Συζήτηση:Οίκος του Αννόβερου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αννόβερου - Αννοβέρου[επεξεργασία κώδικα]

Το πρόβλημα φαίνεται ήδη στον τίτλο. Υπάρχει διπλή εκπροσώπηση στο παρόν λήμμα, στην ομώνυμη κατηγορία, αλλά και σε λήμματα σχετικών προσώπων. Η γενική του τοπωνυμίου είναι τονισμένη άλλοτε στην παραλήγουσα και άλλοτε στην προπαραλήγουσα.
Η νεοελληνική γραμματική αναφέρει ότι τα προπαροξύτονα ουδέτερα ουσιαστικά σε -ο κατά κανόνα (αλλά όχι πάντοτε) κατεβάζουν στην παραλήγουσα τον τόνο στη γενική πτώση. Δυστυχώς δεν βρήκα καμμία πηγή που να αναφέρει αναλυτικά τις εξαιρέσεις. Στο παρόν παράδειγμα έχουμε μια λέξη ξένης προελεύσεως - τέτοιες λέξεις ως γνωστόν δεν ακολουθούν κατ' ανάγκην τους ελληνικούς γραμματικούς κανόνες. Αυτό στο οποίο θεωρώ πως συμφωνούν όλοι είναι πως πρέπει να επιλεγεί μία ενιαία γραφή.
Από εκεί και πέρα αναφέρω την προσωπική μου θέση, που προκρίνει την παραμονή του τόνου: "του Αννόβερου". Αφενός οι τελευταίες (απλουστευτικές) εξελίξεις της γραμματικής αποφεύγουν τονική κάθοδο, όταν είναι δόκιμο να αποφευχθεί. Αφετέρου η γενική "του Αννοβέρου" είναι κακόηχη (στα δικά μου αυτιά ακούγεται κοντολογής ως λάθος), ενώ αλλοιώνει καίρια και την αναγνωρισιμότητα της λέξης, ιδίως στον προφορικό λόγο.
Εν αναμονή απόψεων... --MedMan (συζήτηση) 02:41, 20 Ιανουαρίου 2020 (UTC)[απάντηση]