Συζήτηση:Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Χρώματα Πανιωνίου[επεξεργασία κώδικα]

Δεν καταλαβαίνω γιατί απομακρύνθηκε αυθαίρετα και χωρίς αιτιολόγηση η πρόταση :

"Ως χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κυανό και το ερυθρό, χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ποικίλες εκδηλώσεις (π.χ. στην ελληνοθωμανική ναυτική σημαία)."

Οι Έλληνες υπήκοοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας χρησιμοποιούσαν επίσημα τα κυανέρυθρα χρώματα ως δηλωτικό της ιδιαιτερότητάς τους και αυτό ήταν κατοχυρωμένο από διεθνείς συνθήκες. Π.χ. δες τις σημαίες της ηγεμονίας της Σάμου, της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας κ.ά. Με αυτή τη λογική χρησιμοποιούσε ο Πανιώνιος την κυανέρυθρη λωρίδα πάνω στις λευκές φανέλλες των αθλητών του. Αν υπάρχει κάποιο βιβλιογραφικό δεδομένο που αναιρεί αυτή την άποψη, τότε να διορθωθεί, όχι αυθαίρετα. TB5050 20:34, 27 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Δεν έχεις παρά να το προσθέσεις ξανά! --Ttzavarasσυζήτηση 20:37, 27 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Χρώματα Πανιωνίου η σωστή ερμηνεία[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και για κάποιους είναι πολύ σημαντικό και υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως από οπαδούς του Πανιωνίου διότι άλλοι οπαδοί τους χλευάζουν λόγω της αναφορά σου αυτής λέγοντας:

"εισαι απλα ηλιθιος...εισασταν ελληνες που σας απειλησαν οι τουρκοι και δεχτηκατε τα γραικοτουρκικα χρωματα...κατι που δεν δεχτηκε ο απολλων...εισαστε χειροτεροι απο τουρκοι...γιουσουφακια "

πρόσθεσα το κάτωθι που ίσως δεν γνώριζες:

"Πάντως μετά την καταστροφή της Σμύρνης τα χρώματα για κάποιους πήρανε και διαφορετική ερμηνεία. Το ερυθρό είναι το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε στο διωγμό και το κυανό, το χρώμα της Ελλάδας ή/και του Αιγαίου που διέσχισαν οι πρόσφυγες."


Βεβαίως η ελληνοθωμανική ναυτική σημαία ήταν κόκκινη με μία μπλε οριζόντια ρίγα , αλλά θα ήθελα να μου εξηγήσεις , πέρα από ένα αυθαίρετο παραλληλισμό , πως προκύπτει ότι το κόκκινο μπλε του Πανιωνίου είναι το κόκκινο μπλε της ελληνοθωμανικής ναυτικής σημαίας;

Με το σκεπτικό το δικό σου δηλαδή , όποια ομάδα έχει για χρώματα μπλέ - άσπρο (Εθνικός , Απόλλων κτλ) τα έχει προς τιμή της Ελλάδος και τα έχει πάρει από την ελληνική σημαία. Ο Ολυμπιακός δηλαδή με χρώματα κόκκινο - άσπρο σύμφωνα με την δική σου λογική, πρέπει να μετακομίσει στην Άγκυρα και να αλλάξει τον δαφνοστεφανομένο με την μορφή του Κεμάλ Ατατούρκ.....

μέχρι να μου στοιχειοθετήσεις την απάντηση σου στο ερώτημά μου αυτό θα αποσύρω την έκφραση

"χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ποικίλες εκδηλώσεις (π.χ. στην ελληνοθωμανική ναυτική σημαία)."


