Συζήτηση:Προοδευτισμός

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πολιτική θέση[επεξεργασία κώδικα]

Η πρόταση Οι προοδευτικοί υποστηρίζουν ιδέες που αποτελούν το επόμενο στάδιο εξέλιξης της κοινωνίας είναι πολιτική θέση. Οι προοδευτικοί προσπαθούν να το πετύχουν αυτό, αλλά δε σημαίνει απαραίτητα ότι το πετυχαίνουν. --Πeriερgοs 12:31, 25 Αυγούστου 2013 (UTC)[απάντηση]

Θα ήθελα να κάνω μια φιλική πρόταση πάνω σε αυτό. Κατ' αρχήν συμφωνώ με τη διατύπωση αυτή, αλλά συντακτικά δεν σημαίνει αυτό η υπάρχουσα διατύπωση. Τα ρήματα πιστεύουν και υποστηρίζουν δεν έχουν να κάνουν με το ρήμα να ή θα πετύχουν. Συνεπώς, πιστεύουν πώς υποστηρίζουν, συντακτικά σημαίνει ότι είτε δεν το υποστηρίζουν, είτε υποστηρίζουν κάτι άλλο ή κάτι λάθος και αυτό εμφανίζεται, επίσης συντακτικά, ως πολιτική θέση του γράφοντα, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει με βάση την επεξήγηση που δόθηκε την 25η Αυγούστου παραπάνω. Γενικά όμως, ό,τι και να γραφτεί (κάτι πέραν από τη θέση τους) είναι πολιτική άποψη του γράφοντα ή έστω των πηγών του... κάτι που δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει και έτσι η ουδετερότητα του κειμένου έγκειται στον γράφοντα. Στη προσπάθειά μου να προστατέψω εν μέρει τον γράφοντα, μπορώ να προτείνω ακόμα μία διατύπωση:

Σε γενικές γραμμές οι προοδευτικοί πιστεύουν και υποστηρίζουν, ή πιστεύουν πώς υποστηρίζουν, ιδέες και θεσμούς που αποτελούν το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη μιας κοινωνίας, χωρίς απαραίτητα να είναι έτσι.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα θέση του γράφοντα, ο αναγνώστης μπορεί τουλάχιστον να υποθέσει ότι εξαρτάται από τις πηγές του ή είναι μία γενικότερη άποψη. Στατιστικά και θεωρητικά θα σημειώσω εδώ, ότι μόνο το 7% των αναγνωστών θα κάνει τέτοια υπόθεση, το 93% θα θεωρήσει πως ο γράφοντας έχει μια άλλη άποψη. Δεν μπορούμε με μια παράγραφο να φτιάξουμε λήμμα με ουδετερότητα πάνω σε τέτοια θέματα. Η πλήρη διαγραφή της συμπληρωματικής πρότασης που έκανα, πιστεύω ότι είναι η μοναδική λύση, όσο λιγότερα τόσο καλύτερα (σε αναλογία με το μέγεθος του κειμένου δηλαδή). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιμείνω εδώ, η παρέμβαση που έκανα ήταν για να προστατέψω τον γράφοντα και μόνο.
Φιλικά, Francois-Pier (συζήτηση) 04:35, 13 Σεπτεμβρίου 2013 (UTC)[απάντηση]