Συζήτηση:Ορλωφικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αλλη πηγη που εχω εγώ λέει άλλους που πήραν μέρος στην επανασταση και σφαγιάστηκαν , κανένας από αυτούς δνε αναφέρεται, που βρέθηκαν αυτά τα ονόματα ? --✻tony esopi λέγε 10:59, 12 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)

( Περί το 1770, οι Κρεββατάδες επρωτοστάτησαν εις την επανάστασιν του Ορλώφ. Δύο εξ αυτών εσφάγησαν από τους Τούρκους) βρε tony esopi, εχω διαβαση μπολικα βιβλια στην βιλβιοθηκη της πολης μου, και βρηκα οτι τα ολρωφικα τα υποκεινησαν οι κρεββαταδες, εχωντας αμυθητη περιουσια για την χρηματοδοτηση εχω διαβαση. εσυ τη λες?Kilop (talk) 07:08, 20 Μαρτίου 2012 (UTC)

  • Tι ακριβώς εννοείτε, λέγοντας "ενώ οι Έλληνες, από τότε που άρχισαν να αποκτούν εθνική συνείδηση"; Από πότε δηλ. απέκτησαν οι Έλληνες εθνική συνείδηση; Δηλ. δεν είχαν πριν; Αν δεν είχαν τι ήταν; Το κείμενο θέλει διόρθωση στο σημείο αυτό. Εκτός του ότι πρόκειται για POV είναι και ανακριβές.

Ορισμος[επεξεργασία κώδικα]

είναι γνωστή στην ελληνική ιστορία... Και; Στην οθωμανική; Δεν το λέμε.... Στην Δυτικοευρωπαικη, φτου κακό! Αφαιρεση. --Harkoz (συζήτηση) 23:41, 17 Ιουνίου 2012 (UTC)

Μέγας Πέτρος[επεξεργασία κώδικα]

Ο Μέγας Πέτρος ήταν ο πρώτος Ρώσος που είχε συλλάβει το όνειρο της ανασύστασης της βυζαντινής αυτοκρατορίας υπό τας διαταγάς του... Αφαιρείτε με συνοπτικές διαδικασίες!--Harkoz (συζήτηση) 23:46, 17 Ιουνίου 2012 (UTC)

Διευκρίνηση[επεξεργασία κώδικα]

με την καταστροφή των ελληνικών και στρατευμάτων... Τα λοιπά στρατεύματα ήταν ρωσικά να υποθέσω;--Harkoz (συζήτηση) 22:39, 19 Ιουνίου 2012 (UTC)

Ιστορικές ανακρίβειες[επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι ο σχεδιασμός της ορλωφικής εξέγερσης μπορεί να υιοθετήθηκε από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ πλην όμως ήταν μια επιλογή των Ορλώφ προκειμένου να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στον Σουλτάνο χωρίς ποτέ να λάβει επίσημο χαρακτήρα αποβατικής εκστρατείας με επέμβαση των Ρώσων, πρόταση που εξ αρχής είχε απορριφθεί από τον Ρώσο πρωθυπουργό λόγω του τεράστιου κόστους. Τα αναφερόμενα ως έρευνα περί της μοναδικότητας της εξέγερσης στην Πελοπόννησο είναι λάθος. Την ίδια εποχή από τους Ορλώφ εξεγέρθηκαν και οι ορθόδοξοι στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βοσνία και σποραδικά μέχρι και τη Μολδοβλαχία. Τα δε αναφερόμενα για τους κοτσαμπάσηδες φέρονται εξαιρετικά ωραιοποιημένα, ως "δεκτικοί". Αξίζει να αναφερθεί τούτο όταν η Πελοπόννησος (Πάτρα) περιήλθε στους Ενετούς έτρεχαν "πατείς με πατώ σε" να διαβεβαιώσουν την υποταγή τους στον "Λέοντα της Βενετίας", λαμβάνοντας και ορισμένοι τίτλους, όταν ακολούθως περιήλθαν στους Οθωμανούς η οσφυοκαμψία τους έμεινε μόνιμη με δεδομένο ότι οι φόροι που καλούνταν να καταβάλουν ήταν λιγότεροι από εκείνους επί Βενετοκρατίας, πέραν ότι τους καθόριζαν οι ίδιοι, αντίθετα οι ελευθερίες που απολάμβαναν από τους Σουλτάνους περισσότερες. Ελάχιστοι υπήρξαν ανιδιοτελείς στον Αγώνα της ανεξαρτησίας.--Templar52 (συζήτηση) 10:20, 3 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

Εξέγερση[επεξεργασία κώδικα]

Η εισαγωγή του άρθρου περιέχει ουσιώδη σφάλμα καθώς ως "Ορλωφικά" δεν συμπεριλαμβάνονται και οι αντίστοιχες επαναστατικές κινήσεις σε Βοσνία, Μαυροβούνιο και Σερβία. Το ίδιο το άρθρο μάλιστα δεν δίνει την παραμικρή λεπτομέρεια στο κύριο σώμα του.Alexikoua 10:46, 10 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)