Anounakis 22:57, 2 Απριλίου 2010 (UTC). Μ[απάντηση]

Επίσημη θέση[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή το όλο ζήτημα του συμβολισμού των χρωμάτων πήρε σημαντική έκταση ανάμεσα στους οπαδούς του Πανιωνίου και της ΑΕΚ και με αφορμή ένα (ελεεινό όσο και βλακώδες) πανώ που ύψωσαν οι τελευταίοι στον αγώνα μπάσκετ ΑΕΚ - Πανιωνίου, στάθηκε αφορμή για μια επίσημη απάντηση - τοποθέτηση της ΚΑΕ Πανιώνιος σχετικά με το ζήτημα:

"Η ΚΑΕ Πανιώνιος με αφορμή το πανό που ανέρτησαν οι εγκεκριμένοι καλεσμένοι της ΚΑΕ ΑΕΚ για παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών οφείλει να κάνει μια ιστορική αναδρομή στα χρώματα του συλλόγου τεκμηριωμένη από τον Ιστορικό-συγγραφέα κ. Βαγγέλη Κουκούλογλου που στο βιβλίο του "ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ" αναφέρει τα εξής:

"... και εγένετο φώς, δέκα έτη πριν την αυγή του 20ου αιώνα. Απο τον Ορφέα και το Γυμνάσιο γεννήθηκε ο Πανιώνιος στη Σμύρνη της Ιωνιάς. Και από το απαύγασμα της πολιτιστικής και αθλητικής Μικρασίας και από τους ήχους των αυλών, των "Πανιώνιων" αγώνων της αρχαίας Πριήνης, στους μπαξέδες και τους ταρσανάδες της χιλιοτραγουδισμένης Σμύρνης, η αναγέννηση της σύγχρονης αθλητικής και πνευματικής κουλτούρας των Ελλήνων.

Κι αυτή, η λυρική σειρήνα του γενικού προσκλητηρίου, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια και τη διάδοση της μουσικής και των καλών τεχνών, αλλά με πρώτιστο σκοπό την ανάπτυξη της γυμναστικής και του αθλητικού αισθήματος, φιλοτεχνήθηκε με το άλικο χρώμα της καρδιάς, το κόκκινο και την απεραντοσύνη του χρώματος της μεγάλης πατρίδας, το μπλε.

Χρώματα που συμβολίζουν τη μεγάλη ιδέα ενός μεγάλου ηγέτη, του Δημητρού Δάλλα, χρώματα που ενσαρκώνουν τα μεγάλα όνειρα πολλών επιφανών Σμυρνιών, πνευματικών ανθρώπων και εθνικών αγωνιστών, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη νεότητα, για την αιωνιότητα του Πανιώνιου. Και που την αποτύπωσαν ανάμεσα στο κόκκινο και το μπλε, στα λευκά όνειρα τους, με τα αρχικά ΠΓΣΣ, στην απόχρωση (μπλε) της κοιτίδας του πολιτισμού και του αθλητισμού. Της Ελλάδας του πνεύματος και της γοητείας".

ΥΓ. Στο παρελθόν κάποιοι υποστήριξαν-οι ανιστόρητοι- ότι οι ιδρυτές του Πανιωνίου έβαλαν το κόκκινο στη σημαία του για να... κολακέψουν τους Τούρκους. Είναι απαράδεκτος και προσβλητικός ο ισχυρισμός αυτός, προερχόμενος απο φθόνο και μικρότητα για τα όσα έχει πράξει ο Πανιώνιος επί ένα και πλέον αιώνα όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και ως έπαλξη πατριωτισμού και πολιτισμού.

Ξεχνούν ότι είναι ο μικρασιατικός σύλλογος που το εθνικό του φρόνημα το πλήρωσαν με πολύ αίμα, από τον προστάτη του Άγιο Χρυσόστομο και των εγκριτών φιλάθλων του Πανιωνίου ΓΣΣ Νικ. Τσουρουκτσόγλου μέχρι τον πρωταθλητή του Ύψους Νικόλαο Ανδρεαδάκη και δεκάδες φιλάθλων που έχασαν τη ζωή τους όταν οι "Τσέτες" μπήκαν και πυρπόλησαν τη Σμύρνη.

