώσει, αλλάξει. Απλώς κατά τη γνώμη μου αυτά είναι από τα σημαντικότερα και ειδικά το πρώτο, οπότε αν κάποιος έχει το χρόνο και τη διάθεση (και κυρίως τις απαραίτητες γνώσεις) ας πάρει και καμιά ιδέα από εδώ.--lady 13:41, 23 Αυγούστου 2006 (UTC)