Συζήτηση:Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 1912

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Soccerball Greece.png Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Soccerball current event.svg Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Ποδοσφαιρικές περίοδοι.


Μετονομασία σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 1912[επεξεργασία κώδικα]

Είναι θεμιτό να ονομάζονται διοργανώσεις των αρχών του περασμένου αιώνα με διάρκεια από δύο εβδομάδες έως 40 ημέρες, ως διοργανώσεις ολόκληρης της αγωνιστικής περίοδου που αντιστοιχούν, ώστε να εναρμονίζεται η ονομασία τους με τα ακολουθούμενα στη σύγχρονη εποχή. Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν ακολουθείται ούτε από εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, ούτε στις περισσότερες ξενόγλωσσες εκδόσεις της Βίκι. Όμως, η συγκεκριμένη διοργάνωση που ονομάστηκε 1912-13 είναι πολύ ιδιαίτερη. Αφενός διότι άρχισε το Φεβρουάριο του 1912 και ολοκληρώθηκε μέσα στην ίδια άνοιξη. Και βασικά διότι η χώρα την "αγωνιστική περίοδο" 1912-13 βρισκόταν από το Σεπτέμβριο σε πόλεμο, για τον οποίον προετοιμαζόταν μήνες πριν. Ή μάλλον από το "μαύρο" 1897. Επομένως, ένα από τα τελευταία πράγματα που είχαν στο μυαλό τους, ήταν να διοργανώσουν, παρακολουθήσουν και συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες.

Επειδή το ποδόσφαιρο δεν είναι αποκομμένο από το ιστορικο-κοινωνικό γίγνεσθαι και πολύ περισσότερο η Βίκι δεν είναι αθλητικό αλμανάκ, αλλά εγκυκλοπαίδεια, άρα οι ενότητες της από βοτανική και ιστορία έως πολιτική και αθλητισμό αποτελούν ενιαίο σύνολο, μπορούμε να αρχίσουμε να αποκαλούμε τη διοργάνωση Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 1912. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει κάπου καταγραφή της με κάποιον επίσημο τίτλο, οπότε μπορούμε να τη βαφτίσουμε εμείς, εδώ. Από σεβασμό στους νεκρούς εκείνου του πολέμου, μερικούς μήνες μετά.
Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 11:45, 5 Ιουνίου 2013 (UTC)

Οι επίσημοι αγώνες ήταν ετήσιοι. Αυτό σημαίνει ότι γίνονταν μία φορά το χρόνο. Οι ετήσιοι αγώνες της περιόδου 1911-1912 ξέρουμε ότι έγιναν στα τέλη του 1911. Συγκεκριμένα, στις 12 Νοεμβρίου 1911, η εφημερίδα "Χρόνος" αναγγέλλει:
"Αύριον Κυριακήν ώρα 3 μ.μ. άρχονται εν τω Ποδηλατοδρομίω Ν. Φαλήρου αι ετήσιοι Ποδοσφαιρικοί Αγώνες Α΄ ομάδων Συλλόγων, οι τελούμενοι υπό του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων. Εις τούτους μετέχουν ο Πειραϊκός Σύνδεσμος και ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος. Οι αγώνες αυτοί συνεχισθήσονται τας επομένας Κυριακάς και εορτάς. Μετά δε τούτους τελεσθήσονται ομοίως Αγώνες Β΄ ομάδων Συλλόγων και μετά τούτους Γ΄ ομάδων Συλλόγων αποτελουμένων εκ μαθητών Γυμνασίων αποκλειστικώς".
Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπήρξαν και δεύτεροι ετήσιοι αγώνες την ίδια σεζόν, όπως δεν υπήρξαν και σε καμία άλλη σεζόν. Picker78 (συζήτηση) 06:08, 8 Ιουνίου 2013 (UTC)

Νεκροί αθλητές 1912-13[επεξεργασία κώδικα]

Θύμα του βαλκανικού πολέμου υπήρξε και ο ολυμπιονίκης του στίβου και ποδοσφαιριστής Κωστής Τσικλητήρας.TB5050 (συζήτηση) 11:49, 14 Ιουνίου 2013 (UTC)

Τι να πω; Σφαλιάρα μεγίστη! Δηλαδή τι σφαλιάρα - μαχαιριά στον εγωισμό μου SFriendly.svg. Μέγας ο Λινάρδος σε όλα του, οπότε δικαιολογημένα ξεχνά λόγω ηλικίας. Αλλά οι νεότεροι δεν πρέπει να ξεχνούν. Σεμνύομαι και ως τιμωρία μου πρέπει να κάνεις ΕΣΥ την προσθήκη. Ευχαριστώ και χαιρετώ. Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 12:09, 14 Ιουνίου 2013 (UTC)

επαρχιακές ομάδες[επεξεργασία κώδικα]

Λέει η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ "ο ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ π.σ. θα δώσει αγώνες επιδείξεως με σκοπό τη διάδωση του αθλήματος σε σωμματεία της επαρχίας.Αλλο ένα ατράνταχτο επιχείρημα ότι οι σθγκεκριμμένοι αγώνες ήταν τουρνουά μεταξύ των ομάδων του κέντρου.--77.49.38.221 19:54, 30 Μαρτίου 2016 (UTC)

H αποθέωση του POV[επεξεργασία κώδικα]