Επί 25 και πλεόν χρόνια ο Πανιώνιος -μέχρι την Καταστροφή- αγωνιζόταν για την εθνική και πατριωτική θωράκιση του Ελληνισμού με όλα τα μέσα, αθλητικά και μη. Μάλιστα, το 1904 ο μεγάλος Έλληνας της Ευρώπης, πρόεδρος της ΔΟΕ και του Α΄ Πανελληνίου εκπαιδευτικού συνεδρίου, Δημήτριος Βικέλας με τη συμμετοχή χιλίων περίπου εκπαιδευτικών από την ελεύθερη και την εκτός συνόρων Ελλάδα, βράβευσε τον Πανιώνιο για το εκπαιδευτικό και πατριωτικό του έργο και πρόσφερε χρηματικό ποσό που ο "Ιστορικός" το κατεχώρησε στο ταμείο του ως "δωρεά ανωνύμου" για να μην πάρουν είδηση οι Τούρκοι.

Κάτω, λοιπόν, τα χέρια από ένα σύλλογο προπύργιο του Ελληνισμού...". Dimitrisss 20:58, 2 Απριλίου 2010 (UTC)

Περί "μεταναστεύσεως"[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρώ ότι ο όρος "Μετανάστευσε" ουδόλως αποδίδει την αληθείαν και ως εν σημείον προσβάλλει την ιστορίαν αυτήν του Πανιωνίου. Μάλιστα, η εντός εισαγωγικών χρήσις της λέξεως, περαιτέρω συγχέει την ερμηνείαν του όρου. Εκ γραμματικής απόψεως η εδώ χρησιμοποίησις των εισαγωγικών δεν δικαιολογείται και μία ανάγνωσις του σχετικού κανόνος θα σας πείσει. Ο Πανιώνιος ως σύλλογος γεννηθείς εις την Σμύρνην του 1890 και με τον αναγκαστικόν και υπό εξαιρετικώς βιαίους συνθήκας, ερχομόν του εν έτει 1922, εις την κυρίως Ελλάδαν, δεν είναι τίποτε άλλον παρά το ίδιον αυτόν που χαρακτηρίζει το σύνολον των Ελλήνων μικρασιατών. Επειδή κάποιοι ασυνείδητοι (και ανιστόρητοι) θέλουν εκ των υστέρων να μας διδάξουν ότι "οι Έλληνες εσυνωστίζοντο" εις τον λιμέναν της Σμύρνης, θεωρώ υποχρέωσίν μου να ζητήσω να διορθώσετε το "μετανάστευσε". Ο Πανιώνιος ΔΕΝ ήτο μετανάστης. Είναι ιστορικώς και εννοιολογικώς άτοπο. Ο Πανιώνιος ήταν και (δι' ορισμένους εξακολουθεί να είναι) ΠΡΟΣΦΥΓΞ εκδιωχθείς βαναύσως εκ της γενέτειρός του, υπό των τούρκων εθνικιστών και δη του Κεμάλ Ατατούρκ. Ευχαριστώ, Δημήτριος Σάμιος, πρόσφυγξ εκ Μικράς Ασίας, δια χειρός του εγγονού μου Δημητρίου Παναγιώτου. dimitriosp(at)hotmail.com 75.57.69.21 14:33, 7 Οκτωβρίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Η παρατήρηση δείχνει σωστή. Ποια λέξη νομίζετε ότι είναι η πλέον κατάλληλη ώστε να αντικαταστήσει τη λέξη «μετανάστευσε»; Dimitrisss 14:36, 7 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Αριθμός ενεργών συλλόγων ίδρυσης πριν το 1890[επεξεργασία κώδικα]

Στην κεντρική Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί που ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα ως γυμναστικοί (κυρίως στα εδάφη της μιλιταριστικής Πρωσίας και τριγύρω) και ποδηλατικοί (βασικά στις γαλλόφωνες περιοχές). Περιοριζόμενοι τώρα σε όσους δίνει στοιχεία το RSSSF, δηλαδή αμιγώς ποδοσφαιρικούς ή έστω με ποδοσφαιρικό τμήμα επί ίδρυσής τους ή μεταγενέστερα, σήμερα υφίστανται ιδρυμένοι έως και το 1889:

Το μόνο που μπορούμε να πούμε, έστω κι αν ως υπόθεση εργασίας αγνοήσουμε προσωρινά τα υπόλοιπα αθλήματα, είναι ότι ο Πανιώνιος πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα σωματεία της Μεσογείου από όσα στην πορεία τους ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο. Προϋπήρξαν –τουλάχιστον– οι Γκαζίρα Καΐρου και Τζιμνάστικ Ταραγόνας (που βέβαια δεν ιδρύθηκαν ως ποδοσφαιρικά, όπως άλλωστε και ο Πανιώνιος). Εν πάση περιπτώσει, ούτε αυτό μπορεί να μπει στο λήμμα καθώς πρόκειται για καραμπαμπούμ περίπτωση Πρωτότυπης έρευνας (πέραν του ότι από το RSSSF ίσως έχουν ξεφύγει και κάποια άλλα).

Ουσιαστικά, ο Πανιώνιος δεν είναι καν σε επίπεδο Ελλάδας το αρχαιότερο εν ενεργεία αθλητικό σωματείο, ούτε πρόκειται να γίνει όταν –κι εφόσον– αναστείλει δραστηριότητες ο Όμιλος Ερετών στον Πειραιά. Κι αυτό, επειδή το να πάψει να υφίσταται η Αθηναϊκή Λέσχη, σημαίνει ότι το ίδιο θα έχει συμβεί προ πολλού σε όλους τους αθλητικούς συλλόγους της χώρας – μάλλον και στην ίδια (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε ). Ο Πανιώνιος αποτελεί πιθανώς το αρχαιότερο εν ενεργεία σωματείο που ιδρύθηκε για να καλλιεργήσει –μεταξύ άλλων– αυτό που σήμερα λέμε κλασικό αθλητισμό, δηλαδή τα αγωνίσματα στίβου. Είναι όμως εξαιρετικά θολό τι εννοούσαν τότε ως αθλητισμό, πιθανότατα δε ο όρος διέφερε από κράτος σε κράτος, μπορεί και από περιοχή σε περιοχή της ίδιας χώρας (π.χ Σμύρνη με Κωνσταντινούπολη). Σίγουρα υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ γυμναστικής (για στρατιωτική προπαίδευση νέων και εκπαίδευση ενόπλων) και άθλησης (για συναγωνισμό, επίδειξη, ψυχαγωγία, υγεία). Ακόμη όμως και να ήμασταν σίγουροι κατά πόσον οι ξιφασκία, κωπηλασία δεν θεωρούνταν αθλητισμός (πάντως, η πρώτη περιλήφθηκε σε Ολυμπιακούς ήδη από το 1896 και η δεύτερη το 1900), θα χρειαζόταν τεκμηρίωση μέσω πηγών για να μπει στο λήμμα ότι "Ο Πανιώνιος είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία Ελληνικός αθλητικός σύλλογος". Διαφορετικά μιλάμε πάλι για Πρωτότυπη έρευνα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα γίνουν οι αντίστοιχες αφαιρέσεις και αλλαγές (με προσθήκη παραπομπών) στο λήμμα. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 14:49, 2 Αυγούστου 2015 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο 26-8-2022[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Υπάρχουν λάθη στην ενότητα 10: Πρόεδροι. Έχουν μπερδευτεί οι πρόεδροι της Π.Α.Ε. με τους προέδρους του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, καθώς επίσης έχουν γραφτεί και σε λάθος χρονική περίοδο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχουν πρόσωπα που διετέλεσαν πρόεδροι στην Π.Α.Ε. που δεν αναφέρονται καθόλου στο αρχείο. Ειδικά μετά το 1989. Αναφορά: 84.205.244.135 08:54, 26 Αυγούστου 2022 (UTC)[απάντηση]