Eπίσης στο πρώτο σχόλιο της σελ.συζήτησης εδώ,ο χρήστης Σ.Πετρουλάκης παρόλο που παραδέχεται ότι πουθενά δεν αναφέρονται οι συγκεκριμμένοι αγώνες ως πανελλήνια πρωταθλήματα,εντούτοις αποφασίζει μόνος του να τους βαπτίσει ως ΄τέτοιους για χάρη ,λέει, των θυμάτων του πολέμου.Δεν διστάζει μάλιστα τους ετήσιους (άρα και μοναδικούς)αγώνες του 1911 να τους επεκτείνει στο 1912.Τα λόγια είναι περιττά.--77.49.38.221 20:18, 30 Μαρτίου 2016 (UTC)

Η αποθέωση της βλακείας[επεξεργασία κώδικα]

  1. ο χρήστης Σ.Πετρουλάκης Κάποιος που συνεισφέρει στη ΒΠ, είναι συντάκτης της. Χρήστες είναι οι απλοί αναγνώστες της. Χωρίς λογαριασμό, μάλιστα, είναι ανώνυμοι χρήστες – ελάχιστοι εκ των οποίων βάνδαλοι, άρα ηλίθιοι.
  2. Eπίσης στο πρώτο σχόλιο της σελ.συζήτησης εδώ, παρόλο που παραδέχεται ότι πουθενά δεν αναφέρονται οι συγκεκριμμένοι αγώνες ως πανελλήνια πρωταθλήματα. Ο συντάκτης Πετρουλάκης το μόνο που έγραψε είναι ότι το δεδομένο Πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν αναφέρεται πουθενά ως Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1912-13, όπως το τιτλοφόρησε ο δημιουργός του λήμματος (π.χ το RSSSF το καταγράφει ως Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1911/12). Κι αυτό για να αιτιολογηθεί η μετακίνηση του λήμματος σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 1912. Ο συντάκτης Πετρουλάκης δεν αμφισβήτησε τις υπάρχουσες πηγές ότι πρόκειται περί Πανελληνίου πρωταθλήματος – απλά έθεσε τον προβληματισμό του ως προς το έτος που θα πρέπει να το συνοδεύει.
  3. εντούτοις αποφασίζει μόνος του να τους βαπτίσει ως ΄τέτοιους για χάρη ,λέει, των θυμάτων του πολέμου. Το "μόνος του" είναι σχετικό, όπως άλλωστε και οποιαδήποτε επεξεργασία σε λήμμα της ΒΠ. Πλην κάποιων αρχικών αντιρρήσεων από τον γνωστό προβληματικό (καλή ώρα) Picker78 και για ψωροοπαδικούς λόγους (επίσης καλή ώρα), ουδείς έφερε αντίρρηση στην αλλαγή του τίτλου εδώ και 3 σχεδόν χρόνια. Σημειωτέον ότι απαιτήθηκε διαχειριστική ενέργεια για τη διόρθωση της άστοχης παρέμβασης εκείνου του τρολ, άρα η αρχική μου μετακίνηση ήταν ορθή σύμφωνα με τη λογική και σύννομη με την Πολιτική – τουλάχιστον έτσι έκρινε κάποιος που τη γνωρίζει πολύ καλύτερα από εσένα ή έστω την έχει διαβάσει σε βαθμό κατανόησης (δεν είναι δυνατόν για όλους).
  4. Δεν διστάζει μάλιστα τους ετήσιους (άρα και μοναδικούς)αγώνες του 1911 να τους επεκτείνει στο 1912. Οι χρονικά πρωτογενείς πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση του λήμματος (εφημ. ΕΜΠΡΟΣ: [1] και [2]), κάνουν λόγο για ποδοσφαιρικούς αγώνες που έλαβαν χώρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του 1912. Το οποίο είναι διαφορετικό από το 1911 για τους εγγράμματους ή τουλάχιστον όποιον έχει αποφοιτήσει από τη Β΄ δημοτικού.

Αντί να πασχίζεις τζάμπα να ανακαλύψεις δήθεν λάθη στους συντάκτες και υποτιθέμενες ατέλειες στις πηγές που χρησιμοποίησαν, τράβα μπας και βρεις άλλες για να στηρίξεις τις φαντασιοπληξίες σου (τόσα χρόνια δεν έχεις παρουσιάσει ούτε μία, μόνο POV αρλούμπες). Καθώς όπως αποδεικνύεται, το μόνο σωστό από το σχόλιό σου είναι η καταληκτική του φράση "Τα λόγια είναι περιττά". Και αυτήν κρατάμε... --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 22:16, 30 Μαρτίου 2016 (UTC)

Τα γραπτά μένουν κύριε "συντάκτα"και λένε...Είναι χρέος μου να πληροφορώ τους αναγνώστες για την αυθαιρεσία,την κουτοπονηριά και την δόλια παραπληροφόρηση που επιχειρούν κάποιοι θρασύτατοι συντάκτες,με σκοπό να "φορτώσουν " με ανύπαρκτες κουπίτσες την ιστορία του συλλόγου τους,νομίζοντας πως έτσι τον κάνουν μεγαλύτερο.Συνεχίστε να αυτογελοιοποιείστε.Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.--77.49.38.221 05:32, 31 Μαρτίου 2016 (UTC)